Fernando nieuwe ambassadeur anti-pestencampagne: "Het laat emotionele littekens achter"
- News
- Fernando nieuwe ambassadeur anti-pestencampagne: "Het laat emotionele littekens achter"
Je favoriete ochtendkameraad Fernando is de brand new ambassadeur van de anti-pestencampagne van stichting Stop Pesten Nu en tv-zender Cartoon Network. Die gaat vandaag van start om jonge kinderen bewuster te maken over de negatieve effecten van pesten.
Buddy Network
Het motto van de campagne is: 'Wees een maatje, geen pestkop!' Het is vooral gericht op jonge kinderen. Daarvoor is een speciale platform Buddy Network gemaakt, waarop de kids allerlei informatie kunnen vinden over pesten. Door middel van informatieve filmpjes van Cartoon Network-karakters en ambassadeur Fernando, leren kinderen hoe zij respectvol met elkaar om kunnen gaan. Ook is het belangrijk dat kinderen door middel van de campagne meer gaan praten over hun pestervaringen.
Zelf werd Fernando naar eigen zeggen nooit gepest, maar weet wat het kan doen met anderen. Daarom vindt hij het extra belangrijk om kinderen daarvan bewust te maken. "Het is belangrijk om met de jeugd te beginnen, om hen goed aan te leren om met respect en liefde te leven", vertelt Fernando tegenover de Metro.
"Als jij wil dat er een mooie plant groeit, begin je altijd met het zaadje. Nu zijn de kinderen dat, de plant die daaruit groeit is de samenleving."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Dikke dolfijn'
In Start sprak Fernando vanochtend met luisteraar Jasmin die op de middelbare school gepest werd door een groepje jongens. Daarbij maakten zij allerlei nare opmerkingen over haar uiterlijk. "Ik was destijds best mollig. Het waren opmerkingen zoals 'dikke dolfijn' die elke keer werden gemaakt als ik langsliep of ergens zat. Dat ging best lang door."
Jasmin heeft uiteindelijk nooit gereageerd op de jongens en probeerde hen zoveel mogelijk te negeren. Dat had volgens haar voornamelijk met onzekerheid te maken. "Je bent altijd onzeker over hoe je eruit ziet. Of je nu slank of vol bent, eigenlijk zou het helemaal niet uit moeten maken. Door social media is er nu een bepaald ideaal beeld ontstaan, waardoor je onzeker blijft. Het maakt dan niet uit hoeveel mannen om je heen zeggen dat je er goed uitziet."
Positieve reacties
Het pesten stopte eigenlijk pas toen Jasmin de stap maakte naar de hogeschool. Ze begon in de tussentijd ook meer te sporten en met haar uiterlijk bezig te zijn. "Ik kreeg steeds meer positieve reacties van mensen die je daarmee een goed gevoel geven. Zo ben ik eroverheen gegroeid. Naarmate je ouder wordt, besef je ook dat het niet aan jou ligt, maar aan de pesters."
Met de pesters zelf heeft Jasmin nooit contact gezocht. Wel kreeg ze van een van de pesters ooit een positieve reactie onder een foto op social media. "Toen reageerde ik met: 'Ik dacht dat je mij toentertijd een dikke dolfijn vond.' Hij heeft toen gelijk zijn reactie verwijderd", lacht Jasmin.
Getrouwd
Met een van de jongens uit de groep, die haar nooit direct heeft gepest, is Jasmin uiteindelijk getrouwd. "Hij gaat zelf niet meer met die jongens om. We zijn elkaar later op de hogeschool weer tegengekomen. Mensen veranderen en je krijgt spijt van wat je zegt. Gelukkig heeft hij mij nooit direct pijn gedaan en stond er alleen bij. Hoe erg kan je het iemand nog kwalijk nemen als diegene zestien was destijds?"
Voor Jasmin was het belangrijk om op elke mogelijke manier door te gaan met haar leven en niet meer achterom te kijken. "Het is zonde om stil te blijven staan. [...] Ik hoop dat mensen zoveel mogelijk voor zichzelf opkomen. Ook op school moet dit onderwerp meer besproken worden. Het is belangrijk dat leerkrachten snel ingrijpen en niet te lang wachten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.