FunX

Jongeren vinden het belangrijk dat ouders ze leren omgaan met geld

foto: 3Vraagt
  1. Newschevron right
  2. Jongeren vinden het belangrijk dat ouders ze leren omgaan met geld

Valt er weer een aanmaning in je brievenbus of in je inbox? Dan heb je een rekening dus niet op tijd betaald! Volgens bijna de helft (45 procent) van een groep geïnterviewde jongeren, kun je daar niet altijd wat aan doen. Ze vinden dat een betalingsachterstand niet standaard je eigen schuld is. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met FunX.

Plotselinge problemen

Volgens Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft 8 tot 12 procent van de jonge mensen een betalingsachterstand. Toch hoef je daar niet zelf schuldig aan te zijn: "Soms zijn er omstandigheden waardoor je onverwachts in de problemen komt," zegt iemand uit het panel. "Dat je een hoge doktersrekening krijgt, plots je baan kwijtraakt of in ellende met toeslagen terechtkomt."

Koop alleen als je ruimte hebt

Toch vindt een derde (34 procent) wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor een betalingsachterstand. Zo geeft iemand aan dat je je uitgaves moet aanpassen aan wat er binnenkomt. "Als je bepaalde rekeningen niet kunt betalen, heb je dus een verkeerde inschatting gemaakt." Heb je echt die dure sneakers of tas nodig? Of is het overbodige luxe? Die vraag moet je jezelf constant stellen als je niet de financiële ruimte hebt om te kopen wat je wilt.

Ouders verantwoordelijk

Jongeren uit het 3Vraagt-onderzoek zeggen dat ouders als eerste verantwoordelijk zijn om jongeren bij te brengen hoe ze met geld om moeten gaan. Ruim 77 procent zegt dat ze redelijk tot vele van hun ouders hebben geleerd over geldzaken, zoals rekeningen op tijd betalen, geld opzij leggen voor onverwachte kosten en nadenken over je uitgaves.

"Mijn vader zei altijd 'als je geen geld hebt, kun je het niet kopen'. Dat zorgde ervoor dat ik ging sparen en nadacht over wat ik uitgaf. En mijn moeder stimuleerde me altijd om financieel onafhankelijk te worden", vertelt een jongere uit het panel. Een ander zegt: "We hadden thuis niet veel geld, maar kwamen niets te kort. Daardoor heb ik wel gezien hoe je van weinig iets kon maken."

verplichte geldlessen

Een vijfde van de jongeren uit het onderzoek (21 procent), zegt dat hun ouders ze weinig tot niets hebben geleerd over omgaan met geld. Een deelnemer herinnert zich nog dat er een deurwaarder aan de deur stond. "Het heeft me wel geleerd dat ik dit zelf nooit wil laten gebeuren." Om jongeren niet afhankelijk te maken van de levenslessen over geld van hun ouders, is 80 procent voorstander van verplichte geldlessen op de middelbare school. Dat zou volgens hen geldproblemen in een later leven moeten voorkomen.

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa een keer per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 30 december 2019 tot en met 8 januari 2020, deden 1880 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Ster advertentie
Ster advertentie