FunX

Suleyman over hongersnood in Afghanistan: "Kinderen worden verkocht om te kunnen eten"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Suleyman over hongersnood in Afghanistan: "Kinderen worden verkocht om te kunnen eten"

Sinds de machtsovername in Afghanistan door de Taliban is de hongersnood in het land alleen maar toegenomen. Bijna 23 miljoen Afghanen hebben niets te eten en dat cijfer loopt alsmaar op. Suleyman van Hart voor Afghanistan zet zich in om hongersnood in het Centraal-Aziatische land tegen te gaan. In Start met Tannaz vertelde hij daar meer over.

Suleyman over de hongersnood in Afghanistan: ‘’Kinderen worden verkocht om te kunnen eten’’

"Dieptepunt"

De hongersnood in Afghanistan treft een groot gedeelte van de bevolking, maar vooral kinderen hebben er ernstig onder te lijden, vertelt Suleyman. "Het zijn voornamelijk kinderen die hier echt de dupe van zijn. Momenteel wordt er ingeschat dat een miljoen kinderen zullen sterven als ze niet op tijd worden geholpen. Een dieptepunt is misschien wel dat sommige mensen hun kinderen verkopen om hun andere kinderen te eten te geven."

Quote

Door aanhoudende droogte zijn oogsten in het land vaak mislukt, waardoor er grote voedseltekorten ontstonden.

Suleyman

"Klimaatverandering"

Hoewel de machtsovername door de Taliban gezien kan worden als een belangrijke factor van de aanhoudende problemen in Afghanistan, is de werkelijkheid toch iets complexer. Ook geografische factoren spelen namelijk een rol in de toegenomen ondervoeding en gebrek aan voedingsmiddelen. "Iedereen weet dat de machtsovername ervoor heeft gezorgd dat de internationale gemeenschap zich heeft teruggetrokken uit Afghanistan. Er gaat geen hulp meer naartoe en alle tegoeden zijn bevroren, maar een probleem waar je niet zo vaak over hoort is klimaatverandering. Door aanhoudende droogte zijn oogsten in het land vaak mislukt, waardoor er grote voedseltekorten ontstonden."

"Minder aandacht voor Afghanistan"

In Nederland kennen we verschillende Samenwerkende Hulporganisaties, die samen bekendstaan als Giro 555, die humanitaire hulp bieden aan mensen in rampgebieden. Hoewel het wereldwijd bekend is dat de situatie in Afghanistan op meerdere vlakken alarmerend is, wordt er momenteel geen hulp geboden aan het Aziatische land, omdat dat momenteel niet zou kunnen.

"Giro 555 zegt dat de situatie in Afghanistan minder in de media zou zijn en dat het minder leeft in de Nederlandse samenleving. Dat is natuurlijk flauwekul. Drie maanden geleden was Afghanistan volop in het nieuws. Het leeft wel degelijk in Nederland, want veel mensen worden erdoor geraakt. Daarom zijn we natuurlijk een burgerinitiatief gestart."

"Duurzame oplossing"

Of de situatie in Afghanistan voldoende in de media is of niet, het weerhoudt Hart voor Afghanistan er niet van om zich in te zetten voor het land. Volgens Suleyman doet de organisatie dat "gewoon om Afghanen te helpen". "Wat wij eigenlijk willen doen zijn twee dingen: we willen zoveel mogelijk geld inzamelen, want daarmee kunnen we kinderen te eten geven. Ten tweede vragen we structureel aandacht voor de situatie in Afghanistan en het leed daar. We hopen dat we daarmee structureel kunnen bijdragen aan een duurzame oplossing."

Ster advertentie
Ster advertentie