FunX

Waarom je webcam afplakken niet nodig is volgens techjournalist Daniël Verlaan

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Waarom je webcam afplakken niet nodig is volgens techjournalist Daniël Verlaan

Online kan je opgelicht, afgeperst, bekeken en kapotgemaakt worden. Techjournalist Daniël Verlaan sprak mensen die de meest bizarre cyberverhalen hebben meegemaakt. Hij verzamelde al die verhalen en deelde die in zijn boek Ik weet je wachtwoord. In Start vertelde hij hoe jij de kans kunt verkleinen om slachtoffer te worden van cybercriminelen.

Camera van laptop afplakken: Is het nodig?

Terugpratende beveiligingscamera

Een van de bizarre verhalen die Daniël te horen kreeg, was van een vrouw die een bewakingscamera had gekocht om haar nieuwe hondje in de gaten te houden als zij aan het werk was.

Quote

"Zij komt thuis van het boodschappen doen. Terwijl ze alles uitpakt, hoort ze de camera meebewegen met haar bewegingen. Op een gegeven moment besluit ze te praten tegen de camera en begint die camera terug te praten: "Hello señorita, suck my dick.'"

Techjournalist Daniël Verlaan

Stickertje op je webcam

Hoe je je kunt wapenen tegen dit soort dingen, vertelt Daniël in zijn boek. Een ander onderwerp dat Daniël bespreekt, is het afplakken van je webcam. Gebruik jij daar ook zo'n vies, inmiddels verkleurd, stickertje voor? Dan weet je vast hoe irritant het is om die er telkens weer af te moeten halen. Maar is dat wel nodig? Volgens Daniël gebeurt het meegluren voornamelijk bij mannen die zich bevredigen op pornosites en later afgeperst worden.

Quote

"Dit soort dingen gebeuren, maar het gebeurt niet vaak. Het grappige is dat deze angst een beetje overdreven is. Ik heb bijvoorbeeld zelf helemaal geen stickertje over mijn webcam, omdat ik weet waar de online gevaren zitten. Ik weet dat het gevaar zo klein is dat het niet hoeft. Daarnaast heb ik allerlei gratis tools om in de gaten te houden door wie mijn webcam wordt geactiveerd. Dat vind ik veel fijner en handiger."

Techjournalist Daniël Verlaan

'Wees banger voor andere dingen'

Volgens Daniël zouden we veel banger moeten zijn voor andere dingen op het internet. "Wees niet zo naïef en weet dat er heel veel mensen online geld aan jou willen verdienen. Iedereen met een bankrekening of een id-bewijs is interessant voor hackers. Dat kan dus iedereen zijn in Nederland zijn."

Ook raadt Daniël jongeren aan niet elkaars wachtwoord voor de lol te delen. "Ik zie dat echt veel gebeuren bij jongeren die elkaars Instagram overnemen. Zo van: ik plaats een berichtje op je Instagram, want je bent zo'n goede vriendin van mij. Als er één keer ruzie komt, kan die vriendin nog steeds inloggen en dan plaatst ze misschien hele nare beelden van je. Houd je wachtwoord dus voor jezelf."

Wat is een goed wachtwoord?

Donderdagavond was Daniël te gast bij Jinek. Met toestemming van de presentatrice checkte hij of haar wachtwoorden veilig genoeg waren. "Nee", antwoordde hij meteen. "Je hebt een voorkeur voor wachtwoorden met dieren en cijfers. Dat soort wachtwoorden zijn een tijdje terug uitgelekt. De meeste mensen hebben die wel aangepast, maar jij niet."

Daniël merkt dat mensen hun wachtwoord vaak pas wijzingen nadat zij al slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. In gesprek met Linda.nl raadde Daniël onlangs aan om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor specifieke zaken. "Gebruik één wachtwoord voor je e-mail, één voor je social media, één voor het online bankieren en één voor de webshops waar je spullen bestelt."

Je wachtwoord een keer in de zoveel tijd veranderen, vindt Daniël onzin. Het enige wat je hoeft te doen, is een heel goed wachtwoord verzinnen of liever nog een 'wachtzin'. Daniël: "Kies liever voor een ‘wachtzin’. ‘Roosend@@l1989’ of ‘KoPjek0ff!e’ is binnen een paar seconden gekraakt. ‘!kko0phier@llemaalspullendieikeigenlijknietnodig’ niet."

Ster advertentie
Ster advertentie