COLUMN: Waarom millennials zichzelf kwijtraken
- News
- COLUMN: Waarom millennials zichzelf kwijtraken
Ik zou niet de laatste zijn die de term vaak heeft gebruikt: jezelf vinden. Misschien kun je het niet meer aanhoren, maar de vijftien miljoen hits op Google bewijzen dat de term populairder is dan ooit. En dat is ook niet gek, want wie wil zich niet goed in zijn eigen vel voelen? Wie wil niet naar zichzelf kijken en hetzelfde zien als ze zich van binnen voelen of juist andersom; die opgezette lach van de persoon in de spiegel ook écht voelen.
Voor drie op de tien jongeren in Nederland lijkt dat gevoel ver weg. Die zijn zichzelf kwijtgeraakt, zou ik het willen noemen. Zij lijden aan depressie en dat aantal groeit elk jaar. Met zelfmoord als eerste doodsoorzaak bij jonge mensen, kunnen we niet anders dan de vraag te stellen: waarom verliezen we onszelf?
Het is waar, het past bij onze leeftijd om je plek in de wereld nog te moeten zoeken. Maar dat kan alleen als je jezelf op waarde kan schatten. En daar zijn we minder goed in. Waarom? Ik heb een theorie. Scroll je door je Instafeed - lekker aan het dubbelklikken - dan is je enige missie beoordelen of iemand anders jouw stempel van goedkeuring krijgt. Je eigen posts liken, is not done.
Ergens een beetje jammer, want voordat die foto online ging, gingen er drie filters en twee fotobewerkingsapps overheen. Zou je jezelf toch mogen belonen voor al dat harde werk? Maar nee, we wachten tot anderen ons dat gevoel van voldoening geven of liever gezegd: gunnen.
Het is namelijk een kwestie van een ander het gevoel van erkenning wíllen geven. Reageer je met een hartje op de post van een Facebookvriend, dan zal je diegene op één of andere manier wel mogen. Is diegene in het echte leven sowieso al niet je beste vriend, dan sla je dat wel over, vooral als je ziet dat diegene toch maar vijf likes heeft. Lekker houden zo dan. En dit is alleen nog maar op social media.
We besteden zoveel tijd aan beoordelen en veroordelen, dat we met dezelfde kritische blik naar onszelf gaan kijken. Waarom ben ik niet net zo mooi/gespierd/succesvol als anderen? Er zal wel iets mis zijn met mij. Waarom voldoe ik niet aan de belachelijk hoge eisen die ik aan mezelf heb gesteld? Ik ben vast niet goed genoeg. Elke keer als we oordelen over een ander, verliezen we een stuk liefde voor onszelf.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben hier zelf ook schuldig aan. En ik wil niet beweren dat onze generatie zich altijd zo oppervlakkig gedraagt, want er zijn genoeg voorbeelden die het tegendeel bewijzen. Maar als we onszelf dagelijks minder keuzes opleggen, minder ootd’s (outfit of the day’s) moeten maken of kraken, dan houden we een stuk meer tijd over om in onszelf te keren en onszelf af te vragen wie we daadwerkelijk zijn. Want wat niet kwijt is, hoeft ook niet gevonden te worden.
FunX doet deze week mee aan de campagne #TrueSelfie van Mind Young om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken. Meer weten of je eigen verhaal delen, ga dan naar mindyoung.nl
Lees ook
Music
Top Notch volgt Ronnie Flex tijdens aftrap NORI-tour in CapelleFunX Rotterdam
Rotterdamse Ruba Zai prijkt als eerste hijabmodel op Cosmopolitan-coverUp 2 Date
NIEUWE TREND: Vrouwen trainen zichzelf aanzoek-ready in de gymEntertainment
Bizzey over depressie en verslaving: 'dacht dat ze beter af waren zonder mij'