FunX

De PrEP-pil kan hiv-besmetting voorkomen: een nieuwe seksuele revolutie?

  1. Newschevron right
  2. De PrEP-pil kan hiv-besmetting voorkomen: een nieuwe seksuele revolutie?

Stel je voor dat je seks zou kunnen hebben zonder condoom en geen risico loopt op hiv. Sinds kort is het preventieve hiv-medicijn met de naam PrEP in Nederland verkrijgbaar, maar het is extreem duur. Gwen Pol maakte een documentaire voor Vice over de pil. Hoe kan het dat er een pil bestaat, maar dat het in Nederland bijna niet te krijgen is? Morad & Shay belden met de documentairemaakster.

WAT IS PREP?

PrEP is een combinatie van twee hiv-remmers en beschermt preventief tegen hiv. Het werkt als een soort anticonceptiepil die je iedere dag moet innemen en is geschikt voor zowel vrouwen als mannen.

''Je moet het eigenlijk dagelijks slikken. Maar met de PrEP-pil kan je het ook rondom de periode dat je seks gaat hebben slikken. Twee dagen van tevoren en twee dagen daarna.''

Achter de feiten

Nederland loopt achter als het gaat om het preventieve medicijn. In Thailand, Kenia en de Verenigde Staten is het een officieel medicijn, maar in Nederland duurt het enorm lang voordat er geld beschikbaar wordt gesteld. De overheid wil eerst onderzoek doen naar de verantwoordelijkheid die komt te liggen bij mensen die de pil slikken. Als het middel ervoor zorgt dat meer mensen onveilig seks zullen hebben, kan dat ook een golf van andere soa's veroorzaken.

''De overheid wil onderzoeken of het geen vrijbrief wordt om in het wilde weg te gaan rondneuken.''

Seksuele revolutie

Dr. Deyn Natthakhet Yaemim komt uit Bangkok, waar het middel volledig gelegaliseerd is. Volgens hem zou de pil ook in Nederland veel kunnen betekenen. Het aantal hiv-gevallen in Nederland is al sinds midden jaren '90 even hoog, met ongeveer 1000 gevallen per jaar. Het aantal aidsdoden is sinds die periode wel flink gedaald, omdat toen de eerste aidsremmers op de markt kwamen.

''Het zou een seksuele revolutie betekenen. PrEP kan ervoor zorgen dat er in 2020 geen nieuwe hiv-gevallen zijn.''

800 euro per maand

Tijdens het maken van de documentaire was het middel nog helemaal niet op de markt. Nu is het wel beschikbaar, maar het wordt totaal niet vergoed. Het kostenplaatje is enorm hoog. Zelf betalen voor de PrEP-pil komt neer op ongeveer 800 per maand. Toch lijkt het Gwen belangrijk dat de pil gewoon vergoed wordt.

''Er heerst een enorme angstcultuur rond hiv. Als er iets is wat je daar tegen kan beschermen, waarom zou je dat dan niet mogen krijgen?''

GEZONDE PATIËNTEN

Sieds Wildebeest is Verpleegkundig Specialist van het hiv-behandelteam. Hij vindt het niet haalbaar om de PrEP-pil volledig te laten vergoeden door de overheid. Daarnaast wil hij niet dat mensen onnodig naar het ziekenhuis moeten als ze eigenlijk gezond zijn. Volgens Amerikaanse richtlijnen zou je namelijk vier keer per jaar onderzoek moeten doen.

''Je maakt van gezonde mensen ineens patiënten. De kosten in de gezondheidszorg rijzen de pan uit. Een eigen bijdrage hierin is niet gek.''

ANGST

In de periode dat de documentaire werd geschoten, was het medicijn enkel beschikbaar voor een kleine groep mensen die meewerken aan een GGD-onderzoek. Dit onderzoek richt zich alleen op mensen met een verhoogd risico op hiv. Eén van hen is Richard Keldoulis, eigenaar van gayfetisjclub Club Church. Hij is altijd heel erg bang geweest om hiv te krijgen.

''Met PrEP is de angst gewoon weg. Het is een openbaring hoe het kan zijn zonder die angst.''

Terug in de tijd

Ricky Sariri kwam er vier jaar geleden achter dat hij hiv-positief is. Toch zou hij de PrEP-pil niet hebben geslikt als hij de tijd kon terugdraaien.

''Ik zou mijn 18-jarige ik adviseren om het veilig te doen. Met condoom.''

Beluister het interview met Gwen Pol nu terug:

Ster advertentie
Ster advertentie