FunX

De oorlog in Congo waar het Westen van profiteert: "Een telefoon zou anders duizenden euro's kunnen kosten"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De oorlog in Congo waar het Westen van profiteert: "Een telefoon zou anders duizenden euro's kunnen kosten"

Burgers in het Oosten van Congo verkeren al sinds 1997 in verschrikkelijke leefomstandigheden, waar verkrachting, mishandeling en de moordpartijen aan de orde van de dag is. Volgens de VN zijn er ook nog nooit zoveel mensen weggevlucht voor een oorlog. De teller staat momenteel op zo'n zeven miljoen mensen. Dit komt allemaal door wat er onder de grond zit waarop zij leven. FunX spreekt Alphonse Muambi, journalist en oprichter van Muambi Magazine waar hij aandacht besteedt aan de Afrikaanse geopolitiek, om uit te leggen wat er precies aan de hand is. Hij noemt het namelijk ook wel één van de meest onderbelichte oorlogen in de media.

De productie van telefoons

Congo heeft sinds de oorlog in 1997 is uitgebroken meer dan zes miljoen doden gehad, zo'n 500.000 vrouwen die op brute wijze zijn verkracht en ongeveer zeven miljoen mensen die het gebied zijn ontvlucht. Volgens de VN zijn er nooit eerder zoveel mensen gevlucht voor een oorlog. Alphonse Muambi noemt het ook wel één van de meest onderbelichte oorlogen in de media. De reden hiervoor is volgens hem onze eigen bijdrage hieraan, waar we eigenlijk niet bij stil willen staan.

Zo is de grond in Oost-Congo rijk aan allerlei grondstoffen, waaronder coltan. Deze grondstof, waar Congo de grootste leverancier van is, wordt gebruikt voor de productie van telefoons, computers, auto's, vliegtuigen en allerlei andere elektrische apparaten. "Daarnaast bevat de grond ook kobalt, dat gebruikt wordt voor het maken van elektrische auto's, zoals Tesla's, waar een extreem hoge vraag naar is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De situatie

De grond in het oosten van Congo is erg veel geld waard, maar daar profiteren alleen de buurlanden en multinationals van. Helaas is het zo dat die waardevolle grondstoffen Congo ernstig verdeelt en dat dit deel van het land in de handen ligt van de rebellengroep M23. De regering is hier vrijwel alle controle verloren. Volgens Alphonse komt de rebellengroep voort uit een etnische minderheidsgroep die vindt dat zij recht hebben op meer macht in het land. "Deze reden is alleen helemaal niet gegrond, want Congo heeft meer dan zeshonderd etnische groeperingen. Niet iedereen kan over de macht beschikken."

Burgers worden door de rebellen gedwongen om in de mijnen te werken en als zij zich hiertegen verzetten, worden ze mishandeld, verkracht of moord. "Je kunt stellen dat verkrachting als oorlogswapen wordt gebruikt. Ze doen dit namelijk om mensen weg te jagen, zodat de gebieden leeg blijven en de grondstoffen makkelijker uit te delven zijn", vertelt de journalist.

Rwanda en Oeganda

M23 heeft dus de macht over Oost-Congo en blijkt uit rapporten van de VN en Human Rights Watch gesteund te worden door de presidenten van Rwanda en Oeganda. "De situatie wordt nog iets complexer: Rwanda en Oeganda zijn in de tijd dat Bill Clinton president was, aangewezen als betrouwbare partners in de strijd tegen terrorisme binnen Afrika. Hierdoor hebben deze partijen goede banden met elkaar, waardoor Rwanda en Oeganda als het ware een vrijbrief kregen om Congo binnen te gaan en de markt over te nemen."

De situatie in Congo is door de inmenging van naburige landen alleen maar verslechterd. De rebellen van M23 komen volgens Alphonse namelijk vooral uit deze landen en hebben door hun steun toegang tot wapens,. Onder deze macht zijn de burgers vooral de dupe, want M23 is niet alleen uit op een plek in de regering, maar streeft ook naar economische welvaart. Dat laatste verkrijgen ze door de controle over te nemen van mijnen waar kostbare grondstoffen worden gedolven.

"Een telefoon kan duizenden euro's kosten"

Maar waarom wordt er dan niet ingegrepen?, luidt de vraag vooral op dit moment. Alphonse is van mening dat Congo alleen maar stabiel kan worden, wanneer M23 wordt uitgeschakeld en andere landen zich terugtrekken uit de het land ."Congo kan de rebellen niet bestrijden, omdat de aanschaf van wapens wordt geblokkeerd door de VN. Dit terwijl zij weten wat er aan de hand is en rapporten opmaken over de verschrikkelijke dingen die M23 doet." De VN is namelijk van mening dat er een vreedzame politieke oplossing moet komen. Zelf heeft de VN missie Monusco in het leven geroepen dat volgens Alphonse een miljard euro per jaar kost, maar helemaal niets oplevert. "Er zitten meer dan 20.000 militairen van de VN in Congo die de vrede zouden moeten herstellen. Zij zitten daar al meer dan twintig jaar en hebben niets betekend voor het volk."

De journalist zegt ook dat een grootmacht zoals de Verenigde Staten niet zal ingrijpen in Congo, omdat zij letterlijk profiteren van de oorlog. "De Verenigde Staten hebben besloten dat Coltan een strategische grondstof voor hen is. Deze hebben zij volgens aangenomen wetten nodig om de 'veiligheid van de VS' te beschermen. Daardoor is Amerika bijna een soort eigenaar van de coltan in Congo." Door de onrust en uitbuiting in Congo zijn de prijzen van de grondstoffen erg laag. Wanneer het daar rustiger zou worden, dan zouden onze apparaten ook duurder worden. "Een telefoon zou zomaar duizenden euro's kunnen kosten. Dit betekent dus dat wij vanuit het Westen en Amerika profiteren van de instabiliteit."

Antiwesters sentiment

Aangezien de oorlog al sinds 1997 bezig is en er geen hulp vanuit andere landen lijkt te komen, ziet Alphonse de toekomst van Oost-Congo somber in. "Het Westen moet beseffen dat wij in een wereld verkeren, waarin een antiwesters sentiment in Afrika ontstaat. Er lijkt in het Westen bijna geen oog te zijn voor de menselijkheid daar, terwijl wij altijd spreken over democratie en beschaving. Juist nu heeft Congo deze hulp echt nodig en dan zie je dat er niets gebeurt, omdat zij allemaal van de oorlog profiteren. Ze zouden juist moeten samenwerken met Afrikaanse landen, want goedkope grondstoffen zouden niet belangrijker moeten zijn dan vrede en rust in Congo", aldus Alphonse.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie