Deze krachtige jongeren weten hoe ze moeten dealen met kutgevoelens
- News
- Deze krachtige jongeren weten hoe ze moeten dealen met kutgevoelens
Waar ligt de grens tussen depressiviteit en je voor een langere periode down voelen? Wanneer weet je dat je professionele hulp moet zoeken? En wat voor manieren zijn er überhaupt om hiermee te dealen?
Verschillende FunX-luisteraars geven in dit artikel een stukje van zichzelf bloot. Om zielig te doen? Absoluut niet. Wel omdat het belangrijk is om te beseffen dat je er niet alleen voor staat. In welke situatie je ook zit.
Naam: Reyhan
Waardoor heb jij weleens in een zware dip gezeten?
“De afgelopen zomer tot en met december heb ik een depressie gehad. Voor mij kwam dat door een samenloop van omstandigheden, zoals bijvoorbeeld dat m’n relatie stukliep, ik had thuis veel ruzie met m’n ouders en ik had geen geld. Die dingen stapelden allemaal op.”
Wat voelde je toen?
“Ik vond het leven elke dag kut en had op een gegeven moment zelfs suïcidale gedachten.”
Hoe ging/ga je ermee om?
“Ik sprak er eerst veel over met vrienden en kwam tot de conclusie dat ik echt een depressie had. Dat het niet zomaar iets was en ik professionele hulp nodig had. Ik zat toen op de universiteit en ben uiteindelijk naar een universiteitspsycholoog gegaan. Dat was hetgeen dat me écht heeft geholpen. Het is anders dan praten met je vrienden. Zo’n psycholoog heeft geen oordeel. Ik ben haar zelfs na mijn sessies blijven zien. Door haar weet ik nu hoe ik met m’n neerslachtige gevoelens moet omgaan. Ik kan het veel beter kanaliseren en probeer negatieve gedachten ook gewoon niet toe te laten.”
Wat is de boodschap die je mee wil geven aan jongeren die zich langdurig down voelen door wat voor reden dan ook?
“Dat het eigenlijk altijd wel goed kan komen, ook al lijkt je situatie uitzichtloos. Ik was op een gegeven moment ook zo depri dat ik zelfmoord wilde plegen, maar je moet professionele hulp zoeken en niet bang zijn om erover te praten. Wat je ook meemaakt, er is niks waar je niet mee kan leren leven. En bedenk ook in alles wat je doormaakt, dat je niet de enige bent.”
Naam: Yannizz
Waardoor heb jij weleens in een zware dip gezeten?
“Mijn ex-vriend had het uitgemaakt, ik moest weer thuis bij mijn ouders gaan wonen en ik had een baan die ik helemaal niet leuk vond.”
Wat voelde je toen?
“Ik was niet per se depressief, maar ik heb me een langere periode heel neerslachtig gevoeld.”
Hoe ging/ga je ermee om?
“Ik heb er een hele tijd niks aan gedaan. Ik dronk veel in het weekend en was mijn emoties eigenlijk een beetje aan het ontwijken, terwijl ik me best wel alleen kon voelen. Ik heb veel vrienden en familie hoor, maar omdat ik het eerst niet deelde met m’n naasten, voelde ik me al snel eenzaam. Op een gegeven moment ben ik er wel met bijvoorbeeld m’n moeder over gaan praten. Het hielp ergens een beetje om m’n hart te luchten, maar toch niet helemaal. Niet lang daarna besloot ik in m’n eentje vijf weken door Thailand te reizen. Daar heb ik alles voor mezelf op een rijtje kunnen zetten. Soloreizen is überhaupt een ervaring op zich. Tijdens de voorbereiding begon ik me steeds beter te voelen. Een week na m’n terugkomst ging alles ineens heel snel. Ik had een nieuwe baan, kon ontslag nemen bij mijn oude werkgever én ik had weer een huis.”
Wat is de boodschap die je mee wil geven aan jongeren die zich langdurig down voelen door wat voor reden dan ook?
“Verbetering begint natuurlijk eerst met herkennen van het probleem en vanuit daar kan je pas naar acceptatie. Praat met mensen erover, werk eraan. Voor mij heeft in m’n eentje op reis gaan een heleboel goeds betekend en nieuwe inzichten gegeven. Als je het kan visualiseren, kan je het ook realiseren.”
Naam: Chris
Waardoor heb jij weleens in een zware dip gezeten?
“Ik had een aantal jaar geleden verkeerde vrienden. Daardoor ben ik in de criminaliteit beland, waar ik niet thuishoorde. Het zag er toen even niet goed uit. Ik had geen structuur, ik had geen vaste baan en ik had geen eigen huis.”
Wat voelde je toen?
“Ik voelde me kut en niet nuttig in de maatschappij. Ik dacht: is dit nou wat ik wil? Ik voelde me echt een loser.”
Hoe ging/ga je ermee om?
“Ik heb mezelf een spiegel voorgehouden. Ik heb goed gekeken naar wat ik wil en wie ik ben en daarnaast ben ik ook prioriteiten gaan stellen. Ook iets als bijvoorbeeld discipline heb ik niet meegekregen vanuit huis. Dat heb ik mezelf aangeleerd en daarna ging het balletje rollen. Ik heb nu een eigen bedrijf en ben trainer. Met TeamEnkelband geef ik lezingen en workshops om inzicht te geven over ex-gedetineerden en probleemjongeren. Ondanks alles wat ik heb meegemaakt in het leven, ben ik achteraf heel blij met waar ik nu sta. Ik ben heel trots op mezelf. Hoewel ik het eerst niet meer zag zitten, ben ik blijven doorzetten en geloof me, dan kom je er wel."
Wat is de boodschap die je mee wil geven aan jongeren die zich langdurig down voelen door wat voor reden dan ook?
“Investeer in jezelf, steek tijd in jezelf. Focus op datgene wat je doel is in het leven. Je kan alles bereiken wat je wil, als je er maar hard voor werkt. Iedereen die nu verkeerde keuzes maakt, denk goed na, want je kan zo jaren van je leven verliezen.”
Naam: Jessie
Waardoor heb jij weleens in een zware dip gezeten?
“Ik heb geen last van een depressie gehad, maar ik heb me wel jaren heel rot gevoeld. Acht op een schaal van 1 tot 10 zeg maar. Ik ben heel perfectionistisch, wil altijd dat alles goed gaat en als dat niet zo is, dan neem ik mezelf dat heel erg kwalijk. Dat had betrekking op bijvoorbeeld school, maar ook mijn uiterlijk en gewicht.”
Wat voelde je toen?
“Juist omdat ik altijd het perfecte plaatje wilde schetsen, heeft dat me in die jaren heel erg onzeker gemaakt.”
Hoe ging/ga je ermee om?
“Het was iets wat m’n vader tegen me zei waardoor ik echt even een besefmomentje had. Het kwam er eigenlijk op neer dat hij me ervan bewust maakte dat er zoveel mensen komen en gaan in je leven en alles veranderlijk is. Toen bedacht ik me ineens, waarom maak ik me eigenlijk zo druk om wat anderen van mij vinden? Voorheen wilde ik altijd dat iedereen me aardig en leuk vond, maar nu ik ouder ben, realiseer ik me dat het eigenlijk helemaal niet hoeft.”
Wat is de boodschap die je mee wil geven aan jongeren die zich langdurig down voelen door wat voor reden dan ook?
“Meer dan je best kan je niet doen. Soms is het ook niet erg om je even rot te voelen. Daardoor kan je misschien juist wel tot nieuwe inzichten komen, zoals dat bij mij ook is gebeurd. Maar daarna moet je natuurlijk wel weer de draad oppakken.”
FunX doet deze week mee aan de campagne #TrueSelfie van Mind Young om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken. Meer weten of je eigen verhaal delen, ga dan naar mindyoung.nl
Lees ook
FunX
FunX doorbreekt taboe op depressie onder jongeren in #TrueSelfie-weekMusic
Bizzey: ''Ik was depressief toen mijn vrouw zwanger was''Entertainment
Bizzey over depressie en verslaving: 'dacht dat ze beter af waren zonder mij'Lifestyle
Steeds meer jongeren stellen diagnose mentale aandoening door TikTok-filmpjes