FunX

9 tips om ook tijdens de coronacrisis op je money te blijven

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 9 tips om ook tijdens de coronacrisis op je money te blijven

Geef jij tijdens de coronacrisis minder geld uit omdat je de hele dag binnen zit? Of spend je juist meer omdat je constant in de verleiding komt om online te shoppen en jezelf te verwennen met lekker eten? Op je geld letten kan nu stiekem best lastig zijn en daarom gaven schuldenexpert Jeansen en budgetspecialist Mert van Diversions Moneysways in de Op Je Money-special van TopiX tips waarmee je ook tijdens de coronacrisis op je money blijft.

1. Laat je niet verleiden door 'speciale' kortingscodes

Misschien is je wel opgevallen dat je mailbox ineens volstroomt met speciale kortingscodes van webshops. "Je krijgt een extra push om dingen te blijven bestellen", merkt ook Mert op. Natuurlijk kan het lekker zijn om jezelf iets nieuws cadeau te doen, maar laat je niet verleiden met spullen die je anders ook niet zou kopen.

2. Kijk uit met achteraf betalen

Het klinkt chill om iets te bestellen en pas later te betalen, maar het kan behoorlijk verraderlijk zijn. "Je betaalt vaak tien of vijf euro per maand, maar als je allemaal verschillende dingen hebt lopen, is het voor je het weet tweehonderd euro per maand. En kan je dat dan wel betalen?", aldus Jeansen.

3. Let op je abonnementen

Loopt je sportabonnement gewoon door? En hoe zit het met andere lidmaatschappen zoals de bioscoop? Hou goed in de gaten wat er maandelijks wordt afgeschreven. Maak een overzicht van je abonnementen en heroverweeg wat je echt wilt aanhouden en wat je beter kan opzeggen.

4. Verlies jezelf niet in online gamen

Verplicht thuisblijven staat voor veel jongeren gelijk aan het houden van gamemarathons. Lekker tijdverdrijf, maar als je niet oplet kan het je flink wat extra geld kosten. Zeker als je nieuwe spullen gaat inslaan of online aankopen doet. Zo vertelt luisteraar Jamal: "De vrije tijd die ik over heb, vul ik met gamen. Daar horen ook nieuwe spullen bij, dus ik heb al nieuwe games, een nieuwe joystick én een nieuwe headset gekocht... Dus ik geef zeker meer geld uit nu."

5. MAAK EEN PLANNING VOOR JE DAG

Volgens Mert kan het begin van je dag een groot verschil maken. Je kan natuurlijk de hele dag in je trainingsbroek blijven zitten - als je daar zin in hebt, vooral lekker doen -, maar als je productief wil zijn of zelfs extra geld wil verdienen, schiet dat niet op. Maak een dagplanning of to-do list en kleed je gewoon aan zodat je in die werkmodus komt.

6. Zzp'er? Vraag hulp

Voor iedereen die als zzp'er of freelancer werkt, zijn dit onzekere tijden. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij de Rijksoverheid en ZZP Nederland kun je checken wat je rechten zijn als zzp'er en aankloppen voor hulp.

7. Ontslagen? Vraag meteen een uitkering aan

Ben je door de coronacrisis je baan verloren? "Twijfel niet en vraag meteen een uitkering aan", zegt Jeansen. "Ik weet dat heel veel mensen er huiverig voor zijn omdat ze zich dan afhankelijk voelen en geen hulp willen vragen, maar dit zijn andere tijden. Al is het maar voor een paar maanden, zodat je even op adem kan komen."

Verder zijn er ook veel bedrijven waar ze juist hard op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Denk aan bezorgers, magazijnmedewerkers, scholierenbegeleiders en babysitters. "Er is werk, maar je moet goed zoeken." Het is dan misschien niet de baan van je dromen, maar zie het als een tijdelijke manier om deze gekke tijd te overleven. "Later kan je weer terug naar wat je écht leuk vindt."

8. Houd een administratiedagje

Gebruik de tijd die je nu over hebt om je financiële zaken eens op orde te stellen. Niet het meest spannende klusje, maar wel heel belangrijk. Maak bijvoorbeeld een maandoverzicht of sorteer eindelijk eens al die bonnetjes. Wees niet bang om daarbij anderen om hulp te vragen als je er zelf niet aan uitkomt.

9. Praat erover

Mert merkt dat jongeren het vaak een taboe vinden om over geld te praten. Toch is het heel belangrijk om over je financiële struggles te praten, zeker als je het zelf niet meer kan oplossen. "In deze coronagekte merken mensen dat iedereen zomaar in de financiële problemen kan komen. De kans dat je er makkelijker over kan praten met anderen, is nu dus groter", aldus Jeansen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie