FunX

Verkiezingen Suriname: komt er verandering na 10 jaar?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verkiezingen Suriname: komt er verandering na 10 jaar?

Het zijn spannende dagen in Suriname. Gisteren vonden namelijk de parlementsverkiezingen plaats in het Zuid-Amerikaanse land. Blijft president Desi Bouterse aan de macht met zijn NDP-partij of komt er na tien jaar verandering en neemt de oppositiepartij VHP van Chan Santokhi de leiding? Politiek analist Raissa Biekman vertelde in Start met Fernando meer over de tussenstand en verwachtingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De strijd gaat voornamelijk tussen de NDP van president Desi Bouterse en de oppositiepartij VHP van Chan Santokhi. De NDP heeft de afgelopen tien jaar de leiding gehad in het land. Volgens de voorlopige exit polls zou dat zomaar anders kunnen zijn de komende vijf jaar. Raissa: "De voorlopige exit polls zeggen dat de oppositiepartij, de VHP, de grootste partij is geworden. Volgens schattingen zitten zij op 20 zetels, maar nog niet alles is geteld."

Uiteindelijke presidentsverkiezing

Raissa legt uit dat een presidentskandidaat niet meteen tot president wordt vernoemd bij het winnen van deze parlementsverkiezingen. Het betekent dus niet dat Bouterse meteen moet aftreden als president, zodra officieel bekend wordt dat de VHP de grootste partij is geworden.

De president wordt uiteindelijk in de Nationale Assemblée verkozen, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland. "Daar heb je in totaal 51 zetels. 51 volksvertegenwoordigers zullen dus na de verkiezingen samenkomen om een president te kiezen. Een president en een vice-president hebben minimaal 34 zetels nodig om verkozen te worden." Hoe meer zetels een partij heeft, hoe makkelijker het wordt om andere partijen te overtuigen dat zij moeten stemmen op een presidentskandidaat die uit de grootste partij komt.

Financiële chaos

Voorheen kon Bouterse volgens Raissa op veel steun van jongeren rekenen, maar daar is in de afgelopen jaren wat verandering in gekomen. Dat heeft vooral met de financiële chaos in het Zuid-Amerikaanse land te maken die vooral te wijten zou zijn aan corruptie en leningen van de overheid met het buitenland. Raissa: "De prijzen in de winkels zijn verschrikkelijk duur en jongeren hebben heel veel moeite om te kunnen studeren, met het vinden van een baan of om een toekomst op te bouwen. [...] Studeren is onbetaalbaar geworden en als je ook nog eens niet in de grote stad woont, is het gewoon heel lastig om een goede baan te vinden."

"De situatie is niet oké"

Iemand die erg betrokken is met de politiek in Suriname, is de Nederlands-Surinaamse influencer Thirza King. Zij verhuisde twee jaar geleden van Suriname naar Nederland, nadat ze er achttien jaar had gewoond. Ze is hierdoor nog steeds erg verbonden met haar moederland. Daarom riep Thirza in een vlog jongeren op om te gaan stemmen. In Jouw Stad legde zij uit waarom zij de vlog besloot op te nemen:

"De reden dat ik de video maakte, is omdat er vijf jaar geleden tijdens de laatste verkiezingen 100.000 mensen niet zijn gaan stemmen. [...] Dat zijn voornamelijk mensen die denken dat de situatie prima is. Want als je niet gaat stemmen, geef je indirect aan dat je de situatie waarin we zitten oké vindt. Dat is echt niet het geval. De situatie is totaal niet oké. Ik wil gewoon dat iedereen gaat stemmen, want dat is je voorrecht. [...] Er moet zo verschrikkelijk veel gaan veranderen in Suriname, zoals corruptie. Laatst is er 100 miljoen dollar uit de staatskas verdwenen en niemand kan vertellen waar dat geld naartoe is gegaan. Het moet ophouden met de vriendjespolitiek. Zo kunnen we niet verder, want we belanden alleen maar dieper in de put. [...] Ik hoop zo erg dat de NDP het niet meer wordt dit keer."

Niet geheel kansloos

Geheel kansloos is Bouterse uiteraard niet, aangezien hij nog steeds een sterke achterban en een trouwe groep stemmers heeft. Raissa: "Dat komt omdat hij in het verleden, vooral in de plaatsen buiten de steden, dingen heeft geregeld, zoals elektriciteit, water, het aanleggen van een weg of het brengen van computers voor een school. Iemand komt en geeft je die dingen dan, terwijl jij jarenlang het vergeten kindje bent geweest. [...] Sommige mensen hebben die ervaring met hem en die blijven hem trouw."

mogelijke fraude bij verkiezingen

De verkiezingen lopen overigens niet geheel vlekkeloos. Zo kwamen er na een rustig begin meerdere meldingen binnen van onregelmatigheden. Hierdoor moesten de stembureaus twee uur langer open blijven dan gepland tot 21.00 uur lokale tijd. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, meldt tegenover de Surinaamse krant de Ware Tijd: "Het is een chaos. Bij elke verkiezing heb je vlekjes, maar deze zijn net een grote plas olie die zich uitspreidt in de zee."

Ook VHP-leider Chan Santokhi liet meteen van zich horen. Hij noemt de verkiezingen 'de slechtste verkiezingen ooit'. Volgens de presidentskandidaat is er verkiezingsfraude geconstateerd. Zo zouden enkele stembureaus te laat geopend zijn. Ook zouden mensen van politieke partijen verwijderd zijn bij stemlokalen en zijn er ongestempelde stembiljetten verspreid, om ze na afloop ongeldig te kunnen verklaren. Santokhi riep de regering meteen op om deze fraudegevallen te onderzoeken. President Desi Bouterse wilde niet reageren op de binnengekomen klachten van de onregelmatigheden, zo meldt de Ware Tijd.

Peilingen

Op basis van ruim 30 procent van de getelde stemmen heeft opiniepeiler en onderzoeker Marten Schalkwijk geconstateerd dat de VHP groter wordt dan de NDP. Zo blijft de NDP mogelijk op 15 of 16 zetels (was 26) steken, terwijl de VHP rond de 19 of 20 zetels zal krijgen (was 8).

Ster advertentie
Ster advertentie