Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over pesten
- News
- Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over pesten
Pesten zou niet moeten, maar het gebeurt helaas nog steeds: zowel online en offline. In de Week Tegen Pesten bellen Giorgio en Vanessa met Dr. Beau Oldenburg. Zij doet al jaren onderzoek naar pesten op scholen en ontkracht bij FunX in Turn Up! de meest voorkomende misverstanden over pesten.
Pesten om cool te zijn
Sommige mensen zeggen dat pesters heel onzeker en impulsief zijn, maar volgens Beau is het tegendeel waar: "Uit onderzoek blijkt juist dat pesters vaak best wel populair zijn en niet echt problemen hebben met hun zelfvertrouwen. Ze pesten heel strategisch om cool en stoer te zijn. Door anderen lastig te vallen hopen ze dat te bereiken."
Straffen werkt niet
Er wordt ook heel vaak gezegd dat pesters flink gestraft moeten worden. Ook dat werkt volgens Beau Oldenburg niet: "Uit onderzoek blijkt dat straffen niet werkt. Pesters doen het om stoer te zijn. Als ze gestraft worden en doorgaan met pesten, dan zijn ze eigenlijk nog stoerder."
Groepsproces is key
De sleutel tot de oplossing van het pestprobleem, ligt volgens Beau bij het groepsproces: "Pesters doen het vaak als er anderen bij aanwezig zijn. Als dit publiek gaat lachen of de pester aanmoedigt, dan wordt de pester gesterkt." Maar als diezelfde groep de pester confronteert met zijn gedrag, dan neemt het gepest volgens haar af.
Pesten maakt je niet sterker
Je hoort ook vaak dat pesten vervelend is, maar dat je er sterker van wordt. Ook dit is volgens Beau een misverstand. "Dit klopt ook niet. Wij zien dat mensen die gepest zijn, hier op het moment zelf en later heel veel last van hebben. Ze zijn vaker depressief of angstig. Je ziet helemaal geen positief effect."
Gepest met vitiligo
Na het gesprek met Beau vroegen Giorgio en Vanessa of luisteraars ook waren gepest en hoe ze daar vanaf gekomen zijn. Een van de gepeste luisteraars was Kellz. Hij heeft de huidaandoening vitiligo en is daar in het verleden vaak mee gepest: "Ik heb een getinte huid en witte vlekken. Daar heb ik de nodige bijnamen, verwensingen en blikken door gehad. Het is niet moeilijk voor kinderen om je daarmee te pesten." Het gepest duurde van zijn veertiende tot zijn achttiende, maar hij heeft ermee om leren gaan:
"Mensen kunnen zoveel tegen mij zeggen, maar als ik naar hun kijk en zij hebben een grote neus. Hoe ga je dan tegen mij beginnen, als jij ook geen prijzen zou winnen? Twijfel niet aan jezelf. Wees tevreden met jezelf. Je echte vrienden blijven toch wel bij je. De rest is het niet waard. Blijf er niet te veel mee zitten, want het is allemaal oppervlakkig."