Amerika vs. Iran: hoe groot is de kans op het gebruik van atoombommen?
- News
- Amerika vs. Iran: hoe groot is de kans op het gebruik van atoombommen?
De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran lopen de laatste dagen op, nadat de VS de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani liquideerde. Iran heeft zelfs al besloten uit het atoomakkoord te stappen. Dat klinkt misschien zorgelijk, maar hoe zit het eigenlijk met de schadelijkheid van die kernwapens? En hoe groot is de kans dat dit soort wapens ingezet worden? Kernwapenexpert Sico van der Meer vertelde er meer over in Start met Fernando.
Gebruiken of niet?
Omdat Iran ervan verdacht werd dat zij stiekem kernwapens aan het bouwen waren, werd in 2015 het atoomakkoord getekend tussen Iran, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Dit om ervoor te zorgen dat deze situatie niet uit de hand zou lopen. Trump trok zich hier in 2018 volledig uit terug. Na de aanval op generaal Soleimani besloot Iran hetzelfde te doen. Moeten we nu meteen bang zijn voor aanvallen met atoombommen? Volgens Sico niet. Hij vertelt dat ze eigenlijk te krachtig zijn om te gebruiken. Het is puur om vijandige landen af te schrikken. Een beetje zoals twee mannen met teveel testosteron die elkaar willen bewijzen wie de grootste cojones heeft.
"Het is niet zo dat Iran morgen meteen kernwapens heeft en daar meteen mee gaat gooien. Eigenlijk weet je ook dat die wapens zo vernietigend zijn dat het zelfmoord is als je ze gaat gebruiken. De rest van de wereld zal het nooit accepteren dat een land als Iran atoombommen op de VS of Nederland gaat gooien. Nogmaals, het zijn echt wapens om mee te dreigen, maar te groot om werkelijk te gebruiken."
Wat als?!
Dat atoombommen de allerdodelijkste wapens ter wereld zijn, wist je misschien al wel. Maar laten we het even wat dichterbij brengen. Stel je voor dat er een atoombom in het centrum van Amsterdam gegooid zou worden. Hoe schadelijk zou zo'n bom eigenlijk zijn? Sico legt uit:
"Als de bom ontploft, komt er eerst een enorme energie vrij. Het centrum van Amsterdam smelt eigenlijk gewoon weg, het verdampt onder een enorme vuurbal. Vervolgens krijg je een enorme schokgolf. Die explosie drukt eigenlijk de ring buiten het centrum van Amsterdam helemaal plat, gebouwen storten in en dergelijke. Ook krijg je nog een soort vuurzee die met de schokgolf meegaat en er ontstaan megabranden. Daarnaast heb je de radioactiviteit die vrijkomt die nog veel meer mensen in de omgeving van Amsterdam ziek kan maken. Er zijn dus heel veel effecten tegelijk."
Kernwapens in Noord-Brabant
Amerika heeft meer dan zesduizend atoombommen en wist je trouwens dat er zelfs een paar in Nederland liggen? Jazeker, in het Noord-Brabantse Volkel liggen zo'n twintig Amerikaanse kernwapens te gast waar Nederland geen zeggenschap over heeft. "Het idee hierachter is weer die afschrikking. Om met name de Russen te laten zien dat zij niet aan Europa moeten komen."