Welke vragen moet Kick Out Zwarte Piet aan premier Rutte stellen?
- News
- Welke vragen moet Kick Out Zwarte Piet aan premier Rutte stellen?
Mitchell Esajas van The Black Archives, Kick Out Zwarte Piet en New Urban Collective schoof tijdens de NPO-themadag Nederland tegen Racisme aan bij TopiX en vertelde dat hij het goed vindt dat er nu extra veel aandacht is voor racisme. Hij hoopt alleen dat het niet bij één dag op radio en tv blijft. "Het is een themadag, maar er zou structureel rekening mee gehouden moeten worden." Volgens hem zou er structureel gekeken moeten worden naar diversiteit in programma's, onder personeel, in besturen en bij het uitnodigen van studiogasten. Zo kunnen we volgens hem racisme een stap voor zijn.
Vragen voor Rutte
Mitchell gaat binnenkort op bezoek bij de Tweede Kamer en er staat ook een gesprek met premier Rutte op de agenda. Hij twijfelt nog om dat gesprek aan te gaan. Welke vraag moet hij zeker stellen aan de leider van ons land? Dat vroeg FunX-dj Merel aan de TopiX-luisteraars en daar werd flink op gereageerd.
Zelfreflectie
Een luisteraar vroeg Mitchell om Rutte een vraag met zelfreflectie te stellen: "Wat hoopt Rutte achter te laten bij de zwarte gemeenschap?" Komt hij met een oplossing die iedereen gaat verbazen?" We gaan het allemaal horen als Kick Out Zwarte Piet rond de tafel gaat met de premier. Dat doen ze overigens niet voor zichzelf: "We hebben veel ideeën en vragen, maar we doen het niet voor onszelf, maar voor de people. We zijn een people's movement. Die van de 50.000 mensen die de straten op zijn gegaan." Heb jij nog vragen? Kick Out Zwarte Piet wil op basis van gesprekken en input vanuit de achterban en enkele experts een manifest ontwikkelen die ze kunnen presenteren aan verschillende politieke partijen, politici en beleidsmakers. Daar kan jij bij helpen door je input in dit KOZP-formulier achter te laten.
Nationale herdenking
Mitchell werd ook gevraagd wat hij ervan vond dat er geen nationale herdenking voor de slavernij bestaat. Daar was hij duidelijk over: "Ik vind het jammer dat er geen nationale vrije herdenking is zoals 4 mei. Omdat het dezelfde zwaarte en belang heeft." Hij zegt dat de effecten van slavernij vandaag de dag nog voelen in racisme n politiegeweld: "Daarom zijn al die mensen wereldwijd de straten opgegaan. De strijd tegen racisme is een marathon, geen sprint."
Racisme in het onderwijs
Een andere interessante vraag die Mitchell kreeg, gingen over het onderwijzen van de volgende generatie. Er is dankzij een petitie van drie meiden een motie aangenomen waardoor er meer aandacht komt voor racisme in het onderwijs, want op dit moment is daar weinig aandacht voor. Volgens Mitchell zou het een onderdeel moeten zijn van vakken als Maatschappijleer, Aardrijkskunde en Geschiedenis. Bij dat laatste vak wil hij niet alleen dat jongeren leren wat de slavernij was, maar ook dat er meer wordt uitgelegd over de geschiedenis van Afrika en Azië, zodat jongeren ook te horen krijgen wat er vooraf ging aan de slavernij.
Kennis
De laatste maanden horen we steeds meer over racisme en ongelijkheid, maar betekent dit dat we rustig achterover kunnen leunen nu de discussie is gestart? Niet als het aan Mitchell ligt. Volgens hem is dit pas het begin. Je kan volgens aan je eigen kennis werken, maar ook aan die van toekomstige generaties.
Kinderen
Een luisteraar vroeg Mitchell bijvoorbeeld vanaf welke leeftijd je kinderen bewust kan maken van het bestaan van racisme. Hij gebruikte zichzelf als voorbeeld voor het antwoord: "Mijn moeder heeft mij hierover bewust gemaakt in groep 5 zat. Ik moest een werkstuk maken over Suriname. Door onderzoek te doen leerde ik al over slavernij en racisme op een kindvriendelijke manier. Zo kan je kinderen vroeg meegeven over diversiteit, de koloniale geschiedenis en ongelijkheid zodat het niet als een shock komt."
The Black Archives
Als je meer informatie wil over de zwarte gemeenschap in Nederland of daarbuiten, dan biedt The Black Archives je een bron aan informatie. Ze hebben een enorme database over Zwarte literatuur, cultuur en geschiedenis. Daarnaast organiseren ze lezingen en geven ze advies over thema's, zoals bijvoorbeeld: slavernij, kolonialisme, zwart feminisme, Civil Rights Movement, koloniale beeldvorming, maatschappelijke kwesties rondom gelijke kansen in onderwijs, educatie, arbeidsmarkt en diversiteit op de werkvloer. Ben je niet zo'n lezer? Dan kan je de Black Lives Matter YouTube- playlist checken, want educatie is niet alleen lezen, maar ook praten, luisteren en video's kijken.
Kom zelf in actie
Natuurlijk kan je zelf ook in actie komen tegen ongelijkheid via je eigen socials. Hoe? Dat beslis je zelf, maar misschien inspireren deze luisteraars je. Isaac heeft zich bijvoorbeeld voorgenomen om wekelijks iets te delen dat hij belangrijk vindt en waar anderen iets aan hebben. Anderen geven bij FunX aan dat ze de discussie tegenwoordig vaker opzoeken, zodat anderen daarvan kunnen leren. Ook was er een luisteraar met een iets hardere tactiek. Hij of zij exposed racisten online, met naam en al.
Motivatie
Mitchell waarschuwt dat er bij discussies nare dingen geroepen worden, maar zegt ook dat het erger kan. "Akwasi gaat met beveiliging naar evenementen. Bij Jerry Afriyie wordt zijn gezin ernstig bedreigd. Mensen gaan heel ver om geweld te gebruiken. Aan de ene kant is het erg, aan de an dere kant laat het zien wat het probleem is. Dat motiveert mij om verder te gaan."
Lees ook
Up 2 Date
Anti-racismeorganisaties komen vanavond met alternatief voor NPO-debat met Jort KelderMusic
Met deze 10 anti-racismetracks laten artiesten je hun pijn, hoop en trots voelenUp 2 Date
Minneapolis gaat drie jaar na de dood van George Floyd politie hervormenUp 2 Date
Politietop wil strenger optreden tegen racisme: "Waar nodig volgt ontslag"