Danny van NOS Stories vertelt waarom er zoveel geweldsincidenten zijn op jongerenvakanties
- News
- Danny van NOS Stories vertelt waarom er zoveel geweldsincidenten zijn op jongerenvakanties
Sinds het einde van de lockdown kunnen jongeren weer lekker genieten van een vakantie in het buitenland. Helaas wordt dit vakantieseizoen vooral gekenmerkt door geweldsincidenten, die in een enkel geval zelfs een fatale afloop hadden. Danny van NOS Stories heeft onderzoek gedaan naar de geweldsincidenten en sprak vanmiddag met Tannaz over de oorzaak van deze gebeurtenissen en wat mogelijke oplossingen zijn.
Waarom zijn er veel geweldsincidenten tijdens jongerenvakanties?
De rol van alcohol
Om te onderzoeken wat de oorzaak van de geweldplegingen zijn, reisde Danny af naar Renesse, waar binnen een week vijf mishandelingen plaatsvonden. Daar sprak hij met jongeren die vooral zeggen dat alcohol een rol speelt in het geweld. "Alcohol speelt zeker een rol. Als je normaal gesproken uitgaat, beginnen veel jongeren om acht uur met voordrinken en om elf uur gaan ze verder in een club. Maar op vakantie staan jongeren vaak tussen elf uur 's morgens en één uur 's middags op en beginnen ze dan al met drinken. Ook hoeven ze geen verantwoording af te leggen aan hun ouders. Daarnaast komen verschillende groepen jongeren uit Nederland elkaar tegen in het buitenland, waardoor je rivaliteit krijgt tussen Rotterdammers en Amsterdammers bijvoorbeeld."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jongeren zoeken grenzen op
Naast het feit dat Danny in gesprek ging met jongeren over de geweldsincidenten heeft hij ook een expert van het Nederlandse Jeugdinstituut gesproken over het probleem en die zegt dat ook de levensfase waarin jongeren zich bevinden meespeelt. Jongeren zoeken veel meer de grenzen op. Het verschil zit het er vooral in dat sommige jongeren de grens niet heel ver leggen, terwijl anderen dat wel doen en daar zelfs overheen gaan.
Impact van corona
Danny heeft voor NOS Stories ook onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis op de geweldsincidenten en stelt dat de coronamaatregelen, zoals het sluiten van de horeca om 12 uur, wel degelijk een rol speelt in het probleem. "Terrassen gaan om 12 uur dicht en clubs zijn überhaupt niet open. Campingeigenaren vinden het ook niet fijn als jongeren het te bond maken op de camping. Wat je dan ziet is dat jongeren op het strand gaan feesten of in een tunneltje in de buurt. Daar heb je natuurlijk geen controle, zoals bij een club, dus de kans is groter dat het dan uit de hand loopt."
Een andere jongere vertelde dat hij een gevecht in werd getrokken en dat iemand riep: 'Ik ga een mes pakken!'.
Problemen vermijden
Een concrete oplossing komt niet echt naar voren in het onderzoek van Danny en hij stelt dat het een probleem is dat al jaren aan de gang is. Toch zou het handig zijn om provocaties gewoon uit de weg te gaan, vertelt hij. "Een kant-en-klare oplossing is er niet, maar wat veel jongeren mij wel vertelden was dat het verstandig is om niet op uitdagingen in te gaan. Sommige jongeren zeiden bijvoorbeeld dat ze de camping niet verlaten om problemen te voorkomen. Een andere jongere vertelde dat hij een gevecht in werd getrokken en dat iemand riep: 'Ik ga een mes pakken!'. Persoonlijk zou ik nergens op in gaan en niet proberen om indruk te maken op mijn vrienden, maar gewoon weggaan."
Lees ook
Up 2 Date
Nederlandse toeriste doet aangifte van groepsverkrachting op MallorcaUp 2 Date
Vader van opgepakte verdachte Mallorca-zaak: "We zijn echt kapot"Up 2 Date
Derde verdachte aangehouden voor fatale mishandeling MallorcaUp 2 Date
Nederlander (18) ernstig gewond na mishandeling groepje landgenoten in Italië