Zo mindfuckt Netflix je brain waardoor je blijft bingewatchen
- News
- Zo mindfuckt Netflix je brain waardoor je blijft bingewatchen
Heb jij het nieuwe seizoen van La Casa De Papel, Stranger Things of een andere Netflix-serie ook binnen één dag afgekeken? Besef dan even dat je zo'n acht uur achter elkaar, non-stop hebt gekeken. Zo lang hoor je 's nachts te slapen! Maar tranquilo. Je bent niet de enige die het moeilijk vindt om je favoriete serie af te zetten. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vertelde in Start met Fernando hoe Netflix jou mindfuckt om te bingewatchen en gaf tips om het bingewatchen te minderen.
Triggered
Netflix gebruikt bepaalde trucjes om je brein te triggeren om verder te bingewatchen. Nasty hoor. Want waarom is het zo moeilijk om je favo serie af te zetten? Volgens Patrick heeft het allemaal met nieuwsgierigheid te maken. Ons brein is blijkbaar op een bepaalde manier geprogrammeerd. We willen een stuk intro, daarna een middenstuk met een leuk stukje verhaal én finally een conclusie. Als de serie door de conclusie afgerond wordt, kan ons brein het afsluiten en gaan we eindelijk weer verder met ons leven.
No conlusion
Je raadt het al. Het intro is er en het middenstuk ook. De conclusie? Tja, die ontbreekt. Bij iedere aflevering lijkt er met een spannend moment, de good old cliffhanger, een conclusie te komen. Guess what? Die komt niet en je brein zegt: “KOM, WE KIJKEN NOG EEN AFLEVERING BRO.” Ja precies zo met Caps Lock.
Lazy ass brain
Zodra een aflevering afgelopen is, zegt Netflix ook gelijk: “Chill out. Je hebt geen afstandsbediening nodig. Ik zet die nieuwe aflevering wel binnen 5 seconden op voor je. Love you.” Netflix is eigenlijk gewoon die perfecte chick of guy die alles voor je doet. Maar wat doet dat met ons geweldige brein dan? Die vindt het heerlijk om niet actief te doen en gewoon af te wachten wat er gebeurt.
En dat is precies wat Netflix voor je doet door de volgende aflevering automatisch op te zetten. Het is een standaardkeuze die de streamingdienst voor je brein creëert. En die vindt ons brein heel chill. Want waarom moet je opeens actief gaan doen door je afstandsbediening te pakken en uit te zetten? Te veel moeite joh.
Netflix-verslaving verslaan
Oké, misschien heb je nu besloten om de strijd aan te gaan tegen Netflix. Hoe ga je jouw bingewatch-gedrag minderen? Volgens Patrick zijn er twee manieren. De eerste is de aflevering gewoon eerder afzetten, ergens in het middenstuk. Patrick: “Dan heb je namelijk niet die hele spanningsopbouw gehad en zit je niet vlakbij die conclusie. Zo is het ietsjes makkelijker om te stoppen, omdat die nieuwsgierigheid niet zo groot is.”
Manier twee: maak de cliffhanger aan het einde van de aflevering zelf af in je hoofd. Je brein verlangt naar die conclusie dus probeer ‘m gewoon om te lullen door heel overtuigend te vertellen hoe die aflevering verdergaat. Patrick: “Als je je eigen cliffhanger zo afmaakt, heb je wat minder last van die nieuwsgierigheid.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Is het slecht om regelmatig een serie te bingewatchen?Films, Series & TV
Netflix-docu 'The Great Hack' brengt geheimen over het Facebookschandaal boven waterFilms, Series & TV
Nu op Netflix: The Fresh Prince of Bel-Air en The Big Bang TheoryFilms, Series & TV
'Murder Mystery' verbeekt record op Netflix