Hoe de broers Brahim en Bilal de wereld mooier maken met hun positieve vlogs
- News
- Hoe de broers Brahim en Bilal de wereld mooier maken met hun positieve vlogs
Brahim Lakhal en zijn broertje Bilal maken vlogs waarin positiviteit en liefde het belangrijkste thema zijn. De twee begonnen zo'n vier jaar geleden met vloggen en ontmoetten samen al ontzettend veel bekende artiesten en sporters. Ieder weekend zijn Brahim en Bilal samen, maar daar kwam door de coronacrisis helaas verandering. Zo zagen de broers elkaar 2,5 maand niet. Brahim vertelde in een nieuwe TopiX-podcast over die heftige periode, de speciale band met zijn broertje en hoe zij met hun vlogs positiviteit willen verspreiden.
Emotioneel weerzien
Het was een emotioneel weerzien nadat de broers elkaar al 2,5 maand niet gezien hadden. Bilal, die het syndroom van Down heeft, woont in een speciale woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar krijgt hij de zorg die hij nodig heeft. Door de coronacrisis mocht Bilal echter geen bezoek ontvangen. "Het was emotioneel om elkaar weer terug te zien en we keken er ook echt naar uit. Het was gewoon zo lastig, omdat we niet wisten hoe lang het zou duren voordat we elkaar weer zouden zien."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geen vastigheid meer
Bilal is 19 jaar, maar heeft het verstand van een kind van 2. Daardoor verwerkt hij bepaalde informatie anders. Zo was het voor Brahim niet altijd even makkelijk om zijn broertje uit te leggen wat er door de coronacrisis aan de hand was. "Ik kon hem alleen vertellen dat de dokter had gezegd dat we elkaar niet konden zien, omdat we anders ziek zouden worden. [...] Hij kon er tot op zekere hoogte wel begrip voor opbrengen. Maar corona of geen corona, hij wilde gewoon naar huis, omdat hij ieder weekend bij mij is. Dat is gewoon zijn vastigheid en dat verviel nu."
Telkens als Brahim zijn broertje via een videogesprek moest vertellen dat ze elkaar niet konden zien, zag hij het verdriet van Bilal in zijn gezicht. "Dan zei ik tegen hem van: 'We kunnen morgen wel videobellen.' Zo kreeg hij weer perspectief en hoop. Dat moet je hem constant vertellen, want hij vraagt vijftien keer per gesprek of hij naar huis mag komen."
Structuur
Brahim zou Bilal graag in huis willen nemen, maar weet dat dat te moeilijk zou zijn, aangezien hij hem niet de intensieve zorg kan bieden die Bilal nodig heeft. "Bilal houdt van structuur. In zijn kamer hangt een bordje waarop staat wat er per dag en per moment gaat gebeuren. Als daar ergens een verandering in komt, kan hij daar niet goed mee omgaan. Als ik tegen hem zeg dat we naar Feyenoord of Ajax gaan en dat later vervalt, dan krijgen we een hele andere Bilal te zien."
Brahim weet dat Bilal uiteindelijk beter af is in de zorginstelling, maar het besluit om hem daar te laten wonen, is niet altijd even makkelijk om te accepteren voor Brahim. "Het blijft moeilijk, omdat het toch je broertje is. [...] Stel je voor dat er ooit iets verkeerd gaat, dan kan je het jezelf nooit vergeven. Dat doen pijn. Het blijft een struggle en het is niet makkelijk om die keuze te maken."
'Ik was tegen social media'
De twee broers vloggen inmiddels al zo'n vier jaar samen, maar Brahim was voorheen zwaar tegen social media en had er helemaal niets mee. Toen Brahim met voetballer Ricardo van Rhijn een foundation begon, moest hij voor de foundation met verschillende belangrijke mensen spreken, zoals directeuren en bestuursleden. Die konden nergens informatie over Brahim vinden, waarna hij als tip kreeg om daarvoor social media in te zetten. Zo besloot Brahim uiteindelijk Facebook aan te maken, maar niet zomaar. Zo wilde hij vooral veel positiviteit verspreiden. "Ik maakte het aan, maar ik wilde wel iets doen waar mensen van kunnen opsteken. Iedere week verraste ik Bilal en ik nam dat op met mijn mobiel. Dat zette ik dan op Facebook en het ging iedere keer viraal."
Het onderwijzen en inspireren van mensen staat vaak centraal in de vlogs van de twee broers. Brahim vertelt hoe de broers dat onder andere proberen te doen.
"Laatst, tijdens de vakantie, pakte Bilal het gebedskleed en begon hij in een keer te bidden. Op een gegeven moment kreeg ik berichten van mensen die zeiden van: 'Ik ben ook met bidden begonnen door Bilal.' Dat is zo bizar om te horen. Ook bespreken we met alle bekende Nederlanders in onze vlogs wat succes nou eigenlijk precies betekent. Dan hoor je ze toch vaak zeggen dat het eigenlijk niet om geld draait. Er komen dus allerlei elementen voor in onze vlogs die mensen weer kunnen inspireren."
Scooterongeluk
Maar positiviteit was niet altijd een onderdeel van Brahims leven. Brahim voetbalde op een hoog niveau in de jeugd, maar moest zijn droom om ooit profvoetballer te worden laten varen na een zwaar scooterongeluk. "Ik was op een zaterdagavond uitgegaan met vrienden en toen reed ik onder invloed terug op een opgevoerde scooter in de regen. Ik was zo van de kaart dat ik een complete rotonde over het hoofd had gezien en met 70 km/u ertegenaan knalde."
Zwart gat
Het zorgde ervoor dat Brahim in een zwart gat belandde, waardoor hij zwaar aan de drank en drugs ging. Ook werd hij vaak gepest door zijn vrienden en wist hij niet hoe hij daar mee om moest gaan. "Om stoer te zijn, deed ik bepaalde dingen om een goede positie te krijgen binnen mijn vriendengroep. Daardoor deed ik hele verkeerde dingen en behaalde ik mijn diploma's niet."
Keerpunt
Het keerpunt kwam toen Brahim een jongerenwerker leerde kennen die potentie in hem zag. Via de jongerenwerker begon Brahim jongeren in een probleemwijk te begeleiden met voetbaltrainingen op straat. "In een klap kreeg ik met heel veel positiviteit te maken." Alles viel op z'n plaats toen Brahims voormalige voetbaltrainer hem op een dag aan het werk zag met de jongeren. De voetbaltrainer was onder de indruk en nodigde Brahim uit om zelf trainer te worden van jeugdelftallen. Brahim besloot dat uiteindelijk te doen. Toen hij al de kleintjes voor het eerst op het voetbalveld bij elkaar riep, merkte hij hoe zij naar hem opkeken en voelde hij weer veel positiviteit. "Toen ik dat gevoel kreeg, dacht ik: dit is echt wat ik wil."
'Alles gaat zoals Bilal dat wil'
Het idee om positieve vlogs op YouTube te maken, kwam uiteindelijk toen Brahim een video van Boef zag, waarin de rapper aangehouden werd door de politie. Boef kwam daarmee in een slecht daglicht terecht.
"Toen dacht ik: het is niet oké als dit is waar jongeren naar kijken. Ik wilde laten zien dat je met positiviteit ook heel groot kan worden. Zo is mijn YouTube-kanaal begonnen. Ik had daarbij drie doelen: er moet humor in komen, het moet educatief zijn en ik wilde laten zien dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt. Het moet ook te allen tijde goed zijn voor Bilal. [...] Ik ga niks forceren en alles gaat zoals Bilal dat wil."
Benieuwd naar andere podcasts van FunX? Check onze podcastpagina!