Waarom is homoseksualiteit nog steeds zo'n taboe in de mannelijke voetbalwereld?
- News
- Waarom is homoseksualiteit nog steeds zo'n taboe in de mannelijke voetbalwereld?
Hoeveel mannelijke profvoetballers kun je noemen die openlijk gay zijn? In Nederland is voormalig profvoetballer John de Bever de enige die openlijk uitkwam voor zijn geaardheid. Hoe komt het dat gay zijn in de mannelijke voetbalwereld nog steeds zo'n groot taboe is? Eva en Natasja spreken met Mar Schuringa, coördinator en adviseur diversiteit bij de KNVB.
Minder taboe
Volgens Mar Schuringa is homoseksualiteit ook in de voetbalwereld steeds minder een taboe. "Een tijd geleden werd er nog om gelachen, maar dat is nu niet meer zo", legt Schuringa uit. "Het is nu bespreekbaar." Ze vertelt dat dat onder andere komt door KNVB-voorzitter Michael van Praag, die het onderwerp op de agenda heeft gezet binnen de voetbalwereld.
Afraden
Toch was het Michael van Praag die in een interview met De Gaykrant zei dat veel clubs het voetballers zouden afraden om uit de kast te komen. "Ik weet niet of hij dat zo bedoeld heeft", verklaart zijn collega Schuringa. "Ik denk dat hij bedoelde - en dat is ook heel belangrijk - dat je als club goed in gesprek moet gaan als een speler uit de kast wil komen. Als betaald voetballer wil je waarschijnlijk carrière maken en dat betekent ook vaak dat je naar clubs in het buitenland wil gaan waar het misschien niet zo homovriendelijk is." Een goed gesprek tussen de club en de speler is volgens Schuringa belangrijk, zodat de speler zich goed bedenkt wat de consequenties zijn om uit de kast te komen.
Daarnaast benadrukt Schuringa dat het misschien niet eens nodig is om openlijk voor je geaardheid uit te komen. "Er wordt altijd zo gehamerd op het uit de kast komen, maar de vraag is of iemand dat ook wel echt wil." Volgens haar zou het zomaar kunnen zijn dat een voetballer zich puur en alleen wil focussen op het voetballer zijn.
Vrouwen en mannen
Het taboe op homoseksualiteit is binnen de wereld van het vrouwenvoetbal veel minder groot. Hoe dat kan? "Het verschil tussen acceptatie van homoseksualiteit bij mannen en vrouwen zien we ook in de maatschappij", zegt Schuringa. "In de maatschappij is homoseksualiteit bij vrouwen meer geaccepteerd dan bij mannen. Dat zie je ook in de voetbalwereld terug."
workshops
Het is goed dat het onderwerp homoseksualiteit nu bespreekbaar is binnen de voetbalwereld, maar er moet nog veel meer gebeuren. Daarom geeft de KNVB ook workshops bij betaalde voetbalclubs waar ze met trainers en voetballers zelf in gesprek te gaan. "Dat is bedoeld om die veilige omgeving te creëren en dat trainers het ook zelf bespreekbaar kunnen maken en begrijpen hoe een speler daarmee kan worstelen."
Lees ook
FunX
Problemen met homo's in 'machoculturen': "Is dat niet gewoon jouw issue?"Entertainment
Nikkie de Jager staat als eerste trans vrouw op cover Cosmo Middle EastFunX
Pinkwashing: hoe weet je of een bedrijf een ally is van de queer community?Up 2 Date
Nederlandse Solange Dekker wint internationale missverkiezing voor trans vrouwen