FunX

Steeds meer drugshandel en prostitutie op middelbare scholen: “Meisjes bieden zich aan op toilet”

foto: ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer drugshandel en prostitutie op middelbare scholen: “Meisjes bieden zich aan op toilet”

Drugshandel in het fietsenhok, prostitutie op de toiletten en vechtpartijen zijn voorbeelden van heftige incidenten die steeds vaker voorkomen op middelbare scholen. Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de Onderwijsinspectie het hoogste aantal veiligheidsmeldingen ooit heeft ontvangen. Nordin en Wef spraken daarom onderwijsexpert Leon Meijs over het aantal incidenten op middelbare scholen dat toeneemt en wat de gevolgen hiervan zijn voor zowel leerlingen als leraren.

Straatcultuur in de klas

Leon Meijs begeleidt middelbare scholen op het gebied van veiligheid en legt uit wat er wordt bedoeld met 'de straatcultuur in de klas.' "Het online gedrag van jongeren en het gedrag wat ze in wijken vertonen, zien we nu steeds vaker terug binnen de schoolmuren. De schoolcultuur wordt als het ware verdrongen door de straatcultuur." Meijs geeft voorbeelden van hoe zich dat uit. Zo benoemt hij dat leerlingen harder zijn in hun taalgebruik, heftig gedrag vertonen en dat er sneller geweld wordt gebruikt. "Dit is een trend die we de afgelopen vijf jaar zien. Het wordt ook steeds groter en de docenten zijn hier niet voor opgeleid", aldus Meijs.

Drugs

De onderwijsexpert legt uit hoe de jongeren in aanraking komen met drugs op het schoolplein. "De drugsindustrie in Nederland is ongelooflijk groot, professioneel en heeft veel handjes nodig. Dit betekent dat jongeren allerlei klusjes voor deze criminele industrie doen. Dat komt nu ook in de scholen. School is een ronsel en een afzetmarkt." Meijs legt uit dat de mensen uit de drugsindustrie middelbare scholieren opzoeken die deze klusjes willen doen of hen manipuleren om dit te doen. De jongeren krijgen hier vervolgens veel geld voor en kunnen hier ook afhankelijk van worden, meent Meijs. Hij stelt dus dat de scholieren een doelwit zijn en worden gezien als toekomstige gebruikers of criminelen.

"In veel wijken in Nederland is dit een normale manier van geld verdienen. Dus als je kinderen hebt die in een wijk opgroeien waarin drugs wordt gedeald, dan is de kans groter dat je hiermee in aanraking komt." Deze kans wordt volgens Meijs ook weer vergroot wanneer leerlingen (ook) op school in aanraking komen met drugs. "De scholen en de overheid zijn niet goed op de hoogte van deze praktijken, hierdoor wordt het niet aangepakt en dat zorgt voor heel veel problemen."

Prostitutie

Naast drugshandel is er ook sprake van prostitutie op sommige middelbare scholen. De onderwijsexpert legt uit dat er loverboys in het spel zijn, maar meisjes zich ook prostitueren. "We hebben het dan over meisjes die zichzelf aanbieden in de tuinen rondom de scholen, maar ook in de scholen zelf, bijvoorbeeld op het toilet." Volgens Meijs voelen de leerlingen zich daar niet per se slecht over, maar is het voor hen "gewoon een manier om geld te verdienen". Toch zullen de meisjes hier later emotioneel last van kunnen krijgen, stelt hij.

Oplossing

Volgens Meijs moeten de scholen moeten stoppen met het negeren van het probleem. "Scholen zijn ontzettend bang voor gezichtsverlies. Dus als zulke dingen in een school spelen, dan houden zij het onder de pet. Wij moeten die scholen gaan helpen om in te zien dat als zoiets speelt, het niet per se naar buiten hoeft te komen. Daarbij is het ook mogelijk om alles weer op de rit te krijgen."

De onderwijsexpert neemt een voorbeeld van een middelbare school in Huissen die binnen een jaar een ongelooflijk goede verandering heeft doorgemaakt. "De school ging van veel vechtpartijen en criminaliteit naar een genormaliseerde toestand."

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie