Amargî (30): "De discriminatie waar veel Russen mee te maken krijgen, slaat nergens op"
- News
- Amargî (30): "De discriminatie waar veel Russen mee te maken krijgen, slaat nergens op"
De oorlog in Oekraïne blijft de gemoederen nog altijd bezighouden. Sinds het uitbreken van de oorlog hebben meerdere Russen in Nederland, die niets aan de situatie kunnen doen, te maken gehad met discriminatie en intimidatie. FunX sprak met de 30-jarige Amargî, die zelf Russische roots heeft, over hoe hen kijkt naar deze ontwikkeling.
Hi Amargî, je bent zelf half Russisch. Hoe bekijk jij de oorlog in Oekraïne?
"Ik ben tegen oorlogen, waar dan ook. Ik denk dat als je tegen oorlogen bent, dat je dan automatisch tegen landen bent die oorlog voeren, waar je roots ook liggen. Daarom kan ik niet achter Rusland staan, ook al heb ik Russische roots. Dat neemt echter niet weg dat de discriminatie waar veel Russen nu mee te maken krijgen nergens op slaat."
Je moeder woont in Rusland. Hoe kijkt zij naar de situatie en hoe gaat het met haar?
"Mijn moeder is ook tegen de oorlog, zoals veel mensen in Rusland. Zij hebben helemaal niets aan deze situatie. Gelukkig is ze veilig, maar ik maak me wel druk om het feit dat ik niet zomaar geld kan sturen naar mijn moeder. Dat komt door de sancties. Zo is Rusland door het westen afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift. Daarnaast hebben maatschappijen als Visa, Mastercard en PayPal hun activiteit stopgezet in Rusland."
Wat vind je van al die sancties?
"Veel van de sancties vind ik vooral symbolisch. Het probleem is dat de gewone mensen in Rusland daar de dupe van worden. Wat heb je daaraan? Het wordt bijvoorbeeld moeilijk om aan medicatie te komen. Denk aan iemand met diabetes die insuline nodig heeft of transgender personen die geen hormonen meer via het internet kunnen kopen.
Ook in Nederland heb ik dingen voorbij zien komen die werkelijk nergens op slaan, zoals een verhuurder die een vrouw uit haar Amsterdamse appartement wilde zetten omdat ze Russisch is of de Nijmeegse Vierdaagse die in eerste instantie Russische wandelaars wilde weren. Gelukkig kwam de organisatie daar later op terug. Ik vind het belachelijk, want deze mensen hebben geen schuld aan deze oorlog."
Heb je zelf met discriminatie te maken gehad vanwege je Russische roots?
"Nee, dat gelukkig niet. Uiteindelijk heb ik een hele witte huid en staat er niet 'Rus' op mijn voorhoofd. Mensen hebben daardoor niet snel door wat mijn roots zijn. Dat neemt niet weg dat ik de discriminatie waarmee veel Russen te maken krijgen ontzettend pijnlijk en vervelend vind. Laatst schrapte de universiteit van Milaan ook Russische literatuur, dan denk ik: wat heeft dit met de oorlog te maken? Ik denk dat deze oorlog een goede aanleiding is om discriminatie beter onder de loep te nemen. Heel Europa werkt namelijk mee aan discriminatie."
Wat doel je precies op met die laatste opmerking?
"Nou, Europa laat nu bijvoorbeeld zien dat het wél hulp kan bieden aan vluchtelingen, doordat Oekraïense vluchtelingen goed worden geholpen. Dat is heel mooi, maar diezelfde behandeling geldt helaas niet voor alle vluchtelingen. Zo wordt er in Polen een muur gebouwd langs de grens met Wit-Rusland om ervoor te zorgen dat vluchtelingen uit landen als Syrië en Irak het land niet binnen kunnen komen. Je ziet dat er een verschil is in de manier waarop vluchtelingen worden behandeld. Het gebeurt allemaal op basis van afkomst. Dat is onacceptabel."
Wat hoop je voor de toekomst?
"Ik hoop dat Rusland z'n troepen naar huis stuurt, dat deze oorlog zo snel mogelijk ophoudt en dat Oekraïne weer een stabiel land kan worden. Het is een grote chaos. Iedereen heeft in korte tijd wapens gekregen en er worden verschillende milities gevormd. Daardoor bestaat er een grote kans dat er ooit nog een burgeroorlog uitbreekt in Oekraïne. Hopelijk gebeurt dat niet."
Denk je dat je op korte termijn je moeder weer kunt zien?
"Al sinds de uitbraak van corona heb ik haar niet meer gezien. Ik hoopte deze zomer naar Rusland te gaan, maar ik moet nog maar zien of dat gaat lukken. Met een oorlog weet je het nooit. De situatie kan van de ene op de andere dag veranderen."
De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.
Lees ook
Up 2 Date
Acht meldingen van discriminatie rond Oekraïne-oorlog bij discriminatiemeldpuntFunX
Selena's vader trok naar Pools-Oekraïense grens om vluchtelingen te helpenUp 2 Date
Blunder staatssecretaris: toch geen vergoeding voor opvangen Oekraïense vluchtelingenUp 2 Date
Gemeenten hebben moeite met vinden van opvang voor Oekraïense vluchtelingen