Palestijnse Khalida Jarrar werd onmenselijk behandeld: "Moest door een kier bij de deur ademen"
- News
- Palestijnse Khalida Jarrar werd onmenselijk behandeld: "Moest door een kier bij de deur ademen"
Afgelopen zondag hadden Hamas en Israël een akkoord bereikt over de details van het staakt-het-vuren. Naar aanleiding daarvan zijn er gisteren negentig Palestijnse gevangenen vrijgelaten en worden er deze week nog tientallen gevangen Israëliërs vrijgelaten. Een van de Palestijnse gevangenen is Khalida Jarrar en mensen zijn geschokt door de onmenselijke manier waarop ze is behandeld.
Khalida Jarrar zat maanden in een isoleercel
Politicus, jurist en mensenrechtenactivist Khalida Jarrar werd op 26 december 2023 zonder aanklacht gearresteerd en in administratieve detentie geplaatst. In augustus 2024 werd ze overgebracht naar de Neve Tirza-gevangenis, waar ze in een cel van 2 bij 1,5 meter werd geplaatst. De krappe ruimte had geen ramen en was zo slecht geventileerd dat Khalida Jarrar "op de grond lag bij de kier van de deur om frisse lucht te krijgen". En daar bleef het niet bij. Zo melden verschillende reporters dat de temperatuur in de cel abnormaal hoog was, ze alleen een betonnen bank had om op te slapen en er een open toilet was zonder watertoevoer. Daarnaast gaven de Israëlische gevangenisautoriteiten haar vaak veel te laat eten, terwijl ze juist regelmatig moest eten vanwege de vijf verschillende medicijnen die ze slikt voor haar bloeddruk, diabetes en cholesterol. Eind december verlengde Israël haar detentie met zes maanden en lieten ze haar een maand langer in isolatie zitten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mensen uiten massaal hun boosheid over de situatie
Khalida Jarrar is na één jaar en 25 dagen vrijgelaten en mensen zijn enorm geschrokken over hoe slecht de politicus eruit ziet. Mensen uiten hun boosheid over de situatie massaal via X. Zo schrijft iemand: "Gewoon afschuwelijk. Wat voor een hel hebben ze haar laten doorstaan?" En een ander zegt: "Dit zegt meer over wie hier nu de echte terroristen zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Khalida Jarrar mocht niet bij de begrafenis van haar dochter zijn
Dit is overigens niet de eerste keer dat Khalida Jarrar werd vastgehouden door Israël. Zo werd ze ook in 2015 gearresteerd, zonder enige aanklacht en werd ze in 2017 opgepakt, omdat ze betrokken zou zijn bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een marxistisch-leninistische politieke organisatie die door Israël, de VS en de EU als een terreurgroep wordt beschouwd. Bovendien werd ze in 2019 opnieuw gearresteerd en later veroordeeld tot gevangenisstraf op basis van haar politieke activiteiten.
In de periodes dat Khalida Jarrar vastzat, verloor ze in 2017 haar vader en in 2021 haar dochter. In 2021 vroegen internationale organisaties en politici of ze vrijgelaten kon worden om bij de begrafenis te zijn, maar de Israëlische autoriteiten weigerden dat. Dit zorgde voor veel boosheid en verontwaardiging, vooral bij mensenrechtenorganisaties en activisten, die het als hard en onmenselijk zagen.
Hoeveel gevangenen worden er nog vrijgelaten?
In Israël zitten nog zo'n 10.000 Palestijnse gevangenen vast, van wie duizenden zonder aanklacht of proces. Tijdens de eerste fase van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas heeft Israël dus 90 Palestijnse gevangenen vrijgelaten en uiteindelijk is het de bedoeling dat er in totaal zo’n 1900 Palestijnen hun vrijheid terugkrijgen.
Tegelijkertijd zitten er in de Gazastrook nog 94 Israëlische gevangenen vast. Van hen zijn er 34 overleden, wat betekent dat er nog ongeveer 60 in leven zijn. In dezelfde eerste fase van het staakt-het-vuren worden 33 van deze gevangenen vrijgelaten, verspreid over een periode van 42 dagen.
Lees ook
Up 2 Date
Wapenstilstand in Gaza officieel van kracht: de eerste gijzelaars vrijgelatenUp 2 Date
Netanyahu stelt stemming over wapenstilstand in Gaza uit, beschuldigt Hamas van dwarsliggenOpinie
Fijn een staakt-het-vuren, maar wat gebeurt met de Palestijnen na die zes weken?Up 2 Date
Minstens 113 Palestijnen vermoord sinds akkoord over staakt-het-vuren