Abdul (26) uit Jemen verbleef in Ter Apel en helpt nu andere nieuwkomers
- News
- Abdul (26) uit Jemen verbleef in Ter Apel en helpt nu andere nieuwkomers
De 26-jarige Abdul werd geboren in Jemen, maar verhuisde vanwege de onstabiele situatie daar met zijn ouders naar Saoedi-Arabië. Begin dit jaar vluchtte hij naar Nederland, waar hij een maand verbleef in het azc in Ter Apel. Nu woont Abdul in het azc in Amsterdam, van waaruit hij zelf nieuwkomers helpt bij hun aankomst in Nederland. "Omdat ik weet hoe het voelt om aan te komen in een volledig onbekend en nieuw land en alles wat daarbij komt kijken, voelt het als enorm dankbaar werk", vertelt hij aan FunX.
Instabiele situatie Jemen
In 2010 verhuisde Abdul samen met zijn ouders naar Saoedi-Arabië. "Vanwege de instabiele situatie in Jemen was mijn vader op zoek naar werk buiten het land." Abdul en zijn ouders kregen een visa, maar die liep af toen hij afgelopen jaar 25 werd. Omdat zijn visum niet verlengd werd, besloot hij om het land te verlaten en een plek te zoeken waar hij de kans kreeg om aan zijn toekomst te bouwen. "Op dit moment woedt er al jarenlang een burgeroorlog in Jemen, dus terug daarnaartoe gaan is geen optie. Ik wil een leven met een stabiele en veilige situatie, dus ik besloot om naar Nederland te gaan." Abduls ouders bleven in Saoedi-Arabië voor het werk van zijn vader.
Grimmige sfeer
Bij zijn aankomst in Nederland kwam Abdul in het azc in Ter Apel terecht. "Toen ik daar aankwam, moest ik eerst een coronatest doen. Vervolgens kreeg ik een grijze sticker op mijn hand en werd ik verzocht om naar de tent buiten het azc te gaan." Uiteindelijk heeft Abdul vijf nachten achter elkaar buiten in de tent geslapen. "Ik denk dat het de ergste nachten waren die ik tot nu toe heb beleefd. Ik vertrouwde niemand daar: als je 's nachts terugkwam van de wc had iemand je bed ingepikt." Ook vertelt Abdul dat er veel mensen onder invloed van alcohol of drugs waren, waardoor er een grimmige sfeer in de tent hing.
Helpen nieuwkomers
Uiteindelijk werd Abdul overgeplaatst van de tent naar het gebouw van het azc in Ter Apel, waar hij gedurende een maand in een eigen kamer verbleef. Nu woont hij in het azc in Amsterdam en probeert hij andere mensen die net naar Nederland zijn gevlucht op allerlei vlakken te helpen. "Veel mensen die hier komen hebben moeite met de taal. Ik help ze bij het contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met het vertalen."
Ook ondersteunt Abdul mensen bij het maken van afspraken, zoals bij de dokter, het ziekenhuis of de bank. Omdat Abdul al voor een langere tijd in het azc zit, kent hij er veel mensen. "Vaak komen mensen naar me toe voor hulp, omdat ik inmiddels wel weet hoe alles werkt hier." Abdul vindt het heel fijn dat hij mensen een helpende hand kan bieden. "Ik weet hoe het voelt om als nieuwkomer naar Nederland te komen." Bovendien zet hij zich nu in als vrijwilliger bij diverse organisaties, bijvoorbeeld op scholen. Hier helpt hij onder andere kinderen van nieuwkomers met de taal, zodat ze de lessen kunnen bijbenen.
Welkom gevoel
Toen hij nog in Saoedi-Arabië woonde, had Abdul via social media altijd al veel contact met mensen van over de hele wereld. "Nu ik in Nederland woon, kan ik mensen van verschillende nationaliteiten daadwerkelijk ontmoeten. Ik heb heel veel vrienden uit diverse landen en culturen en ik leer elke dag weer nieuwe dingen van ze." Abdul omschrijft zijn leven in Nederland als perfect. "De Nederlanders zijn allemaal erg aardig en ik voel me volledig geaccepteerd. Ik ben blij dat ik niet word beoordeeld op mijn afkomst. Sinds mijn aankomst heb ik me hier altijd welkom gevoeld."
Good Vibes Dinner
Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.
Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.
De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.
In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.
Lees ook
FunX
Kamal (24) vluchtte uit Syrië en heeft voor het eerst gestemd: "Het was geweldig"FunX
Mohammed (18) vluchtte op zijn 14e naar Nederland: "Mijn familie is eindelijk weer compleet"FunX
Gloria (26) en Maura (24) ontvluchtten Angola: "Bang dat ze ons ook iets gingen aandoen"FunX
Omar (17) vluchtte uit Syrië en maakt nu misschien wel kans op een Oscar