FunX

Hoe ga je om met afwijzing? Sollicitatie-XPert Fatiha helpt je!

  1. Newschevron right
  2. Hoe ga je om met afwijzing? Sollicitatie-XPert Fatiha helpt je!

Daar is 'ie dan, je droombaan! Je wilt zo graag werken bij dát ene bedrijf, maar helaas denkt de potentiële werkgever daar anders over: je wordt afgewezen. Hoe kun je daar het best mee omgaan? Sollicitatie-XPert Fatiha kwam langs in WorX om te vertellen hoe je de moed erin kan houden.

Vicieuze cirkel

Een vaak gehoord argument bij een afwijzing is dat iemand niet genoeg werkervaring heeft. Maar zo kun je natuurlijk ook nooit werkervaring opdoen! Veel jongeren komen op die manier in een vicieuze cirkel terecht. Eigenlijk moet je dan proberen op een andere, creatieve manier toch ervaring op te doen. Dit kan bijvoorbeeld via een werkstage of vrijwilligerswerk. Fatiha raadt aan om ook in je omgeving rond te vragen en zo te laten zien hoe gemotiveerd je bent.

Feedback

Volgens Fatiha is het ook belangrijk om altijd feedback te vragen na een afwijzing. Op die manier kun je erachter komen wat de precieze reden is dat je bent afgewezen.

''Laat je niet afschepen met een standaard antwoord, maar vraag wat je anders zou kunnen. Misschien zitten er wel foutjes in je CV of in je brief, die je telkens over het hoofd ziet.''

Positieve discriminatie

Luisteraar Sylvano kreeg na een sollicitatiegesprek te horen dat ze toch de voorkeur gaven aan een man. Dat is niet strafbaar. Een werkgever mag, bij gelijke geschiktheid kiezen voor een vrouw in plaats van een man, als dat de samenstelling van het team goed zou doen. Dit heet voorkeursbeleid of positieve discriminatie.

Arbeidsdiscriminatie

Helaas komt het ook voor dat er geen eerlijke reden wordt gegeven voor de afwijzing. Arbeidsdiscriminatie bestaat absoluut, maar is lastig te bewijzen. Wanneer je het gevoel hebt dat je bent afgewezen vanwege je afkomst, leeftijd, chronische ziekte, handicap of geslacht, moet je altijd een klacht indienen bij het College voor de Rechten van van de Mens.

''De overheid wil werkgevers ook bewust maken van de mogelijke vooroordelen die ze hebben. Het is daarom nodig om altijd een melding te maken.''

Aangepast CV

Een werkgever kijkt naast werkervaring en opleiding ook naar je persoonlijkheid. Het is belangrijk dat je social media zijn afgeschermd: zorg dat alleen vrienden je foto's en posts kunnen zien. Zorg ook dat je CV past bij de baan waarvoor je solliciteert.

''Pas je CV zo aan dat het past bij de vacature. Kies voor hobby's die aansluiten op de baan waarvoor je solliciteert.''

Ervaring

Voor sommige vacatures is de motivatie belangrijker dan het hebben van de juiste diploma's of relevante werkervaring. Toch is het altijd handig om een bewijs te hebben van wat je allemaal kunt. Het UWV stelt een speciale scholingsvoucher beschikbaar, die je tot december 2017 kunt aanvragen. Je kennis, ervaring en kunde kun je daarmee omzetten in een ervaringscertificaat.

Ster advertentie
Ster advertentie