Najib Amhali startte eigen afkickkliniek: "Verslaving is nog steeds een taboe"
- News
- Najib Amhali startte eigen afkickkliniek: "Verslaving is nog steeds een taboe"
Najib Amhali is in coronatijd een eigen afkickkliniek begonnen. De comedian vertelde eerder al openhartig over zijn eigen drank-, drugs- en gokverslaving en zet nu een volgende stap in het doorbreken van taboes en het helpen van anderen. In Start met Fernando vertelde hij er meer over. "Als je hulp vraagt, zet je al een stap in de goede richting."
Najib Amhali vertelt over zijn afkickkliniek
Persoonlijke dagbehandeling
Najib vertelt dat hij veel berichtjes kreeg nadat hij zijn eigen ervaringen had gedeeld in zijn boek en Fernando's Real Talk. "De dm's stroomden binnen van mensen die m'n verhaal herkenden of vroegen hoe je hulp kon zoeken. Toen ik die ging beantwoorden, dacht ik: ik moet een groter platform hebben."
Met Reda Saleh, zijn begeleider in zijn eigen plan om nuchter te blijven, startte Najib daarom de Recovery-kliniek. "Reda had precies hetzelfde gevoel. Hij heeft zelf al 30 klinieken gezien, maar overal was er iets wat hem niet aanstond." Dat geldt ook voor Najib zelf, die in vier à vijf klinieken hulp heeft gehad bij het afkicken. "Daarom wilden we zelf een dagbehandeling opzetten waarvan we denken: op deze manier wordt het persoonlijker en helpen we mensen beter."
Meerdere verslavingen
Najib vertelde onlangs in een FunX-video over zijn gokverslaving, die in zijn geval gecombineerd werd met een drank- en drugsverslaving. "Voor mij was het drank, drugs en gokken. Dat laatste deed ik vaak online wanneer ik thuiskwam van een show. Ik ging achter mijn computer zitten met een fles drank, een lijntje en vervolgens ging ik gokken. Die verslavingen gingen allemaal samen."
In Fernando's podcast Real Talk vertelde Najib eerder dat hij op zijn dieptepunt vier zakjes coke per dag gebruikte. "Ik ben wel eens vier dagen lang wakker gebleven door de coke [...] Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet en ik wil niet meer terug naar die periode. Lager kon ik niet zinken. Ik heb gejankt en gedacht van: ik kom er niet meer uit. Ik zag dat ik niks meer deed met mijn kinderen en dacht: wat ben ik voor een waardeloze vader en echtgenoot?” Inmiddels is Najib clean, nadat hij eindelijk zijn probleem onder ogen durfde te komen: "Ik ontkende alles en dat is het eerste wat je moet doen als je beter wilt worden: bekennen."
Familie betrekken
In de kliniek kunnen mensen terecht met allerlei verschillende soorten verslavingen. "Ballonnenverslaving, drugs, alcohol, gokken... Het gaat om het gedrag, dat zorgt ervoor dat je steeds teruggaat en dat moet je doorbreken. Het is naar jezelf kijken: waarom gebruik je?", aldus Najib. Het persoonlijke aspect van de hulp zit 'm onder andere in het betrekken van familie bij het proces. "En we willen zorg op maat bieden, want ieder geval is anders. Je kan niet één ding op iedereen toepassen."
Uitbreiden
Najibs kliniek is in maart geopend en inmiddels loopt het goed. "We willen uitbreiden naar twee of drie groepen. We zijn nu een dagbehandeling, maar willen ook eigenlijk naar een beddenkliniek. Daarvoor gaan mensen nu vaak naar het buitenland, maar wij willen het hier in Nederland zodat je de connectie met je familie behoudt en zij op bezoek kunnen komen."
Hoewel Najib mensen met verslavingsproblemen graag hulp biedt, is hij zelf geen behandelaar. "Ik ben geen psychiater of arts, dus mensen worden doorverwezen naar professionals. Maar ik ben wel regelmatig aanwezig."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp bij verslaving
Denk je dat je zelf verslaafd bent? Of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving? Zoek hulp. Neem contact op met een kliniek zoals die van Najib of Jellinek voor de juiste doorverwijzing of begeleiding.
Lees ook
Video
Najib Amhali over zijn verslavingen: "Voor mij was het drank, drugs en gokken"FunX
Najib Amhali over zijn jeugd: "Iedereen had schoolmelk, behalve Najib"Nandoleaks
Najib Amhali in Real Talk: "Door de coke bleef ik soms vier dagen lang wakker"FunX
Najib Amhali helpt arme gezinnen in Marokko met voedselpakketten