FunX

Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan

  1. Newschevron right
  2. Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan

Défano Holwijn geeft sinds juni leerzame lessen over onderwerpen als racisme, discriminatie en slavernij tijdens zijn zogenaamde Black Lives Matter-class. Dat doet hij op Instagram Live, waarbij hij het gesprek aangaat met zijn volgers. Het is vandaag Keti Koti en daarom nodigde Fernando hem in Start uit als speciale co-host en om een mini BLM-class te geven. Hij beantwoordde daarbij belangrijke vragen van luisteraars. "Hopelijk kunnen we elkaar wat bijbrengen."

Vraag 1: Waarom kan het woord 'halfbloedje' eigenlijk niet meer?
"Ik heb vroeger nooit echt over het woord nagedacht, maar als ik het nu hoor, denk ik van: hoezo half? Het witte ras werd eigenlijk als superieur gezien en het zwarte niet. Als je de definitie opzoekt, lees je dat een halfbloed een kind is waarvan een van de ouders van een niet-edel ras is. Het was gewoon een tussenrang. Je was als het ware half goed. Eigenlijk ben je soort van te goed voor zwart, maar te slecht voor wit, dus je bent een halfbloed. Daarom gebruiken mensen nu liever het woord 'dubbelbloed' of 'gemixt'."

Vraag 2: Je deelde laatst iets in je Stories over de term whataboutism. Wat betekent dat eigenlijk?
"Dat is eigenlijk wanneer je een bepaalde misstand aankaart en een ander daarop gereageerd met een andere misstand. Dat doet diegene dan om de aandacht van jouw misstand te verleggen naar een andere misstand. Stel je voor dat ik zou vragen van: 'Racisme in Nederland is wel heftig, hoe gaan we daarmee om?' Als iemand reageert met: "Maar what about racisme in Amerika?", dan is dat 'whataboutism'. Op die manier wordt het onderwerp weerlegd met iets anders, zonder in te gaan op het punt dat gemaakt wordt."

Vraag 3: Wanneer is iemand volgens jou een racist?
"Dit is een lastige vraag. Wat je sowieso heel veel merkt, is dat er mensen zijn die eigenlijk constant racistische uitspraken doen of zichzelf racistisch profileren, maar nooit echt zelf zeggen van: 'Ik ben een racist.' Maar ik denk dat als je constant op een regelmatige basis racistische uitspraken doet en je echt beter voelt dan een ander gebaseerd op huidskleur, dan ben je overduidelijk een racist."

funxvideo_5efc950668f59

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie