FunX

Een supersnel coronavaccin: veilig of niet?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Een supersnel coronavaccin: veilig of niet?

Een supersnel coronavaccin: je hoort er steeds meer over. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Want duurt het normaal niet jaren voordat er een vaccin ontwikkeld wordt voor een virus? Onlangs maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat we begin 2021 een vaccin kunnen verwachten. Zo snel?! Om te checken hoe dat precies zit, dook Emil van Oers van NOS op 3 in de wereld van vaccins. Daar vertelde hij meer over in Start.

176 kandidaat-vaccins

Volgens Emil kan het ontwikkelen van een veilig en werkend vaccin soms wel tien tot vijftien jaar duren. Waarom gaat het dan zo snel met het vaccin van een virus waar we negen maanden geleden nog nooit van hadden gehoord? "Het heeft er vooral mee te maken dat nu overal ter wereld iedereen zo snel mogelijk een vaccin nodig heeft", legt Emil uit. "Dat betekent ook dat er overal ter wereld onderzoek naar wordt gedaan. Er zijn nu 176 kandidaat-vaccins. De kans dat daar een goedwerkende tussen zit, is dus groter dan wanneer je maar op drie plekken onderzoek doet."

Geluk bij een ongeluk

Behalve de vele kandidaat-vaccins is het coronavirus ook een soort geluk bij een ongeluk. Het virus lijkt namelijk veel op virussen die we al gehad hebben, zoals het SARS- en MERS-virus. "Daar is al heel veel onderzoek naar gedaan, dus we weten er al heel veel over. Zie het zo: je hoeft het huis niet volledig vanaf het begin op te bouwen, maar je hoeft alleen na te denken over hoe je het inricht. Dat bespaart een hoop tijd."

funxvideo_5f59f91558637

Video niet beschikbaar

Money, money, money

Uiteraard is de wereld niets zonder geld en dat is een belangrijke reden waarom er heel veel mogelijk is wat betreft een coronavaccin. "Overheden en particulieren hebben financieel bijgedragen. Daardoor kunnen er heel veel onderzoeken tegelijkertijd gedaan worden. Ook dat zorgt voor tijdwinst."

Maar is het ook veilig?

Emil heeft nu verduidelijkt waarom het ontwikkelen van een coronavaccin een stuk sneller gaat. Dat is chill, maar uiteraard willen we ook meer weten over de veiligheid. Gelukkig heeft Emil daarvoor gesproken met klinisch beoordelaar Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het CBG beoordeelt de veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelen en bewaakt het proces van goedkeuring ervan. Wijnans legt uit dat de eisen voor de toelating van een vaccin op de markt heel erg streng zijn. "De ontwikkeling gaat nu erg snel inderdaad", geeft Wijnans toe. "Op dit moment zitten er al vaccins in de laatste fase van het klinisch onderzoek. Dat is ook nodig, want we hebben een vaccin heel hard nodig. Maar dat wil niet zeggen dat er essentiële stappen overgeslagen mogen worden in het proces."

Ernstige bijwerkingen accepteert het CBG in ieder geval niet. Zo worden er veel vragen gesteld aan vaccinfirma's om precies te weten hoe alles zit. "Als wij vinden dat alles klopt, dan zullen we het goedkeuren." Een ding is duidelijk: het hele proces is altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit of het onderzoek één of tien jaar duurt. Aan het einde weet je precies evenveel.

Check hieronder het hele onderzoek van NOS op 3.

Ster advertentie
Ster advertentie