Chanel over autisme: ''Het is veel breder dan alleen jongens met treinen''
- News
- Chanel over autisme: ''Het is veel breder dan alleen jongens met treinen''
Chanel Matil Lodik werd drie jaar geleden gediagnosticeerd met autisme. Ze vindt echter dat er te weinig wordt gesproken over vrouwen en mensen van kleur met autisme. Vandaag, op Wereld Autisme Dag, vertelt Chanel haar persoonlijke verhaal in Start met Fernando.
Waarom wordt er weinig gesproken over vrouwen van kleur met autisme?
'Autistische trekjes'
Chanel kwam eigenlijk mede door haar nicht erachter dat ze autisme had. ''Ze zei vaak tussen neus en lippen door dat ik echt autistische trekjes had.'' Op een dag zaten ze samen in de tram. De mensen om haar heen waren met elkaar aan het communiceren. ''Eigenlijk is dat heel normaal, maar voor mij waren die geluidprikkels zo veel dat ik onbewust: 'ssst' riep tegen onbekende mensen in de tram.'' Na deze actie grapte haar nicht dat Chanel "echt autistisch" was, maar Chanel nam dit heel serieus en besloot te googelen.
Uit de test bleek dat er een grote kans was dat Chanel autisme had. Op advies van de test besloot ze contact op te nemen met haar huisarts. Die verwees haar naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), waarin ze een traject van een paar maanden moest ondergaan. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose autismespectrumstoornis (ASS).
Dit is onder andere terug te zien op de momenten wanneer Chanel erg emotioneel wordt. Dat wordt selectief mutisme genoemd. ''Ik weet wat ik wil zeggen, maar ik kan het gewoon niet zeggen.''
Opgelucht
Voor de diagnose vond Chanel zichzelf vaak ''raar'', alsof ze uit de boot viel. ''Ik dacht dat ik eigenlijk een beetje gek was, maar na de diagnose kon ik mezelf eindelijk accepteren zoals ik ben.''
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vrouwen (van kleur) met autisme
Chanel vindt dat er te weinig wordt gesproken over vrouwen en mensen van kleur met autisme. Ze legt uit dat de meeste onderzoeken in de GGZ worden uitgevoerd met witte mannen, terwijl autisme zich anders uit bij vrouwen en meisjes. ''Als je het hebt over autisme denken mensen gelijk aan jongens met treinen. Maar meisjes kunnen ook een bepaalde ' special interest' hebben, alleen worden die vaker sociaal geaccepteerd.'' Dit houdt in dat bepaalde gedragingen bij meisjes vaker normaal en onschuldig worden gevonden dan bij jongens.
Zo woonde ze vroeger in de bieb en las ze elke week tien boeken. Nu ze wat ouder is, zet ze zich voornamelijk in voor meer bekendheid rondom autisme en diversiteit. Dit is terug te zien op haar Instagramaccount, genaamd Marketingvrouw.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.