Moslimgemeenschap in dubio: wel of geen schaap slachten voor Offerfeest?
- News
- Moslimgemeenschap in dubio: wel of geen schaap slachten voor Offerfeest?
Besef, je viert het Offerfeest en gaat naar de (islamitische) slager, maar je vlees wordt mogelijk niet halal geslacht… De moslimgemeenschap is in dubio: morgen wel of geen schaap laten slachten voor het Offerfeest? Onlangs gingen er via sociale media geruchten rond over de afgenomen ‘halalwaardigheid’ van het vlees dat anno 2018 in Nederland te koop is. Maar in hoeverre is dit waar? Gaat het om feiten of meningen?
verwarring
Sinds januari dit jaar zijn er nieuwe, strengere regels als het gaat om het ritueel onverdoofd slachten van dieren in Nederland. Allemaal in het kader van dierenwelzijn. Het is nu zo dat onverdoofd slachten alleen nog maar mag als het dier veertig seconden na de halssnede geen tekenen van bewustzijn meer vertoont. Maar als bijvoorbeeld het ooglid of de hoornvlies nog reageert bij aanraking, moet het dier alsnog verdoofd worden. Voor veel moslims is dit niet helder, waardoor er verwarring is ontstaan.
de wereld uit
“Er was onder andere een bericht vrijgegeven door een moskee die beweerde dat er verdoving vóór de slacht plaatsvindt en riep dat het verboden zou moeten worden”, dat vertelt Abdul Munim Al Chaman van het halalcertificeringsbureau Halal Quality Control. Hij vindt het belangrijk dat deze misvattingen de wereld uit worden geholpen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vanuit islamitisch oogpunt moet het dier levend worden geslacht met een snijbeweging, zodat alle vaten goed worden doorsneden. Wanneer dat gebeurt, wordt het dier in de richting van Mekka geplaatst en dankt de moslimslachter Allah met de woorden bismillah, Allahu Akbar. Wat hierbij belangrijk is, is dat het bloed - dat als onrein wordt beschouwd - eruit stroomt.
“Volgens de moslimrituelen is het niet oké als het dier al dood is vóór het slachten. Maar verdoven hoeft niet per se te betekenen dat je het dier meteen dood maakt. Het kan op zo’n manier dat het dier slechts zijn of haar bewustzijn verliest.”
Dus, kan het?
Dus, kan ritueel slachten nu wel of niet in Nederland? Abdul Munim gelooft van wel, maar laat wel weten dat dit een kwestie is waar de meningen binnen de islamitische gemeenschap over verdeeld zijn. “Ik vind het goed dat mijn schapen na 40 seconden alsnog worden verdoofd. Zolang het dier is overleden als gevolg van de slacht en niet de verdoving. Dit is ook goed te controleren door een dierenarts. Een narcose vooraf maakt mij in principe ook niet uit, zolang het dier nog niet dood is. Maar het kan zijn dat een andere moslim daar anders over denkt. Sommigen hebben liever de traditionele manier van een rituele slacht, wat nu wel lastiger wordt gemaakt door de Nederlandse wetgeving."
Voor mensen die er nog niet over uit zijn, kan Abdul Munim wel begrip opbrengen. Hierin vindt hij het vooral belangrijk dat moslims niet zomaar uitgaan van geruchten maar zelf onderzoek doen of dingen navragen als er verwarring is. Hij gaat morgen in ieder geval gewoon naar de slager.
“Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat Nederland tot de grote spelers behoort als het gaat om export van halalvlees naar het buitenland. Er wordt ook naar heel veel Arabische landen geëxporteerd. Ik werk in ieder geval niet volgens mijn mening, maar met richtlijnen die worden uitgegeven in islamitische landen, genaamd halalstandaarden.”
What to do?
What to do als je morgen het Offerfeest viert - ter nagedachtenis van profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon de offeren voor Allah - maar hier nog steeds niet over uit bent? Dan zijn er gelukkig een aantal opties waarbij een offerboycot in ieder geval niet nodig is. Je kan bijvoorbeeld een schaap in het buitenland laten slachten. Het offeren is vanuit islamitisch perspectief namelijk niet alleen van belang voor het eigen gezin of familie, maar ook voor de medemens. “Ik laat een schaap slachten in Turkije. Het komt vervolgens terecht bij arme Syriërs. Er zijn een aantal instituten wereldwijd die op deze manier aan liefdadigheid doen. Ik maak het geld aan hen over, waarna er ritueel wordt geslacht in mijn naam”, zo vertelt een jonge moslim die graag anoniem wil blijven.
Hij heeft gekozen voor deze optie, omdat hij de nieuwe wet niet rechtvaardig vindt. “Deze nieuwe regelgeving is gericht op moslims en joden, met als achterliggende gedachte dat het dier niet lijdt. Maar aan de andere kant is bijvoorbeeld sportvisserij toegestaan, waarbij sprake is van dierenleed. Daar is dan geen speciale wet voor. Het voelt voor mij als meten met twee maten…”
- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -