Deze docu vertelt het verhaal van vijf kinderen die het land uit moeten
- News
- Deze docu vertelt het verhaal van vijf kinderen die het land uit moeten
Hoe leg je aan een kind, die hier geboren en/of opgegroeid is, uit dat hij of zij weg moet uit Nederland? Terug naar hun ‘eigen land’, waarvan de ouders ooit juist gevlucht waren, omdat het er te gevaarlijk is. Het is de pijnlijke waarheid waar 400 kinderen in Nederland mee moeten dealen en waar Tim Hofman met zijn #Boos-documentaire Terug Naar je Eige Land verandering in wil brengen. Hij volgt vijf kinderen die Nederland uitgezet dreigen te worden of al zijn uitgezet. In principe is er nog het kinderpardon, waardoor je zou denken dat deze kinderen nog zicht hebben op een verblijfsvergunning. Maar daar zit een addertje onder het gras. Tim legde dat vanmiddag uit aan Morad & Shay. “In principe zou je hier mogen moeten blijven als je hier vijf jaar of langer woont als kind of hier geboren bent. Maar er zijn zoveel voorwaarden, waardoor dat bijna nooit gebeurt. Je hebt het meewerkcriterium en daarmee zeg je dus eigenlijk: ja, ik wil het land uit. Alleen als je dat doet, maak je kans om hier te blijven. Doe je dat niet, dan moet je sowieso al weg en dat zijn natuurlijk hele kromme redeneringen. Daarom werkt dit niet en wij willen dat ook anders.”
teken de petitie!
Naast de documentaire is Tim een petitie gestart waarvoor hij 40.000 handtekeningen nodig heeft. “Als dat lukt, dan mag ik preken voor de Tweede Kamer. Dat werkt goed, want het slingert het debat aan en dat zorgt weer voor moties en wetsvoorstellen.” Hij wil de boel onder druk zetten, zodat er in ieder geval een goed kinderpardon komt die alle 400 uitgeprocedeerde kinderen kunnen krijgen.
koud en pijnlijk
In Terug Naar Je Eige Land gaat Tim onder andere met de in Nederland geboren Nemr (8), wiens ouders uit Irak gevlucht zijn, naar de Tweede Kamer. Dat vond hij toch wel een van de pijnlijkste momenten van de documentaire. “Nemr vroeg de politici waarom hij weg moest en die politici waren zo koud. Ze werden eerder boos dat ze dat kind tegenover zich hadden dan dat ze dachten, dit is een kind en die gaan we naar Irak schoppen.”
geen pardon voor ex-kankerpatiënt
Daarnaast bezoekt Tim de 16-jarige Kingsley die kanker achter zijn oog heeft overwonnen. Zijn ouders vluchtten ooit uit Nigeria en gingen naar Italië. Daar werd Kingsley geboren. Ze vertrokken naar Nederland vanwege betere medische zorg en wonen nu in de Amsterdamse Bijlmer.
Tegenwoordig loopt Kingsley met een pleister op zijn oog. Niet omdat hij het wil, maar omdat het zijn enige oplossing is.
“Normaal had ik een prothese en droeg ik een bril, maar op een gegeven moment hebben ze me geen nieuwe meer gegeven, omdat ik illegaal ben.”
liever in de gevangenis
Ook gaat Tim langs in Kiev, Oekraïne. Daar woont de uitgezette familie van vijf, waaronder Maxime (14), Dennis (10) en Harina (5). Zij werden op een dag opgepakt, hebben een week in de gevangenis gezeten en werden toen het land uitgezet. De kinderen waren nog nooit in Oekraïne geweest en voelen zich hierdoor de hele dag naar.
“We mochten niks meenemen. Alleen wat we nodig hadden voor 24 uur. Ik zit liever in de gevangenis in Nederland, dan dat ik hier in Kiev ben.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Video
FunX Homies: "Ik zat vier dagen zonder voedsel in een vrachtauto"FunX
Maya (24) woont hele leven hier, maar heeft nog steeds geen Nederlands paspoortVideo
FunX Homies: "Als ik jou was, had ik mijn handen doorgesneden. Yalla."Up 2 Date
Kinderombudsman over slechte situatie alleenstaande kinderen in Ter Apel: "Ze slapen op stenen vloer of stoeltje"