John van den Heuvel over de mocro-maffia en zijn gevaarlijke leven als misdaadjournalist
- News
- John van den Heuvel over de mocro-maffia en zijn gevaarlijke leven als misdaadjournalist
John van den Heuvel werkt al jaren als misdaadverslaggever en bracht onlangs een docureeks uit op Videoland, genaamd De Jacht Op De Mocro-Maffia. John schreef vele artikelen over deze criminele organisatie, wat ervoor zorgde dat hij op de dodenlijst van topcrimineel Ridouan Taghi terechtkwam. In Start met Fernando vertelde hij meer over het zogeheten Marengo-proces en zijn heftige leven als misdaadjournalist. Ook vertelde hij of er een vervolg komt op de docureeks.
"Ik wil wel het liefst mijn normale leven weer terug."
Marengo-proces
In De Jacht Op De Mocro-Maffia brengt John het complete verhaal in beeld van de opkomst en val van topcriminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki en de criminele organisatie die, in de ogen van het Openbaar Ministerie, wordt geleid door deze mannen. Beiden werden zij dit jaar opgepakt. De strafzaak die door het OM gevoerd wordt tegen onder anderen Taghi en Razzouki, staat bekend als het Marengo-proces. John: "Het gaat om georganiseerde misdaad, maar vooral ook om moorden. Dat is eigenlijk waar de rechters zich in dit proces op dit moment mee bezighouden."
In het proces speelt kroongetuige Nabil B. een belangrijke rol. Nabil B. werkte voor de criminele organisatie, maar besloot samen te werken met justitie om bewijzen te leveren tegen Taghi en zijn handlangers. De advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, werd in 2019 vermoord en het is volgens John nog niet helemaal duidelijk wie hem zal verdedigen in het proces.
"Na de moord op Derk Wiersum, heeft hij heel veel moeite gehad om een nieuwe raadsman te vinden. Niemand staat meer te trappelen natuurlijk. Dat is ook begrijpelijk. Hij heeft vervolgens een anonieme advocaat gevonden, maar dat boterde niet. Daarna heeft hij advocaat Peter Schouten en Peter R. de Vries, min of meer als adviseur, benaderd. De kroongetuige wilde graag dat deze twee mensen hem zouden bijstaan."
Moeilijkheden
John legt uit dat het OM het aannemen van advocaat Peter Schouten geen probleem vindt, maar wel het aannemen van Peter R. de Vries. "Ze vinden een misdaadverslaggever in de rol van een adviseur, en met dezelfde faciliteiten als die van een advocaat, geen goed idee. [...] De kroongetuige heeft vervolgens gezegd, en dat is volgens mij nog steeds de situatie, dat hij stopt met verklaren en het meewerken aan het onderzoek als die twee mensen hem niet mogen bijstaan. Dat is op dit moment de stand van zaken."
Volgens John kan het OM geen gehoor geven aan de eisen van Nabil B., omdat de advocaten van de verdachten daar streng op tegen zijn. "Als Nabil B. stopt met verklaren, betekent dat wel een forse moeilijkheid voor het Marengo-proces." John benadrukt dat het ook voor veel moeilijkheden kan zorgen voor Nabil B. zelf. Ook voor de kroongetuige staat er veel op het spel. Zo zou er door het OM beslist kunnen worden dat hij geen politiebescherming meer krijgt en dat zijn straf niet meer verlaagd wordt.
"Het OM had met hem afgesproken dat hij een strafeis van 12 jaar zou krijgen in plaats van 24 jaar. Als dat vervalt, betekent dat dat het OM straks, aan het einde van het Marengo-proces, ook weer 24 jaar tegen hem zou kunnen gaan eisen. Er staat dus veel op het spel."
John van den Heuvel over het Marengo-proces tegen de mocro-maffia
Gevaar voor eigen leven
John loopt al een tijdje mee in het vak. Voordat hij aan de slag ging als misdaadjournalist, werkte hij ook nog jaren bij de politie. In de docureeks De Jacht Op De Mocro-Maffia wordt veel verteld over de meedogenloosheid van de criminele organisatie van Taghi en Razzouki. "Ik zit al bijna 30 jaar in het vak. Het is zo gewelddadig en extreem bloeddorstig. [...] Ik heb het in deze omvang nog nooit eerder meegemaakt."
Als misdaadjournalist bevindt John zich in een wereld waarin allerlei heftige dingen gebeuren en waar ook hijzelf van schrikt. Sinds dat hij zich bezighoudt met het Marengo-proces, is zijn leven dan ook compleet veranderd. Zo moet ook hij vrezen voor zijn leven, maar daar heeft hij zich bij neergelegd. Hij twijfelt er geen seconde over om zijn werk als misdaadjournalist op te geven.
"Ik wil natuurlijk wel het liefst mijn normale leven weer terug, maar ik weet ook dat dat misschien wat langer kan duren dan verwacht. Het zij zo. Ik ben de mensen die mij beveiligen erg dankbaar, want zo kan ik mijn werk gewoon doen. Voor de rest zie ik het maar een beetje als een van de minder leuke kanten van mijn verder fantastische werk. [...] Als ik dit al van tevoren had geweten, zou ik nog steeds over dit onderwerp schrijven. Ik zou mezelf een waardeloze misdaadjournalist vinden als ik zou hebben gezegd dat ik hier niets mee zou doen. Dan had ik echt een ander vak moeten kiezen."
John van den Heuvel: "Ik wil het liefst mijn normale leven weer terug"
Duidelijk signaal
Een heftige gebeurtenis die John altijd is bijgebleven, is toen een bestelwagen het gebouw van De Telegraaf - de krant waar John onder andere voor schrijft - binnenreed met flinke snelheid en vervolgens in brand vloog. "Het doel was om te intimideren en te laten zien dat je eraan gaat als je hiermee doorgaat. Geen enkele zichzelf-respecterende misdaadverslaggever is gestopt met het publiceren over Taghi en consorten. Sterker nog, iedereen is ermee doorgegaan en dat is denk ik ook een duidelijk signaal: je kan een advocaat of journalist vermoorden, maar het zal niet stoppen. Het effect zal alleen maar zijn dat er meer aandacht komt."
Vervolg docureeks?
De grote vraag is nu of er nog een vervolg komt op de eerste docureeks van De Jacht Op De Mocro-Maffia. Daarover heeft John al gesprekken gevoerd met Videoland. "Er gaat nog heel veel gebeuren in het proces en er zijn nog veel hoofdrolspelers die nog niet zijn belicht. Ik ben nu dus volop bezig met de researchfase. Dus er komen zeker nog vervolgafleveringen op Videoland. Die komen aan het einde van dit jaar of misschien begin volgend jaar."