FunX

Emotionele hereniging in Syrië tussen vader en zijn 'Verloren kinderen van het Kalifaat'

  1. Newschevron right
  2. Emotionele hereniging in Syrië tussen vader en zijn 'Verloren kinderen van het Kalifaat'

Waarom is mijn gezin naar Syrië vertrokken? Met die vraag loopt Houssein al jaren rond. Documentairemaker Sinan Can reist met de vader af naar Syrië. In de puinhopen van het kalifaat gaan ze op zoek naar zijn familie. Ze bezoeken de plek waar zijn zoon Ilyas als IS-strijder om het leven kwam. Daarna krijgen ze de mogelijkheid om te spreken met zijn dochter haar twee kinderen die in een Koerdisch kamp vastzitten. Een zeer emotioneel gesprek waarin Houssein eindelijk wat antwoorden krijgt.

Video niet beschikbaar

Gezin

Jaren geleden vertrok zijn dochter Meryem naar Syrië. Ze ging haar man achterna die daar al een jaar was. Niet veel later ging ook de ex-vrouw van Hussein die kant op en ze nam hun 15-jarige zoon Ilyas mee. Dit stille jongetje veranderde in een IS-strijder. Hij kreeg na zijn opleiding de taak om een wapendepot te beveiligen. Op 2 juli 2015 werd deze plek gebombardeerd en kwam Ilyas om het leven. Zijn dochter lichtte hem in met de woorden 'treur niet, hij is gestorven als martelaar'. Sinan neemt hem mee naar de plek des onheils en dat is niet makkelijk voor Hussein.

"Ik vraag me af of hij het zag aankomen. Heeft hij om mij geroepen? Hoe lang heeft hij de dood in de ogen gekeken?"

Teleurgesteld

Boosheid en teleurstelling is wat er overheerst als Hussein aan zijn dochter denkt. In het begin legde hij de schuld nog bij zichzelf, maar inmiddels weet hij dat hij niet gefaald heeft als vader: "Dit is niet waarvoor ik haar heb grootgebracht". Toch wil hij niets liever dan begrijpen waarom zijn dochter naar een land is gevlucht dat ze niet kende om daar te strijden.

"Waarom ruilde ze iets in dat veilig en zeker was voor onzekerheid, onveiligheid, geweld en oorlog."

Maar het allerergste vindt Hussein toch wel dat zijn twee kleinkinderen, die hij nooit gezien heeft, geboren zijn in het kalifaat. "Die meiden hebben gewoon de pech dat ze op de verkeerde plek geboren zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaderliefde

Na lang pushen lukt het Sinan en Hussein om de overheid zover te krijgen om een gesprek met Meryem en haar kinderen te regelen. Het weerzien valt vader en dochter zwaar. Hoewel Hussein van tevoren aangaf boos te zijn op zijn dochter, is het toch zijn vaderliefde dat overwint tijdens het gesprek. "Waarom ben je dan hierheen gegaan, meid?", vraagt hij. "Ik ben er gewoon ingeluisd", antwoordt zijn dochter, "Het gezin was al uit elkaar, misschien is dat de reden dat ik een mannelijke liefde achterna ben gegaan, omdat alles al kapot was."

Meegenomen naar Syrië

Alles wat ze zegt kan tegen haar gebruikt worden en daarom kan ze niet vrijuit spreken. Ze durft daarom ook niet te zeggen of ze wel of niet goed behandeld wordt. Hoe vaak Hussein zijn dochter ook probeert gerust te stellen dat het goed komt en dat hij haar terug gaat halen, hij weet Meryem niet te overtuigen: "Volgens mij begrijp je echt niet waar we zijn". Ze legt uit waarom het gezin naar Syrië kwam:

"Mijn man vroeg mij om naar Turkije te komen. Ik stapte daar in een auto. Toen ik vroeg waar we heengingen, zei hij dat we later wel zouden praten. Ik werd in een andere auto naar een appartement gebracht en daar werd mij gezegd dat ik in Syrië was en nooit meer naar huis zou gaan. Mijn moeder kwam naar Turkije, omdat haar beloofd was dat ik naar de grens gebracht zou worden. Uiteindelijk is zij ook het kalifaat mee ingenomen en bij mij thuis afgeleverd."

En nu?

Hussein wil nu alles op alles zetten om zijn kind en vooral ook kleinkinderen terug te halen naar Nederland: "Men moet inzien dat hier geen winnaars zijn, het zijn alleen maar slachtoffers." Hij hoopt dat de Nederlandse overheid inziet dat zijn kleinkinderen hier niet om gevraagd hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Documaker Sinan over de reis

FunX-dj Youssef sprak met documentairemaker Sinan Can over de reis die hij met Houssein gemaakt heeft: "Toen ik voor het eerst bij hem langsging vertelde hij dat hij maandenlang met pyjama's van zijn zoon had geslapen." Dat raakte Sinan zo diep in het hart, dat hij vond dat hij de reis móest maken.

Open en eerlijk

Sinan vertelt dat Houssein kritiek krijgt op het feit dat hij zoveel van zijn privéleven laat zien. Maar volgens Sinan wil de vader zijn verhaal graag vertellen om ouders die hetzelfde hebben meegemaakt te steunen. Ook hoopt hij jongeren op andere gedachten te brengen.

"Het laat het verhaal zien van een liberaal-progressieve man. Het kan toch iedereen overkomen. Het ligt niet aan hem, hij heeft die kinderen niet zo opgevoed, hij is nog steeds boos op zijn kinderen."

Ster advertentie
Ster advertentie