Waarom worden activisten zo vaak irritant gevonden?
- News
- Waarom worden activisten zo vaak irritant gevonden?
Activisten worden vaak gezien als irritant en komen regelmatig negatief in het nieuws. Tegelijkertijd zorgen ze wel voor belangrijke maatschappelijke discussies of zelfs veranderingen in de samenleving. Filmmaker en schrijver Sunny Bergman zoekt in haar nieuwe docu Oproerkraaiers uit waarom er zo negatief naar activisten wordt gekeken. In de TopiX-podcast vertelt ze aan Merel wat ze meemaakte terwijl ze meeliep met klimaatactivisten, Kick Out Zwarte Piet en het boerenprotest.
Irritant?
Sunny is zelf activist en ook zij merkt dat activisme soms weerstand oproept. Activisten worden gezien als 'onruststokers' of soms zelfs gecriminaliseerd. Haar persoonlijke ervaringen - tot doodsbedreigingen aan toe - en de wens om activisme in een positief daglicht te zetten, waren dan ook de voornaamste redenen om de docu te maken. "Want wat is er mis met het strijden voor een betere wereld?"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De manier waarop
Sunny vertelt dat mensen het vaak wel eens zijn met de intenties van activisten, maar niet met de - volgens sommigen - extreme methoden die ze gebruiken om deze doelen te bereiken. "Maar die ontwrichtende acties zijn juist wel noodzakelijk."
Die ontwrichtende acties worden van de ene groep trouwens beter geaccepteerd dan van de andere. Het recht om te protesteren wordt dan ook niet bij elke groep even goed beschermd door de politie, zo heeft Sunny zelf ervaren. Waar bij het boerenprotest activisten gesteund worden door agenten die het verkeer afsluiten, worden andere activisten (denk aan Kick Out Zwarte Piet) juist weggestuurd, aangeklaagd of zelfs hardhandig gearresteerd. Racisme speelt daar volgens Sunny zeker een rol bij. "Er zijn niet voor niks allerlei rapporten over dat racisme binnen de politie een groot probleem is."
Klein activisme
Sunny vertelt tot slot dat activisme niet altijd betekent dat je met borden de straat op moet gaan. Het kan ook in kleine dingetjes zitten. Zo zijn een gesprek aangaan met een familielid of een klacht indienen over bepaald lesmateriaal op school volgens haar ook al activistische daden. "Als iemand het n-woord gebruikt of een stomme grap maakt en jij zegt 'dat is niet cool' en legt uit waarom, vind ik dat ook activistisch."
Oproerkraaiers is op maandag 7 december om 20:25 uur te zien op NPO 2 en online te bekijken op 2doc.nl.
Luister hier het hele gesprek met Sunny:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!