Luisteraar Ouassima startte een Facebookgroep om exposers aan te pakken
- News
- Luisteraar Ouassima startte een Facebookgroep om exposers aan te pakken
Het exposen van vrouwen in groepen op Telegram gebeurt steeds vaker. Foto's of gegevens worden dan zonder toestemming gedeeld in een Telegramgroep. FunX-luisteraar Ouassima kreeg daar mee te maken. Ze richtte daarom een speciale Facebookgroep op voor slachtoffers van exposing en vertelt in Start met Fernando hoe ze op deze manier anderen probeert te helpen.
Ouassima vertelt in Start met Fernando over de Facebookgroep die ze startte
Exposing
"Er werd geen naaktfoto van mij gedeeld, maar wel een selfie met voor- en achternaam en telefoonnummer", vertelt Ouassima. Het zorgde ervoor dat ze wel dertig keer gebeld werd door stalkers die haar voor van alles uitmaakte. Wie haar gegevens in een Telegramgroep gooide, weet ze niet precies. Wel denkt ze dat het iemand uit haar persoonlijke kring is. "Het is iemand die toegang had tot mijn telefoonnummer en ik geeft mijn telefoonnummer niet zo snel."
Koekje van eigen deeg
Ouassima liet het er niet bij zitten. "Ik heb de mensen die mij benaderde meteen op mijn Insta Stories gegooid met foto's, telefoonnummer en Insta-accounts om vrouwen te waarschuwen." Ook deed ze meteen aangifte. Al snel merkte Ouassima dat het stalken stopte. "De dynamiek begint te veranderen als je ze een koekje van eigen deeg geeft."
Facebookgroep
Om andere slachtoffers te steunen en te helpen, richtte Ouassima de Facebookgroep Exposing van Telegramslachtoffers 2020 op. "Laat je niet kleineren en wees niet bang om aangifte te doen of voor jezelf op te komen", is de tip die ze aan andere slachtoffers geeft. "Show no fear, want dat vinden ze júist leuk. Op die manier gaan ze controle uitoefenen op jou en dat moet je ze gewoon niet geven."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stop shaming
Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!
Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.
Lees ook
Up 2 Date
Minderjarige jongens halen ton binnen door afpersen met naaktfoto'sFunX
Gelekte naaktfoto's moeten sneller offline: "Ik werd telkens weer 'slet' genoemd"FunX
Bente werd gecatfisht op Tinder: "Ze stuurde naaktfoto's onder mijn naam"Up 2 Date
Nieuwe tool moet online verspreiden naaktbeelden minderjarigen voorkomen