Marwa Omari vertelt over haar paniekaanvallen: "Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg"
- News
- Marwa Omari vertelt over haar paniekaanvallen: "Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg"
Een paniekaanval is heftiger dan veel mensen denken. Marwa Omari maakte een aantal maanden geleden voor het eerst een paniekaanval mee en vertelt er op haar Instagram openhartig over om andere mensen die hetzelfde meemaken een hart onder de riem te steken. Gisteravond was ze te gast bij Tannaz en vertelde ze meer over haar paniekaanvallen en hoe dat precies komt.
Eerste paniekaanval
Marwa herinnert zich haar eerste paniekaanval als de dag van gisteren. Terwijl ze met haar zusje en wat vrienden aan het chillen was, begon haar hart uit het niets tekeer te gaan. Op dat moment besloot ze even rustig te gaan zitten, maar haar situatie ging helaas van kwaad tot erger. "Ik voelde me zweverig in mijn hoofd, waarna ik tegen iedereen zei: 'Ik ga nu echt neer'. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg."
Hyperventileren
Bezorgd om Marwa's toestand schakelden haar vrienden de hulpdiensten in, waarna Marwa te horen kreeg dat ze aan het hyperventileren was. "Toen de ambulance kwam, zeiden ze dat het kwam door de paniek en dat ik het zelf veroorzaakte. Toen dacht ik: ze kennen mij niet en snappen niet wat ik voel. Ik dacht echt dat ik zou overlijden op dat moment."
Ik ben twee maanden lang niet mezelf geweest.
Totale verrassing
Voor Marwa kwam haar paniekaanval als een totale verrassing. Ze is nooit een angstig persoon geweest en heeft nooit eerder gehyperventileerd. Deze nare ervaring heeft dan ook een langdurig effect gehad op haar mentale gesteldheid. "Ik ben twee maanden lang niet mezelf geweest. Het klinkt misschien heel raar voor mensen die het nog nooit hebben meegemaakt, maar gedurende die twee maanden leek het alsof er een wit doek tussen mijn lichaam en mijn ziel stond. Alsof ik niet in mijn eigen lichaam leefde."
Trauma's niet goed verwerkt
Een aantal dagen na haar eerste paniekaanval kreeg Marwa een tweede aanval. Vervolgens gebeurde het weer op vakantie, waarna ze actie besloot te ondernemen. Marwa ging langs bij een psycholoog en ontdekte waarom ze last heeft van paniekaanvallen. "Ik heb mijn trauma's niet goed verwerkt. De dag waarop ik mijn eerste paniekaanval kreeg was er iets gebeurd, waardoor de aanval getriggerd werd. Er zijn me weleens heftige dingen overkomen. Vaak stop ik het weg en denk ik: life goes on. Keep it moving. Maar de realiteit is anders: je verleden haalt je in en je brein wil een eerlijke kans om alles te verwerken."
Hulp zoeken
Professionele hulp inschakelen, is misschien wel het beste wat Marwa heeft gedaan na haar eerste paniekaanvallen. Dat is dan ook wat ze andere mensen aanraadt die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Vooral omdat het een mentaal probleem is die niet gemakkelijk zelf op te lossen is. "Je kan erover praten of schrijven, maar het is wel een psychisch probleem dat vooral op professionele wijze opgelost en verwerkt moet worden. Mensen maken hele heftige dingen mee en gaan na een aantal behandelingen gewoon weer verder met hun leven. Dus mijn beste advies is: ga hulp zoeken."
Ik ben heel dankbaar dat ik niet meer ben waar ik in juli en augustus was.
Dankbaar
Inmiddels gaat het stukken beter met Marwa. Ze is weer gewoon zichzelf, maar heeft zo nu en dan nog last van paniekaanvallen die minder erg zijn dan voorheen. "Ik ben nog lang niet klaar met mijn paniekaanvallen. Ik voel ze vooral 's nachts nog weleens opkomen, maar ik kan gelukkig normaal ademen. Ik ben heel dankbaar dat ik niet meer ben waar ik in juli en augustus was. Dat was een enge periode en ik ben dankbaar dat die tijd voorbij is."
#openup
Van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober staat FunX in het teken van de #openup-week. Deze week is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten en is een samenwerking tussen NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN. Je kunt alle verhalen hier checken!
Lees ook
FunX
Farid over de mentale gevolgen van vluchten: "Ik kan niet ontspannen een film kijken"FunX
Zo onderhoudt Rico Verhoeven zijn mental health: "Fijn om met een psycholoog te praten"FunX
Bizzey openhartig over depressie: "Ik heb aan zelfmoord gedacht"FunX
Leven met borderline: "We zijn geen manipulatieve monsters"