FunX

Malika Saymak over haar jeugd: "Ik moest als kind alles achterlaten"

foto: Malika Saymak
  1. Newschevron right
  2. Malika Saymak over haar jeugd: "Ik moest als kind alles achterlaten"

Malika Saymak (32) is op jonge leeftijd vanuit Tsjetsjenië naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog in haar land. Ze moest samen met haar moeder alles achterlaten en kreeg van de ene op de andere dag ineens de stempel vluchteling. Hoewel ze veel moeilijkheden heeft meegemaakt, bleef Malika toch gemotiveerd. Ze bouwde haar eigen leven in Nederland op en heeft ondertussen zo'n achtendertigduizend abonnees op YouTube en meer dan honderdduizend volgers op Instagram. In een interview met FunX vertelt Malika Saymak over haar jeugd en hoe ze uitgroeide tot vlogger en ondernemer.

Vluchten

Malika groeide op in Tsjetsjenië, dat voorheen onderdeel was van de Sovjet Unie. Ze vertelt dat ze haar jeugd daar als erg positief heeft ervaren en eigenlijk alles had wat haar hartje begeerde. Dat veranderde toen ze acht jaar oud was. Er brak namelijk een oorlog uit tussen Tsjetsjenië en Rusland. Dit zorgde ervoor dat Malika samen met haar moeder moest vluchten. "We hebben eerst nog kort in Tsjetsjenië gewoond, omdat we het land niet mochten verlaten. Dat was puur overleven. Er kwam toen een moment dat de vrouwen en kinderen wel het land uit mochten gaan, waarna wij meteen zijn gevlucht", vertelt Malika. Voordat ze met haar moeder in Nederland terechtkwam, leefden ze eerst in een vluchtelingenkamp in een buurland van Tsjetsjenië. "We hadden toen echt weinig middelen en sliepen in tenten. Ik moest als kind echt alles achterlaten en verloor ook veel mensen om mij heen."

Uiteindelijk vond haar moeder een weg naar Nederland en kwam de twee in een opvangcentrum terecht. Ze moesten toen asiel aanvragen. Na een tijdje werden ze doorgestuurd naar een willekeurig asielzoekerscentrum. "Het AZC was echt geen pretje. We woonden met heel veel mensen in hele kleine kamers en hadden amper geld om iets te kopen. Het was een hele grote verandering van het leven dat ik hiervoor had." Malika vertelt dat ze ook de zorg van haar moeder moest dragen, die erg getraumatiseerd was door alles wat het gezin meemaakte. "Als ik erop terugkijk, weet ik echt niet waar ik de kracht vandaan haalde."

foto: Malika Saymak

School

Voordat Malika naar een openbare school mocht gaan, moest ze eerst twee jaar lang een speciale opleiding volgen waar ze de Nederlandse taal leerde. Na deze periode mocht Malika beginnen op de middelbare school. Een tijd die ze als vreselijk heeft ervaren. "Ik sprak de taal niet goed en werd continu gepest. Mijn klasgenoten waren altijd aan het lachen als ik woorden verkeerd uitsprak. Tijdens het presenteren voor de klas maakte ik bijvoorbeeld heel veel fouten. Ik werd dan echt heel hard uitgelachen. Als ik dan thuiskwam, zei ik tegen mijn moeder: 'Ik ga niet meer naar school. Ik wacht wel totdat we weer teruggaan naar ons eigen land'." Ze keerde alleen nooit meer terug, omdat haar land jarenlang niet veilig genoeg was.

De twee verbleven zo'n vier á vijf jaar in het asielzoekerscentrum en kreeg toen Malika veertien was een verblijfsvergunning. "Sommige mensen kregen binnen één jaar al een vergunning, maar bij ons duurde dat veel langer. Toen we eindelijk het AZC mochten verlaten, voelde ik zo'n ontzettende drang om mezelf te bewijzen. Ik wilde dit vooral laten zien aan de mensen die mij altijd uitlachten." Malika legt uit dat ze haar pesters vooral wilde laten zien dat ze evenveel waard was als hen. "Ik voelde echt dat ik alles uit mijn leven moest halen en ging ook meteen de dag nadat wij onze vergunning kregen, solliciteren voor een baan. Zonder vergunning mag je namelijk niet werken en die had ik nu eindelijk."

Werken

Van schoonmaken tot aan werken in de supermarkt: Malika deed het allemaal. Uiteindelijk koos ze ervoor om, na het behalen van haar middelbareschooldiploma, een opleiding te doen als allround schoonheidsspecialiste. Daar leerde ze wat ze echt leuk vond om te doen. "Toen ik dat had afgerond, ben ik gaan werken als make-up artiest. Ik deed dit vooral backstage en ging later assisteren op een school voor make-up artiesten." Hier kreeg de jonge make-upartiest vaak de vraag of ze geen tutorials op YouTube kon delen van de looks die ze creëerde. Daar is ze toen mee begonnen, waarna dit uitgroeide tot iets veel groters. "In een van die tutorials liet ik een keer mijn gezin zien. Ik ben op mijn 23ste namelijk getrouwd en was al jong moeder. Hier werd heel enthousiast op gereageerd en toen ben ik eigenlijk gewoon begonnen met het filmen van mijn leven."

Malika heeft ondertussen zo'n achtendertigduizend abonnees op YouTube en meer dan honderdduizend volgers op Instagram. Ook is ze haar eigen onderneming genaamd Mikah Amsterdam gestart, waarmee ze zich specialiseert in haircare en hairtools."Ik ben inmiddels zo'n vijf jaar aan het vloggen en kreeg altijd de vraag hoe ik mijn haren verzorgde. Daardoor was ik elke keer andere bedrijven aan het promoten. Toen dacht ik: waarom begin ik zelf niet gewoon een onderneming? Ik houd namelijk echt van harcaire en vind het heel belangrijk. Nu kan ik dan eindelijk zelf iets maken, waar ik geheel de regie over heb en anderen blij mee kan maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terugkijken op haar jeugd

Als Malika terugkijkt naar haar jeugd, dan is ze heel trots op de stappen die ze heeft gemaakt. Ze had namelijk nooit gedacht dat ze zou staan waar ze nu staat, omdat ze het heel lastig vond om haar leven in Nederland te accepteren. "Mensen denken altijd dat vluchtelingen van niets komen, maar bij ons was dat absoluut niet het geval. Daardoor voelde het ook vaak alsof mensen op mij neerkeken en dat ze er al vanuit gingen dat ik niets zou bereiken. Gelukkig heb ik altijd een sterke motivatie gehad en dacht ik: 'Ik heb deze kansen gekregen en ben gebracht naar een land waar het veilig is.' Daarom voel ik echt de drang om alles uit mijn leven te halen", vertelt ze.

Die motivatie heeft haar ver gebracht: ze zegt dingen te hebben bereikt die ze erg graag wilde bereiken. Ook is ze erg blij met de groei die ze als persoon heeft gemaakt. "Als mijn leven makkelijker was geweest dan had ik het nu allemaal niet zo gewaardeerd. Ik kan echt zeggen dat als je genoeg in jezelf gelooft en hard werkt, dat je dan alles kunt doen waarvan je droomt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie