Dit kan je beter doen bij een ongeval in plaats van filmen
- News
- Dit kan je beter doen bij een ongeval in plaats van filmen
Het eerste dat veel mensen doen wanneer ze getuige zijn van een ongeval, is hun telefoon tevoorschijn halen en de boel vastleggen. Dit kan echter heel hinderlijk zijn voor hulpverleners. Zo werd gisterenmiddag een man gereanimeerd in een tram in Amsterdam, maar door de vele mensen die eromheen stonden te filmen, werd dit bijna onmogelijk. "Zelfs nadat wij mensen fysiek aan de kant hadden geduwd, nam snel iemand anders de vrijgekomen plek in", aldus de politie op Facebook.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
nuttig maken
Soms kan filmen handig zijn, omdat dit bijvoorbeeld als bewijsmateriaal gebruikt kan worden, maar je kan jezelf veel beter op een andere manier nuttig maken. Daarom is het Rode Kruis eind vorig jaar gestart met de campagne 'Niet filmen maar helpen'. Giorgio en Vanessa spraken bij Turn Up! met Iris van Deinse van het Rode Kruis en zij vertelde wat je het beste kunt doen bij een ongeval.
"Een ongeluk is geen filmmoment"
bellen in plaats van filmen
Als er iets ernstigs gebeurt, verzamelt er zich vaak al snel een grote groep mensen. Veel van hen blijven staan kijken, maar Iris geeft aan dat het belangrijk is om je bewust te zijn van je eigen rol. Vraag jezelf af wat je kunt doen. Als allereerste kun je, in plaats van filmen, je telefoon beter gebruiken om 112 te bellen. Zo schakel je natuurlijk zo snel mogelijk hulpdiensten in, maar degene aan de lijn kan jou ook vaak verder helpen met hoe je het beste kan handelen in de noodsituatie.
actie ondernemen
Iris benadrukt dat de actie die je moet ondernemen, volledig ligt aan het soort ongeval. Wel zijn er wat basisprincipes die je altijd kan aanhouden en acties die je kan ondernemen tot de hulpdiensten arriveren. Zo is het in het geval van verwondingen belangrijk om het bloeden te stoppen door druk uit te oefenen op de wond. Is er sprake van een slachtoffer zonder hartslag? Vraag dan iemand om een AED te halen. Dat is een draagbaar apparaat dat gebruikt wordt bij het reanimeren.
Campagne
Volgens het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Toch zou één derde van de mensen die filmers niet vragen om te stoppen. Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis zegt op de website van de campagne: "Filmen kan enorme impact hebben op degene die je op beeld zet. Dit is iets om rekening mee te houden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.