FunX

Kimia (24) organiseert vandaag protest tegen het Iraanse regime bij de Tweede Kamer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kimia (24) organiseert vandaag protest tegen het Iraanse regime bij de Tweede Kamer

Vandaag, op 7 december, is het Student Day in Iran. Elk jaar worden er door studenten in Iran op deze datum veel lokale demonstraties georganiseerd bij universiteiten. De 24-jarige Kimia heeft samen met vier andere Iraans-Nederlandse studentes ook een protest opgezet bij de Tweede Kamer in Den Haag. "Door een ondertekende brief te overhandigen aan de Tweede Kamer willen we de Nederlandse overheid vragen meer actie te ondernemen tegen het Iraanse regime", vertelt ze aan Tannaz.

Kimia (24) over De Student Day Rally Iran: “Wij willen concrete actie van de Nederlandse overheid’’

Student Day

Bijna 70 jaar geleden werden er op 7 december drie studenten van de Universiteit van Teheran vermoord door de Iraanse politie. Sindsdien is deze dag in Iran uitgeroepen tot de jaarlijkse Student Day. Er worden in het hele land protesten georganiseerd door studenten om te vechten voor democratie.

Protest bij de Tweede Kamer

Door dit jaar ook een protest in Nederland te organiseren, hopen Kimia en de vier andere studentes aandacht te vragen voor de huidige situatie in Iran. Ze zullen vandaag, op Student Day, om 15:00 voor de Tweede Kamer in Den Haag staan. "We willen een brief aan de overheid overhandigen, waarmee we duidelijk willen maken dat er actie ondernomen moet worden." Kimia en de studentes hebben zoveel mogelijk handtekeningen verzameld om ervoor te zorgen dat de Iraanse studenten ook in Nederland gezien en gehoord worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitsluiten Iran

Kimia legt uit dat ze hoopt te bereiken dat Nederland actieve maatregelen neemt tegen de Iraanse overheid. "De overheid kan bijvoorbeeld de ambassade sluiten of Iraanse diplomaten uitzetten." Ook is het volgens haar belangrijk dat Iran wordt uitgesloten van het kopen van technologieën afkomstig van Westerse bedrijven. "Het regime maakt misbruik van deze technologieën om daar de bevolking mee te onderdrukken."

Eerdere protesten

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse jongeren zich hard maken voor de rechten van Iraanse burgers. Bij een protest in oktober verzamelden duizenden mensen zich op de Dam in Amsterdam om zich uit te spreken tegen de onderdrukking van onder andere Iraanse vrouwen. De 21-jarige Amjad was ook aanwezig bij de demonstratie. "Ik vind het dapper van Iraniërs dat ze deze revolutie begonnen zijn en daarom is het belangrijk om ze te steunen. We moeten laten zien dat ze er niet alleen voor staan", vertelde hij aan FunX.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Situatie Iran

De situatie in Iran is nog altijd onrustig. Sinds de dood op de Iraanse Mahsa Amini (22) zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in het land. Momenteel gaan dagelijks nog steeds duizenden mensen de straat om te protesteren en is er een roep om een Iraanse Revolutie. Afgelopen week werd bekend dat het land de omstreden zedenpolitie zou hebben afgeschaft. Velen mensen reageerden echter sceptisch op het nieuws en voor activisten was het reden voor het opnieuw oproepen van een massaal protest.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Meer over de situatie in Iran

Sinds de 22-jarige Mahsa Jina Amini in september om het leven kwam nadat ze op gewelddadige wijze werd opgepakt door de zedenpolitie in Teheran, vinden er grote protesten plaats in Iran. Mensen protesteren massaal tegen het regime. De autoriteiten treden daar hard tegen op: mensenrechtenorganisaties meldden al vele arrestaties, gewonden en doden en er wordt gevreesd voor duizenden executies. Meer artikelen over de situatie in Iran vind je op FunX.nl/Iran.

Ster advertentie
Ster advertentie