Jordy (28) over de extreem hoge prijzen in Suriname: "Moet sterk blijven voor mijn dochter"
- News
- Jordy (28) over de extreem hoge prijzen in Suriname: "Moet sterk blijven voor mijn dochter"
De prijzen in Suriname rijzen de pan uit. De inflatie in het land is zo extreem dat veel inwoners struggelen rond te komen. Zo ook Jordy die, ondanks zijn goede baan als ambtenaar, moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. "Het is verschrikkelijk", vertelt de 28-jarige Surinamer aan FunX. "Je ziet dat het elke dag slechter gaat."
Economische situatie Suriname
De economie van Suriname zit al lange tijd in een vrije val wat zorgt voor hoge prijzen en een stijgende inflatie. In 2010 kostte 1 Amerikaanse dollar (USD) ongeveer 3,5 Surinaamse dollar (SRD), in 2015 was dat al 5 SRD en in 2020 steeg dat naar 10 SRD.
In juli 2020 nam president Santokhi de macht over in Suriname. Ondanks de lege staatskas en hoge staatschuld die de vorige regering hem achterliet, beloofde hij toen dat er verandering zou komen. Daar is echter nog maar weinig van te merken. De afgelopen prijzen is de inflatie extreem gestegen. Momenteel betaal je zo'n 38 SRD voor 1 USD.
Hoge prijzen in Suriname
"Elke keer dat de koers stijgt, gaan de prijzen in de winkels omhoog", vertelt Jordy. Samen met zijn vrouw verdient hij zo'n 7000 SRD per maand, omgerekend 164,72 euro. Wekelijks is hij ongeveer 1400 SRD (32,96 euro) kwijt aan brood, melk en beleg. "En dan heb je nog niet eens je warme maaltijden, benzine of vaste lasten betaald." Jordy en zijn vrouw hebben net genoeg om elke maand rond te komen met de huidige hoge prijzen in Suriname. "Maar geld voor ontspanning of leuke dingen doen hebben we nauwelijks. En dan werken wij nog allebei en hebben we slechts één kind, dus ga maar na hoe het is voor mensen die maar één inkomstenbron hebben en meerdere kinderen."
Onvrede situatie Suriname
Al een tijdje heerst er in Suriname flinke onvrede over de situatie waarin het land verkeert en het beleid van de overheid. Begin dit jaar vonden er in Suriname anti-regeringsprotesten plaats die compleet uit de hand liepen. Dat veel Surinamers zo boos zijn op de regering, komt onder andere door de valse beloftes die zijn gemaakt. De regering had namelijk beloofd dat de Surinaamse bevolking niet zou opdraaien voor het afbetalen van de schuld die door de vorige regering zijn gemaakt.
Dat is echter wel wat er op dit moment gebeurt. "Als ik terugkijk in de geschiedenis, lijkt het net alsof elke politicus die aan de macht komt daar zit om zijn eigen zak en die van zijn vrienden en familie te vullen. En de rest mag stikken." Volgens Jordy is het niet zo dat Suriname geen middelen heeft om de economie te verbeteren. "We hebben olie, goud en genoeg plekken om te gebruiken voor landbouw. We hebben gewoon niet de juiste leiders."
Naar het buitenland
De hoge koers maakt het ook moeilijk voor jongeren om te kunnen studeren. Collegegeld moet namelijk worden betaald in Euro's of Amerikaanse dollars en dat is voor veel Surinamers onbetaalbaar. Volgens Jordy vertrekken veel jonge Surinamers dan ook naar het buitenland om daar een beter leven op te kunnen bouwen. "Als ik die gelegenheid krijg, zou ik die kans ook pakken."
Jordy houdt zijn hart vast voor de toekomst, maar probeert zo positief mogelijk te blijven. "Ik heb een dochter, dus ik moet sterk blijven voor haar." Hij hoopt dat er betere leiders komen die beslissingen maken in het belang van het land.
Lees ook
FunX
Sephia en Kevin over de situatie in Suriname: "Het is hier heel erg moeilijk"FunX
Raissa Biekman over de onvrede in Suriname: "De rek is eruit"FunX
Nordin over de moeilijkheden van vaderschap: "We moeten het zelf maar uitzoeken"FunX
Shaima vreest voor de veiligheid van haar familie in Libanon: "Zijn Arabische levens dan niets waard?"