Moeten mannen ook aan de anticonceptiepil?
- News
- Moeten mannen ook aan de anticonceptiepil?
Kenniscentrum Rutgers is vandaag, op Wereld Anticonceptiedag, een campagne gestart waarin gepleit wordt dat anticonceptie dat vrouw en mannen evenveel verantwoordelijkheid moeten nemen om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen. Op dit moment is het zo dat vrouwen vaak de meeste lasten van anticonceptie dragen. Moet daar verandering in komen?
De pil
Als vrouwen een anticonceptiepil slikken, zitten daar veel nadelen aan verbonden. Ze moeten eerst naar een arts gaan, vanaf 21 jaar zelf voor anticonceptie betalen via het eigen risico of een aanvullende verzekering en er elke dag er aan denken om de pil te slikken. Daarnaast kunnen vrouwen door de hormonen in de pil last hebben van bijwerkingen, zoals stemmingswisselingen, libidoverlies of puistjes. Dat kan ook het geval zijn bij de pleister, de ring, de prikpil, het staafje en het hormoonspiraaltje.
Mannenpil
Mannen hebben ten opzichte van vrouwen minder anticonceptie-opties dan vrouwen. Ze kunnen er alleen voor kiezen een condoom te gebruiken of zichzelf te laten steriliseren, een blijvende methode om zwangerschap te voorkomen. Een 'mannenpil' zou daar verandering in kunnen brengen. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar een middel dat de aanmaak van spermacellen tijdelijk helemaal stopzet.
Helaas gaat het nog wel even duren voordat er een mannenpil komt, meldt NOS op 3. Volgens cultuurpsycholoog Charles Picavet voldoet het huidige mannenmiddel nog niet aan de veiligheid- en effectiviteitsstandaarden waaraan hormonale anticonceptie voor vrouwen wel voldoen.
Willen mannen dat?
Stel dat het technisch mogelijk zou zijn om een anticonceptiepil voor mannen op de markt te brengen, zouden mannen daar dan voor openstaan?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Willen vrouwen dat?
Daarnaast moet je je ook afvragen of vrouwen de verantwoordelijkheid voor anticonceptie wel uit handen willen geven. Wat als een jongen tegen je zegt dat hij "echt aan de pil is", maar daarover liegt? De man kan in principe met de noorderzon vertrekken als jij zwanger blijkt te zijn.
Wat zou jij vinden van een 'mannenpil'? En ben jij het er over eens dat vrouwen en mannen allebei even verantwoordelijk zijn voor anticonceptie? In het wekelijkse programma CritiX, op zondag, wordt dit onderwerp van 17.00 - 19.00 uur ter discussie gesteld en jij kan meepraten!