Vanavond fluit de eerste vrouwelijke scheidsrechter op een WK: "Het is eindelijk tijd"
- News
- Vanavond fluit de eerste vrouwelijke scheidsrechter op een WK: "Het is eindelijk tijd"
Vanavond wordt er op het WK in Qatar geschiedenis geschreven tijdens het duel tussen Duitsland en Costa Rica. Voor het eerst wordt een WK-duel voor mannen gefloten door een vrouwelijke scheidsrechter. Sportjournalist en podcastmaker Marlie van Zoggel legt uit waarom deze historische stap zolang heeft geduurd: "Er waren heel lang regels dat het niet mocht."
Video niet beschikbaar
Ouderwetse regels
"Het had misschien al heel lang geleden moeten gebeuren, maar het mocht heel lang niet", legt Marlie uit. "Er waren heel lang regels dat het niet mocht en dat is pas een paar jaar geleden veranderd, dus nu is het eindelijk tijd."
De regel is een paar jaar geleden veranderd doordat een paar landen zelf de regel hebben aangepast, waarna vrouwen steeds vaker wedstrijden op hoog niveau gingen fluiten. "Toen heeft uiteindelijk de FIFA gezegd: 'Nou, dan passen wij het ook aan'."
Stéphanie Frappart
De scheidsrechter die vanavond bij Duitsland tegen Costa Rica geschiedenis gaat schrijven, heet Stéphanie Frappart. Eerder was zij ook al de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een grote Europese mannenwedstrijd floot, tijdens de Europese Super Cup in 2019. Op het EK van vorig jaar was ze ook al actief. "Als je ooit een vrouw bij het mannenvoetbal op tv hebt gezien, dan was zij het waarschijnlijk."
Normaal worden
Behalve Frappart zijn er nog twee andere vrouwelijke scheidsrechters op het WK in Qatar. "Maar die hebben nog geen wedstrijd gefloten, dus misschien dat er na Frappart nog meer volgen." De scheidsrechtersbaas van de FIFA, Pierluigi Collina, heeft in ieder geval zijn hoop uitgesproken dat het normaal wordt dat er een wedstrijd in het mannenvoetbal wordt gefloten door een vrouwelijke scheidsrechter. "Dus als er vrouwen zijn met scheidsrechterambities, dan liggen er kansen", aldus Marlie.
WK voetbal in Qatar
Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.
Sportwashing
Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.