Alerk (22) blijft zich verzetten tegen de onderdrukking van Oeigoeren in China
- News
- Alerk (22) blijft zich verzetten tegen de onderdrukking van Oeigoeren in China
De Chinese ambassade staat onder druk. Een aantal weken geleden maakte Tim Hofman een aflevering van het programma Boos over de Oeigoeren die vastzitten in concentratiekampen in China. Om het probleem aan te kaarten, startte hij een petitie waarmee hij maar liefst 101.000 handtekeningen ophaalde. Deze ging hij gisteren samen met Alerk (22) overhandigen aan de Chinese ambassade in Den Haag. Tannaz belde tijdens de ochtendshow met Alerk om te achterhalen hoe dat precies gegaan is.
Petitie in de brievenbus
Alerk, wiens vader gevangen zit in een concentratiekamp, was gisteren in Den Haag om de petitie te overhandigen, maar zegt dat de Chinese ambassade allesbehalve bereid was om mee te werken. "We hebben geprobeerd de 101.000 handtekeningen te overhandigen, maar de Chinese ambassade wilde ons niet eens te woord staan en de ambassadeur kwam niet eens naar buiten. Uiteindelijk hebben we de handtekeningen in de brievenbus gedaan, want dat mocht dan weer wel", aldus Alerk.
Ik kan me niet voorstellen dat een ander land hier zomaar mee weg zou kunnen komen.
Verantwoordelijkheid nemen
Eerder probeerde Alerk Nike zover te krijgen om bewijs te leveren voor hun statement dat ze geen directe banden hebben met bedrijven die Oeigoeren gebruiken om dwangarbeid te verrichten. Dat dit tot op heden nog niet is gebeurd, vindt hij enigszins begrijpelijk, omdat bedrijven volgens hem geen verantwoordelijkheid durven te nemen, maar hij vindt dat landen dat wel moeten doen.
"Zeker als ze zich in Nederland vestigen moeten ze verantwoordelijkheid nemen. Ik kan me niet voorstellen dat een ander land hier zomaar mee weg zou kunnen komen. Dat maakt me wel boos, ondanks dat het te verwachten is. Er zijn 101.000 Nederlanders die antwoorden willen en de Chinese ambassade wuift het weg alsof het niks is."
Alerk hoopt daarnaast dat de beelden van de poging om de handtekeningen te overhandigen voor verandering zullen zorgen. "De Chinese ambassade had een bepaalde grens getrokken. Zo van: hier mogen jullie niets achterlaten. Diezelfde grens gebruikte ik even later om aan te geven dat de Nederlandse regering niet meer over die grens moet gaan. Onze diplomaten en ambtenaren gaan niet meer die grens over om handel te drijven als China niet bereid is om te praten over mensenrechtenschendingen. Dat is wat Nederland zou moeten doen"
Lees ook
Up 2 Date
Oeigoeren in het buitenland slachtoffer Chinese hackers via FacebookUp 2 Date
Oeigoerse ouders al jaren gedwongen gescheiden van hun kinderenUp 2 Date
'Oeigoerse vrouwen massaal en stelselmatig verkracht in kampen'Up 2 Date
Meerderheid Tweede Kamer: "Behandeling Oeigoeren door China is genocide"