Mogelijke misleiding door NCOI over waarde van diploma's
- News
- Mogelijke misleiding door NCOI over waarde van diploma's
Jezelf om- of bijscholen als volwassen student? Dan heb je weinig keuze, waardoor je vaak automatisch belandt bij private opleiders als NCOI. Maar wat is de kwaliteit van die opleidingen? Volgens onderzoeksplatform Investico valt het vaak best tegen. Zo kan je te maken krijgen met bizarre studiekosten en kun je minder dan je denkt met je diploma! Giorgio en Vanessa belden in Turn Up! met Emiel Woutersen, een van de journalisten van dit onderzoek.
Video niet beschikbaar
Misleidend?
NCOI biedt verschillende, eenjarige hbo-programma's aan. Als je die behaalt, krijg je een diploma genaamd 'diploma hbo van Hogeschool NCOI'. Dat klinkt natuurlijk heel verleidelijk, maar is het ook een volwaardig hbo-diploma? "Zoals je misschien al hebt gemerkt, zit het woord 'bachelor' er niet bij. Dat mogen ze niet gebruiken. Het is dus geen officieel erkend diploma", legt Emiel uit.
Met het onderzoek wil Emiel aantonen dat er veel verwarring wordt gezaaid. "Dit zijn dus kortere programma's die niet de status hebben van een hbo-bachelor. Daar is NCOI wel onduidelijk over op hun website. We hebben daarover gebeld met de Onderwijsinspectie en die zeggen dat ze hier onderzoek naar gaan doen om te kijken in hoeverre er sprake is van misleiding."
Hoge kosten
Dat je voor een opleiding moet betalen, is natuurlijk normaal. Maar de kosten kunnen bij private opleiders als NCOI erg hoog oplopen, constateerde Emiel. "Je betaalt voor een opleiding vaak meer dan voor een normale mbo- of hbo-opleiding. Dat is op zich ook niet zo gek, want NCOI krijgt geen overheidsfinanciering. Maar daar komt bij dat je vaak nog heel veel andere kosten moet maken als student. Zeker als je niet alles in een keer haalt. Zo kost een herkansing je bijna 200 euro en als je je gemaakte toets wilt inzien, kan dat je 25 euro of soms zelfs 75 euro kosten. Dan moet je ook nog naar het hoofdkantoor in Hilversum. Als je klacht gegrond is, krijg je wel je geld terug."
Klagende docenten
Het onderzoek kwam grotendeels tot stand door docenten van NCOI die klaagden over de werkomstandigheden. Hoewel het volgens de Onderwijsinspectie geen wettelijke vereiste is, blijken de docenten blijken vaak ook freelancers te zijn zonder onderwijsbevoegdheid. "Wat ons opviel, is dat docenten een rating krijgen van studenten na elke cursus die zij geven. Eigenlijk als een soort Uber-chauffeur. Die bepaalt of een docent toegang krijgt tot de volgende klus."
Het werkt zo: als je als docent een A krijgt, mag je als eerste een nieuwe cursus kiezen voor je volgende klus. Krijg je een B, krijg je later toegang en met een C nog later. "Die nieuwe cursussen komen op een bepaald moment online, vaak 's nachts. Ik heb docenten met een hoge rating gesproken die dan midden in de nacht hun wekker zetten, zodat zij het komende half jaar weer een cursus kunnen geven."
Aanrader of niet?
Maar raadt Emiel het eigenlijk aan om zo'n opleiding te volgen? Dat vindt hij een lastige vraag om te beantwoorden. "Mensen die zich om willen laten scholen en misschien niet hun MBO of HBO hebben afgemaakt, hebben vaak niet veel opties wat betreft deeltijdonderwijs." Dat komt doordat publieke instellingen alleen overheidssubsidie krijgen voor volledige opleidingen. Flexibele deelprogramma's aanbieden is dus nauwelijks mogelijk. "De meeste flexibele opties worden simpelweg aangeboden door private partijen. Publieke en reguliere scholen blijven daar nog erg in achter. Dat is heel zorgelijk."
Lees ook
Up 2 Date
'Online lessen zorgen voor lagere kwaliteit onderwijs'Up 2 Date
#Ikwilnaarschool: Studenten demonstreren vrijdag voor meer fysiek onderwijsUp 2 Date
Studenten in Amsterdam demonstreren tegen online onderwijsFunX
Shanayla (17) vecht voor gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs en wint award