FunX

Acteur Michael Schnörr over de 'onzichtbaarheid' van Aziatische Nederlanders in de media

foto: Bongkar met Wongkar
  1. Newschevron right
  2. Acteur Michael Schnörr over de 'onzichtbaarheid' van Aziatische Nederlanders in de media

Er wonen in Nederland meer dan 555.000 mensen met een Aziatische migratieachtergrond, sommige daarvan zijn al vierde generatie Aziatische Nederlander. Toch is er nog veel verbetering nodig aan de representatie van deze groep in de Nederlandse media.

Het videoproject The Invisible Ones wil, naast het onder de aandacht brengen van anti-Aziatisch racisme, ook de onzichtbaarheid van de Aziatische Nederlanders aankaarten en laten zien dat deze groep divers is qua afkomst en etniciteit. Michael Schnörr werkte mee aan de video en vertelt over zijn ervaring als acteur in de Nederlandse filmindustrie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoi Michael, jij bent te zien in de video The Invisble Ones, waarom vond jij het belangrijk hier aan mee te werken?

"Aziaten zijn vaak onzichtbaar in de media. Dat merk ik ook als acteur. Er zijn weinig Aziatische acteurs in prominente rollen te zien, terwijl er genoeg Aziatische acteurs en makers zijn. Daarnaast wil ik bijdragen aan een 'normaal beeld' van Aziaten in plaats van de stigmatiserende beeldvorming."

Hoe is het voor jou om in de mediawereld te werken?

"Als acteur is het, ongeacht je achtergrond, belangrijk om zichtbaar te zijn, zodat je aan nieuwe klussen komt. Werk creëert werk. Toen ik net begon met acteren, was ik daar ook op gefocust. Ik nam veel opdrachten aan waarbij ik stigmatiserend in beeld kwam. Uiteindelijk heb ik gemerkt dat dit averechts werkt. Ik wil deze rollen helemaal niet spelen. Bovendien draag ik zo bij aan het stereotiepe beeld over Aziaten. Dus daar ben ik nu mee gestopt."

En hoe gaat dat?

"Als ik in de situatie kom dat de filmmaker mij benadert voor een stigmatiserende rol, dan ga ik in gesprek. Het is al een paar keer gebeurd en dat levert soms goede, maar ook minder goede situaties op."

Komt het ook voor dat er geen begrip voor is?

"Ik heb een keer gehad dat ik me erover uitsprak, maar er achteraf toch niet naar me is geluisterd. Ik werd toen in eerste instantie gevraagd om een Nederlandse tekst met een Chinees accent te doen. Ik gaf aan dat ik dat niet wilde en daar werd sympathiek op gereageerd. Uiteindelijk bleek dat mijn stem - buiten mijn weten om - in de postproductie toch was vervangen door een Chinese stem..."

Is het moeilijker voor jou om aan werk te komen nu je geen stigmatiserende rollen meer wil spelen?

"Eigenlijk wel, want er komen weinig Aziatische personages voor in Nederlandse films en series. Het merendeel wordt gespeeld door witte acteurs. In Amerika zie je dat er meer prominente rollen voor Aziatische acteurs komen. Maar ik vind dat Nederland daarin heel erg achterloopt."

Hoe moet dat volgens jou veranderen?

"Deze zomer zijn een aantal makers het initiatief Kleur gestart om meer diversiteit in de film- en televisie-industrie te brengen. Daar ligt mijn hoop. Ik hoop dat het veel teweeg kan brengen en dat er in ieder geval meer bewustwording wordt gecreëerd."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie