FunX

Tasa Jiya (25) is jong moeder en Nederlands Kampioen atletiek: "Ik heb hier keihard voor gewerkt"

foto: Instagram: Tasa Jiya
  1. Newschevron right
  2. Tasa Jiya (25) is jong moeder en Nederlands Kampioen atletiek: "Ik heb hier keihard voor gewerkt"

Ondanks haar vliegende start in de atletiekwereld, dachten veel mensen dat de carrière van Tasa Jiya over zou zijn toen ze op 20-jarige leeftijd zwanger raakte. Maar niets is minder waar, want de inmiddels 25-jarige topsporter pakte twee weken geleden goud op de 200 meter van het NK atletiek en plaatste zich daarmee voor het WK in Boedapest. Aan FunX vertelt Tasa over de weg die ze heeft afgelegd om dit te bereiken en legt ze uit waarom jong moeder worden je niet hoeft tegen te houden om je dromen achterna te gaan.

Passie voor atletiek

Tasa's talent voor atletiek werd ontdekt toen ze in groep 7 zat. "Mijn gymdocent zag me rennen en zei dat ik eens atletiek moest proberen." Bij de lokale atletiek club in Amsterdam-Noord zagen ze ook dat ze er wel aanleg voor had. Daarna ging het hard. Op haar vijftiende behaalde ze de gouden medaille op de 200 meter en de zilveren op de 100. "Iedereen had zoiets van: wow, zij gaat hard naar de top."

Ondanks haar vliegende start, bleef de liefde voor atletiek bij Tasa nog uit. "Het ging allemaal zo makkelijk, dat voor mij de uitdaging er snel uit was." Pas toen ze stopte en zich richtte op een studie rechten en filosofie, kwam de realisatie hoe gek ze eigenlijk op de sport was. "Toen pas merkte ik hoe bijzonder en mooi mijn tijd bij de atletiek was. Je realiseert je pas wat je hebt als je het kwijtraakt."

foto: ANP

Zwanger

Net toen Tasa besloot haar atletiekcarrière weer op te pakken, raakte ze onverwachts, maar wel gewenst, zwanger. Op dat moment waren er maar weinig voorbeelden van topsporters die na de zwangerschap terugkwamen. Iedereen in de sportwereld ging er dan ook vanuit dat het jonge talent nooit meer op haar oude niveau zou komen. "De meeste mensen hadden toen zoiets van: o jammer, dat was het dan voor haar." Zelf dacht ze daar heel anders over: "Ik heb nooit gedacht dat dit het einde zou zijn."

Een paar maanden na haar bevalling stond Tasa alweer op het NK te sprinten. "Ik denk dat mijn jonge leeftijd een voordeel was, want ik herstelde snel." Dat betekent echter niet dat ze meteen weer de oude was. "Zodra Amáru was geboren, dacht ik: top, dan ga ik weer verder waar ik gebleven was, maar dat ging niet." Tasa kampte met bekkeninstabiliteit, raakte vaak geblesseerd rondom belangrijke wedstrijden en had last van hormonen door het geven van borstvoeding. Nu ze op deze periode terugkijkt, beseft ze dat ze toen veel te streng voor zichzelf was: "Er komt zoveel op je af dat eerste jaar: je leven verandert compleet, je hebt gebroken nachten, het is best veel allemaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vuur aangewakkerd

Dat ze ondanks haar harde werk niet de gewenste resultaten behaalde, frustreerde Tasa enorm. "Ik liep wel steeds wat beter, maar ik haalde mijn potentie niet." Die strijd zorgde ervoor dat het vuur bij haar werd aangewakkerd. "Ik wilde niet alleen terug naar mijn oude niveau, maar nog beter worden."

Vorig jaar besloot Tasa alles op alles te zetten door naar het nationale trainingscentrum op Papendal te gaan. Daar maakte ze grote sprongen. "En dat heeft erin geresulteerd dat ik dit seizoen echt snelle tijden haal." Op 30 juli wist ze zich zelfs te plaatsen voor het WK: "Dat was zo'n bijzonder moment. Hier werk ik al jaren naartoe. Ik heb zoveel van mezelf gegeven om op dit punt te komen. Dus toen het gelukt was, voelde ik een combinatie van trots en opluchting. Het is een beloning van mijn harde werk."

Combineren

Hoewel jong moeder worden misschien als een belemmering wordt gezien als je een bepaalde carrière nastreeft, levert het moederschap juist heel veel positieve dingen op volgens Tasa. Zo is ze naar eigen zeggen een stuk milder geworden "Het heeft me een spiegel voorgehouden. Ik was altijd heel streng voor mezelf, terwijl ik naar mijn dochter heel supportive, liefdevol en geduldig ben."

Aan andere (aanstaande) jonge moeders wil Tasa meegeven dat je het moederschap absoluut met andere doelen kunt combineren. "Als je jong moeder wordt, hangt er in de maatschappij vaak de negatieve sfeer omheen dat je leven voorbij is. Hoe moeilijk het ook is, probeer jezelf hiervan los te maken." Volgens de topsporter is het goed om naast je rol als moeder ook je eigen identiteit te behouden. "Stel doelen op en bedenk hoe je er naartoe kan werken." Wat daarbij kan helpen is een goed netwerk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Depressies

Een studie rechten, jong moederschap en dan ook nog eens Nederlands Kampioen: voor een buitenstaander lijkt het misschien net alsof Tasa bovenmenselijk is. "Mensen hebben snel dat idee, maar ik heb ook mijn eigen problemen." Zo kampt de atlete al lange tijd met depressies. Toch heeft ook dat haar nooit tegengehouden om haar doelen te bereiken. "Wat mij heeft geholpen is te beseffen dat een depressie tijdelijk is. Daarnaast schrijf ik er veel over en laat ik aan vrienden weten als het minder met me gaat. Dan zeg ik: "Waarschijnlijk reageer ik nergens op, maar het is fijn als je me af en toe een appje stuurt dat je aan me denkt"."

WK

Op het WK, dat op 19 augustus in Boedapest plaatsvindt, hoopt Tasa het olympisch limiet te lopen. Daarvoor moet ze haar PR van 22.77 verbeteren naar 22.59. "Voor de rest wil ik genieten van de sfeer en alvast leren hoe zo'n groot toernooi verloopt. Als ik me plaats voor de Olympische Spelen van Parijs hoop ik daar op mijn best te zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie