Is het nodig om iemands afkomst te vermelden in nieuwsberichten?
- News
- Is het nodig om iemands afkomst te vermelden in nieuwsberichten?
Rondom heftige nieuwsberichten, zoals de aanslag in Nieuw-Zeeland en het schietincident in de Utrechtse tram, ontstaat veel discussie over de woordkeuzes van de media. Wanneer is iets een aanslag en wanneer is iemand een terrorist? Het valt op dat de keuze hierin vaak nauw samenhangt met de afkomst of geloofsovertuiging van de persoon in kwestie. Die afkomst wordt dan ook vaak keer op keer vermeld, maar is dat wel nodig? In TopiX werd gisteren besproken of het benoemen van iemands roots een toegevoegde waarde heeft, of dat je dat net zo goed kan weglaten.
HOKJESDENKEN
Volgens criticus Azer Mehrab komt bij het noemen van iemands afkomst vaak het hokjesdenken om de hoek kijken. Hij snapt daarom de kritiek van mensen op de media wel, bijvoorbeeld bij het verschil in woordgebruik bij het schietincident in Utrecht. "Als iemand die gekleurd is iets doet, is het negen van de tien keer een terroristische aanslag. Dan is het heel extreem. Maar als een westerling het doet, is het een verward persoon", legt hij uit. Wat volgens Azer een groot verschil zou maken, is de manier waarop de afkomst van een persoon vermeld wordt. Hij stelt dat door het gelijk als eerste te noemen de berichtgeving een negatieve lading kan krijgen.
TOEGEVOEGDE WAARDE?
Politocoloog Yernaz Ramautarsing ziet echter wel toegevoegde waarde in het benoemen van iemands afkomst. Vooral wanneer het gaat om iemand die voortvluchtig is. Volgens hem kan het namelijk relevant zijn bij de zoektocht naar een persoon, omdat er dan in een bepaalde gemeenschap extra opgelet kan worden.
KRANTENKOPPEN
FunX-luisteraar Maria vindt dat de media met twee maten meten en benoemt daarbij de manier waarop er door een Engelse krant werd gesproken over de aanslag in Nieuw-Zeeland. Daily Mirror haalde namelijk het verleden van de Westerse dader erbij, inclusief schattige kinderfoto. De krant kreeg hierdoor veel kritiek. Op social media vroegen mensen zich af waarom hij een 'extreemrechtse massamoordenaar' genoemd wordt en geen terrorist.
"ISIS maniac" kils 50.
ā Yasmin (@YasminMogahed) 19 maart 2019
"Angelic boy" kills 51.
Same crime. Different killer.
World of difference in coverage. pic.twitter.com/qt2X7Wypc6
consequent
Het is begrijpelijk dat er kritiek komt wanneer gebeurtenissen van dezelfde ernst of met dezelfde impact op verschillende manieren in het nieuws vermeld worden. Er zou door media consequenter om gegaan kunnen worden met woordkeuzes, zodat iemands afkomst of geloofsovertuiging geen invloed heeft op de manier van bericht geven.
Lees ook
Lifestyle
Het contact verbreken door iemand te 'ghosten': lekker makkelijk of asociaal?FunX
Steeds meer Nederlanders blijven weg van vaccinaties: "Ik vertrouw de overheid niet"FunX
Heeft het zin om te gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen?FunX
De meest spraakmakende gebeurtenissen van 2024: van Joost Klein tot Diddy