FunX

Kwaku-bezoekers in hun element: 'Lekker eten', 'vibes!' en 'liefde'

  1. Newschevron right
  2. Kwaku-bezoekers in hun element: 'Lekker eten', 'vibes!' en 'liefde'

De tijd vliegt, want het derde weekend van het Kwaku Festival in Amsterdam Zuidoost zit erop. Volgend weekend is alweer de laatste keer dit jaar dat je van dit heerlijke Caribische sfeertje kan proeven. Ben je nog niet geweest, zet het dan maar vast in je agenda. Deze bezoekers hebben het in ieder geval enorm naar hun zin gehad. Zoals de Surinamer zou zeggen: njang, dringi nanga prisiri', ofwel eten, drinken en plezier!

1. mensen leren kennen

Voor de drie 15-jarige vriendinnen Afinaiza, Jada en Rajayla is Kwaku een jaarlijkse traditie. Vroeger kwamen ze er met familie, maar nu zijn ze oud genoeg om het Nelson Mandela Park zelfstandig onveilig te maken. De Surinaamse meiden houden van dansen en feesten en zien Kwaku als de uitgelezen kans om dat te doen. Jada - de middelste - is er ook om haar neef Henkie T. te supporten die moest optreden bij het Tha Block-podium.

"Kwaku draait voor ons ook om mensen leren kennen. Zo hebben we bij Tha Block en tijdens dance battles mensen ontmoet met wie we vrienden zijn geworden. We dansen alledrie namelijk hiphop, afro dance en dancehall."

2. Surinaams bier

De Dominicaans-Antilliaanse Endy (22) en Javaans-Surinaamse Erno (24) zijn afgereisd van Arnhem naar Amsterdam Zuidoost om Surinaamse vibes te pakken en te genieten van Parbo bier. Het was niet Erno's idee, maar Endy's voorstel om richting Kwaku te gaan.

"Vooral vanwege de gezelligheid, man. Ook het eten is heerlijk en het is multicultureel. Het is eigenlijk hetzelfde als bij Dominicanen... Dans, muziek, de gezelligheid en de openheid van mensen."

3. bloedworst en baka bana

Charisse (17) - de middelste - uit Breda is bij nichtjes Gwen (18) en Jill (21) blijven slapen die in Castricum wonen. Kwaku is een echt familie-uitje voor hen. De rest van de familie loopt er namelijk ook rond. De dames die een mix van Javaans en Nederlands zijn, voelen zich erg verbonden met hun Surinaamse roots en wanen zich tijdens Kwaku weer heel even in Suriname. Voor Charisse is het de derde keer. Ze neemt het ervan en is al langsgeweest bij meerdere eetkraampjes.

"Ik ben hier voor de gezelligheid, om een lekker dansje te doen, maar vooral voor het eten. We hebben net bloedworst en baka bana op."

4. gevoel van liefde

Ook broer Shivam (17) en zus Deshini (29) uit Den Haag zijn niet slechts met z'n tweetjes naar Kwaku gekomen. Hun ouders wandelen namelijk ook rond op het terrein.

"We zijn er bijna elk jaar. Een aantal jaar geleden heb ik ook een optreden gegeven in een Hindoestaans tentje met de muziek die ik maak, genaamd bhaitak gana", vertelt Shivam. "Kwaku geeft me echt het gevoel van liefde. Iedereen is één."

5. stagiaires

Terwijl Eva (22) en Marleen (22) chillen op het gras, genieten ze van de drukte om zich heen. "We zijn vorig jaar samen in het laatste jaar van onze studie, de Pabo, naar Suriname gegaan. Toen we terug in Nederland waren, misten we Suriname zo erg dat we zoiets hadden van: we moeten naar Kwaku. Zo kunnen we weer even terug naar Suriname in eigen land. En dat is zeker gelukt met al dat lekkere eten, die leuke muziek en de mensen."

6. vibes!

Even switchen van het Nederlands naar het Engels, want deze Ghanees-Britse guys zijn ook te vinden op het Kwaku Festival. De 30-jarige Kwame (helemaal links) en 28-jarige Randy (helemaal rechts) waren aan het wachten op hun vriend Nathan die even later aan kwam lopen met een flinke portie Jamaicaanse jerk chicken. Randy heeft vier jaar in Amsterdam gewoond, maar heeft Kwaku destijds op de een of andere manier gemist. Nu hij weer in het land is, heeft hij de kans om op Kwaku te chillen niet aan zich voorbij laten gaan. En de mannen zijn blij dat ze er zijn!

"Ik zag overal posters van Kwaku en vroeg aan mijn neef - die hier woont - wat dat was. Toen hij het me vertelde, besloot ik te gaan."

Kwame vindt de Surinaamse keuken echt geweldig. "Vooral sopropo, ook al is het een beetje bitter, als het in combinatie met kip is, vind ik het echt lekker." Kwame is helemaal in z'n element op Kwaku en dat is een goed teken. "Zelfs al wonen er veel mensen van Ghana in Amsterdam, toch zijn er niet veel Ghanese restaurants. Wanneer ik dan soms een bami kip eet of iets als fried rice, dan voelt het alsof het door m'n moeder is gemaakt."

Kwaku in één woord: "Vibes!"

Ster advertentie
Ster advertentie