Fotun (21) en Kholud (19): "We zijn eindelijk vrij hier"
- News
- Fotun (21) en Kholud (19): "We zijn eindelijk vrij hier"
Het Good Vibes Dinner komt eraan! Het diner waar jongeren met een vluchtverleden een warm welkom krijgen en in contact komen met onder meer FunX-luisteraars. In aanloop naar het event gaat FunX in gesprek met jongeren die recent naar Nederland gekomen zijn. Deze week delen de zusjes Fotun (21) en Kholud (19) hun verhaal. Ze komen uit Saoedi-Arabië en ontvluchtten het land vanwege het strenge regime voor vrouwen. "We hebben ervoor gekozen om het land te verlaten, omdat we daar als vrouw zijnde geen vrij leven konden leiden."
Ik vind dat vrouwen ook een normaal leven moeten kunnen leiden.
Streng regime voor vrouwen
Fotun en Kholud zijn in Saoedi-Arabië geboren, waar ze ook naar school gingen en een bijbaantje hadden. Zo studeerde Fotun aan de universiteit en werkte Kholud in een kledingwinkel. Ze waren beiden niet gelukkig in hun thuisland.
De zusjes raapten op een dag de moed bij elkaar en besloten uit Saoedi-Arabië te vertrekken. "We hadden geen vrijheid daar. Ik vind dat vrouwen ook een normaal leven moeten kunnen leiden", legt Fotun de reden van hun vertrek uit.
We zagen de Nederlandse politie en liepen naar hen toe om te vragen wat we moesten doen.
Spullen inleveren
Fotun en Kholud waren erg bang toen ze voet zetten op Nederlandse bodem. "Vooral ik was erg angstig, dus ik zei tegen Kholud dat zij het woord moest doen", zegt Fotun. "We zagen de Nederlandse politie en liepen naar hen toe om te vragen wat we moesten doen." Volgens Kholud waren de agenten erg behulpzaam. "Hoewel wij superbang waren, behandelden ze ons erg fijn. We moesten plaatsnemen in een wachtruimte, waar we thee en chocola kregen."
Het was voor de zusjes niet duidelijk wat er precies ging gebeuren. Ze moesten in ieder geval al hun spullen inleveren, waaronder hun telefoon. "We zagen meer mensen die in dezelfde soort situatie als wij zaten en hun thuisland uit veiligheidsredenen waren ontvlucht en asiel zochten in Nederland."
foto: FunX
Kholud (19)
'Met handen en voeten' communiceren
Hoewel Fotun en Kholud niet met de anderen in het kamp konden communiceren, bouwden ze toch een verbinding met ze op. "Omdat je elkaars taal niet spreekt, kun je vaak niet met elkaar praten. Toch voelden we ons voor het eerst vrij en hebben we het heel leuk met elkaar gehad." Ze deden gezelschapsspelletjes en maakten soms 'met handen en voeten' dingen aan elkaar duidelijk. "We bleven daar vier dagen, voordat we naar een ander kamp in Leeuwarden werden gebracht."
We mogen letterlijk niks doen.
Eten en twaalf euro per week
Na een week in Leeuwarden kwamen Fotun en Kholud terecht in Rotterdam, waar ze nu nog steeds verblijven. Ze kunnen niet wachten tot ze alle papieren rond hebben om in Nederland te mogen blijven. De zusjes vervelen zich namelijk enorm. "We mogen letterlijk niks doen. We willen heel graag studeren, maar het is niet duidelijk hoelang het nog duurt voordat we daar toestemming voor krijgen." Tot die tijd moeten ze geduldig afwachten.
Fashiondesigner en actrice
Fotun en Kholud krijgen in de noodopvang te eten en twaalf euro per week om spullen als shampoo, tandpasta en andere benodigdheden te kopen. "We mogen niet werken, dus daar moeten we het mee doen." Zodra deze periode achter de rug is, droomt Kholud ervan om fashiondesigner te worden. "Die interesse is drie jaar geleden ontstaan. Mijn droom is om hele collecties te ontwerpen. Van hoodies en jurken tot tassen en schoenen. Dat lijkt me heel vet", legt ze uit. Daarnaast vertelt ze enthousiast dat Halima Aden en Bella Hadid haar rolmodellen zijn.
Waar Kholud ervan droomt om de modewereld in te gaan, heeft haar zus Fotun de ambitie om te acteren. "In Saoedi-Arabië moest ik veel leugentjes om bestwil verzinnen vanwege het strenge regime. Zo ontdekte ik dat ik een goede actrice ben."
Hier zie ik zelfs 'oude' mensen uitgaan of leuke dingen doen.
Jezelf zijn
Volgens Fotun is het grootste verschil tussen Saoedi-Arabië en Nederland dat de mensen hier veel gelukkiger zijn. "Je voelt dat mensen hier meer zichzelf kunnen zijn. Vooral voor vrouwen is het leven daar anders. In Nederland kun je alles doen wat je wil. Daar kun je niet zonder hijab naar buiten." Ze vertelt dat je in Saoedi-Arabië als vrouw zijnde 'niet zomaar iets leuks' kunt gaan doen. "In Nederland zie ik zelfs 'oude' mensen uitgaan of leuke dingen doen. Dat zie je daar helemaal niet!" Haar zusje Kholud vult haar aan: "Hier genieten mensen veel meer van hun leven en zijn ze minder bezig met wat anderen van ze vinden. In Saoedi-Arabië leef je niet voor jezelf, maar voor de buitenwereld."
foto: FunX
Fotun (21)
Complimenten ontvangen
Fotun legt uit dat ze soms positief verrast wordt als ze op straat loopt. "Ik heb wel eens dat mensen zeggen dat ik er leuk uitzie. Dan ben ik eigenlijk meteen bang: ik denk dan dat ze er iets slechts mee bedoelen of dat ze iets van me willen." Ze moet er nog aan wennen dat ze 'gewoon' een compliment ontvangt als vrouw zijnde. "In Saoedi-Arabië zijn we dat niet gewend."
Ik ben eindelijk vrij hier. Dat is wat ik altijd al wilde.
'Samen komen we overal doorheen'
Los van de complimenten op straat zijn er ook andere dingen waar de zusjes aan moeten wennen. "Vooral het eten en het weer is anders, haha. Het is hier echt een stuk kouder." Desondanks zijn Fotun en Kholud blij dat ze naar Nederland zijn gekomen. "Hoewel ik hier niet mijn eigen geld heb en niet naar school kan, herinner ik mezelf eraan dat ik in ieder geval vrij ben hier. Dit is wat ik altijd al wilde."
Ook Kholud heeft geen spijt van haar stap naar Nederland. "We moeten ons focussen op onze toekomst hier. Alles komt goed, dat weet ik zeker. We moeten gewoon geduld hebben." De zusjes zijn blij dat ze er niet helemaal alleen voor staan. "We hebben geluk dat we elkaar hebben. Als het even tegenzit, kunnen we met elkaar praten en steunen we elkaar. Zo komen we overal doorheen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Good Vibes Dinner
Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.
Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.
De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.
In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.
Lees ook
FunX
Hani (29): "Ik ben superdankbaar voor alle kansen die ik hier krijg"FunX
Omar Munie vluchtte op 9-jarige leeftijd uit Somalië en ontwerpt tegenwoordig tassen en kledingFunX
Jongeren protesteren tegen ongelijke behandeling van vluchtelingenFunX
Ta Joela (26) over zijn vluchtverleden: "Van mijn 2e tot 12e in azc gewoond"