6 weetjes over zonbescherming die je sowieso nodig hebt deze week
- News
- 6 weetjes over zonbescherming die je sowieso nodig hebt deze week
Hèhè! Het is eindelijk weer tijd om die korte broeken en t-shirts uit de kast te halen. De afgelopen weken leek het even alsof de zomer er geen zin meer in had. Gelukkig wordt het deze week muy caliente met temperaturen tot wel 40 graden. Heerlijk vooruitzicht toch? Vergeet dan niet iets héél belangrijks met dit weer: INSMEREN!
Want hoe heerlijk die zon ook op je huid schijnt, de zon kan very dangerous zijn en de kans op huidkanker verhogen. Dus kick die klote ziekte in zijn nuts en bescherm jezelf goed. Bert van Plateringen van het KWF Kankerfonds ontkrachtte vandaag in Start met Fernando meteen een aantal fabels.
1. Met een hoge zonnebrandfactor hoef je jezelf maar één keer per dag in te smeren – Fabel
Een keer insmeren en klaar? Hell no. Het KWF adviseert om iedere twee uur een goede dikke laag op je huid te smeren. Al gebruik je factor 2000, gewoon doen. Er is namelijk geen enkele factor die jou de hele dag beschermt tegen de zon.
2. In de schaduw hoef je jezelf niet in te smeren – Fabel
Misschien hoor je bij die mensen die dachten dat er na de eerste fabel nu een feit zou komen. NOPE. Ook in de schaduw ben je niet helemaal veilig. De schadelijkheid van de UV-straling is wel ietsjes minder, maar nog niet helemaal weg.
3. Een goedkope zonnebrand is even goed als een duurdere – Feit
Het maakt he-le-maal niets uit. De duurdere variant heeft misschien een fancy verpakking en ruikt misschien naar een of andere dure bloemsoort. Lekker boeiend. Waarom is er geen zonnebrand die naar de pasta van mijn oma ruikt? Dat is pas lekker.
4. De zonkracht is belangrijker dan de temperatuur als het gaat om insmeren – Feit
Het gaat dus niet alleen om het feit dat het warm is. Laat je niet misleiden door de temperatuur. Ook als het 22 graden is met een windje, kan de zonkracht enorm zijn. Met verschillende apps kan je zien wat de zonkracht is. Het KWF adviseert om in te smeren vanaf zonkracht 3 en de komende dagen wordt het zonkracht 7 (!) in Nederland.
5. Niet alle huidtypes hebben een hogere factor nodig – Fabel
Donkere huidtypes zijn in principe wat beter beschermt tegen de zon. Het duurt bij een donkere huid langer voordat de UV stralen door de huid dringen. Toch geeft Bert aan om geen risico’s te nemen en raadt hij aan om factor 30 te gebruiken. Dat is voor ieder huidtype een goede bescherming.
6. Zonnebrand is kort houdbaar – Fabel, maar ook een feit
Nog steeds die superdure zonnebrandcrème van vorige zomer in je kastje? Misschien is het dan toch beter om een nieuwe te kopen. Zonnebrandcrème is namelijk niet eindeloos houdbaar. Na opening is het zo’n twaalf maanden te gebruiken. Daarna kan de factor verminderen en heb je minder zonbescherming.
Toch verbrand, wat nu?
Het klinkt misschien klote, maar het beste advies dat Bert je meegeeft is om tóch even een paar dagen uit de zon te blijven. Dat geeft je huid tijd om te herstellen. Ben je nu op een exotische plek en wil je geen dag op het strand missen? Doe dan gewoon niet moeilijk en smeer jezelf in!
Belangrijk feit
Jaarlijks krijgen in Nederland 60.000 mensen de diagnose huidkanker. Dat is in ons land de meest voorkomende vorm van kanker. Verbranden door de zon verhoogt simpelweg het risico. Dus geef die verdomde ziekte geen kans.
Lees ook
Up 2 Date
Aankomende week wordt het misschien wel 40 gradenFunX
Sluit het jaar af met je favoriete hits in de XChart Top 100FunX
Déze films en series moet je tijdens de kerstdagen checken: "Voor als je je schoonfamilie zat bent"FunX
Bye 2024, hello 2025: dít gaat er allemaal voor jou veranderen vanaf 1 januari