"Hoertjes verdienen het." #bangabusiness
- News
- "Hoertjes verdienen het." #bangabusiness
De ‘bangabusiness’ is nog steeds springlevend en neemt, met de opkomst van Instagram, eigenlijk alleen maar in effect toe. Liep je voorheen de kans dat je naam op een lijstje voorbij kwam of op Twitter werd gezet, sta je tegenwoordig met (naakt)foto, naamtag en een korte beschrijving op foto-accounts die uit het niets verschijnen en vaak ook weer snel verdwijnen. FunX-reporter Jeansen Djaoen ging op onderzoek uit.
Bangalijsten
In 2012 kon niemand meer om het fenomeen heen. Er ontstonden Twitter-accounts, er werd een bangalijst-meldpunt opgezet.Niet alleen Nederland was in de ban van bangalijsten, in Zweden braken er zelfs rellen door uit. Inmiddels hebben bangalijsten zelfs een eigen pagina op Wikipedia, maar ze kunnen op minder media-aandacht rekenen. En dat terwijl de ‘bangabusiness’ nog steeds springlevend is en misschien zelfs wel erger geworden is.
In 2013 leek de bangalijst officieel te worden omgedoopt tot schandpaal, toen de Facebook-pagina ‘Marokkaanse hoeren’ werd opgezet en bijna even snel weer verdween. De laatste tijd lijkt het steeds populairder wordende sociale medium Instagram dé plek om meisjes te ‘exposen’. FunX-reporter Jeansen stuitte tijdens zijn reporterswerk op een jongen die banga-accounts op Instagram, het sociale medium dat de laatste tijd steeds vaker voor dit soort praktijken gebruikt wordt, volgt en deelt.
“Eigen schuld!”
Hoe kan het dat zulke accounts zo snel het daglicht zien en dat de makers aan zo veel informatie komen? “Simpel,” zegt J uit Rotterdam, die liever anoniem wil blijven: “Meestal ontstaan die acccounts wanneer iemand naaktfoto’s ontvangt van een meisje,” zegt hij. “Als zo’n account dan online komt en viral gaat wil iedereen meelachen en ontvangt zo’n maker tientallen privéberichten met foto’s en verhalen met het verzoek ook deze meisjes te plaatsen”.
Impulsiviteit
Op de vraag waarom hij zich hiermee bezig houdt weet hij zichzelf niet zo snel een houding te geven: “Ja, dat is een goede vraag,” zegt hij. “Ik denk dat het te maken heeft met impulsiviteit. Iedereen houdt natuurlijk van een beetje sensatie”.
Sensatie
Op de vraag of het niet een beetje wrang is om die sensatie ten koste van deze meisjes te pakken, antwoordt J: “Ja, als je een hoertje bent, moet je gewoon geëxposed worden vind ik. Wie gaat er nou met iedereen het bed in duiken? En er dan ook nog eens foto’s van rondsturen. Dan verdien je het zelf. En dan deel ik het ook gewoon via mijn kanalen. Eigen schuld!” Over de vraag of het mogelijk is dat meisjes onterecht worden beschuldigd heeft hij nooit nagedacht: “Dat zou eigenlijk wel kunnen ja,” zegt hij na een korte stilte.
“Het ergste vind ik nog alle vragen.”
C is één van de meisjes die op een banga-account terecht kwam. Ook zij blijft liever in de anonimiteit. Op de vraag wat zoiets met je doet, zegt ze: “Ach, het is allemaal het ene oor in en het andere oor uit.” Ze zegt het een tikkeltje stoer, met een I don’t care attitude. “Je moet dat soort dingen maar gewoon negeren toch?”
"Ze gaan er maar gewoon van uit"
Na wat doorvragen ziet Jeansen iets veranderen in haar ogen: “Tuurlijk doet zoiets wel wat met je. Ik bedoel, het is daar voor heel de wereld te zien. En de mensen die het lezen weten niet of zoiets nou waar is of niet. Ze gaan daar maar gewoon van uit. Voordat je het weet is je foto dan gedeeld door honderden mensen.”
Foto's linken
Terwijl ze dat vertelt is het verdriet veel duidelijker zichtbaar: “Het ergste vind ik nog alle vragen. Alle vrienden en kennissen die je dan gaan linken bij zo’n foto. Of de opmerkingen van mensen die jou niet eens kennen en dan gaan oordelen.” Er valt een stilte. “Ja, dat doet wel wat met je ja.”
Noot van de redactie: gisteren plaatsten we dit artikel met foto's waarop slachtoffers onvoldoende onherkenbaar gemaakt waren. Wij bieden hier de slachtoffers onze excuses voor aan. Zowel online als op de redactie ontstond nogal wat commotie.
De makers van dit artikel willen de ernst van de situatie duiden en kozen er gisteren voor om die situatie zo realistisch mogelijk te laten zien. Hierbij is een inschattingsfout gemaakt. Hieronder hoort de discussie te gaan over de houding van de makers van dergelijke accounts en de gevolgen voor de slachtoffers.
Laten we die discussie inhoudelijk, onderbouwd en bovenal respectvol naar elkaar toe voeren.
Liever anoniem reageren? Mail naar critix@funx.nl!
Lees ook
FunX
Dit waren jullie favoriete FunX-interviews van 2024: "Moet ik mij anders kleden door mijn huidskleur?"FunX
Dít is waarom je Gaza niet moet vergeten: van onderkoeling tot hongersnoodFunX
Deze klassieke hiphopalbums worden in 2025 dertig jaar oudFunX
Dit is waarom je beter niet kan beginnen aan goede voornemens in januari