FunX

Zangeres Karsu: "Ik ging op één avond van zingen voor het koningshuis naar het helpen van vluchtelingen"

  1. Newschevron right
  2. Zangeres Karsu: "Ik ging op één avond van zingen voor het koningshuis naar het helpen van vluchtelingen"

Karsu Dönmez is het bewijs dat hard werken loont. Deze zangeres werd geweigerd op het conservatorium, maar trad al op haar zeventiende op in Carnegie Hall, de prestigieuze concertzaal van New York. In WorX vertelt ze hoe je je doel nooit uit het oog verliest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

opgroeien

Karsu groeide op in Amsterdam Osdorp. Als jong meisje trad ze op in het restaurant van haar Turkse ouders. Muzikant worden was nooit haar intentie, maar op haar veertiende deed ze mee aan het open podium van haar school en won daar de prijs voor beste vocaal. Toen ze vervolgens ook won bij de Kunstbende, realiseerde ze dat ze van muziek een carrière kon maken. Op haar negentiende had ze al drie keer in de prestigieuze concertzaal in New York gestaan.

"Het maakt me niet uit waar ik speel. Als er mensen komen is het altijd bijzonder. En in het restaurant van mijn ouders, daar speel ik al heel lang niet meer, maar dat was wel een korte reistijd. Ik kon 's avonds in mijn eigen bed slapen en met de fiets naar huis."

edison

Karsu heeft hard gewerkt om te komen waar ze nu staat. En dat is niet altijd zonder slag of stoot gegaan: ze werd geweigerd op het conservatorium. Uiteindelijk is ze blij dat ze niet is aangenomen: "Ik heb nu mijn eigen muziek kunnen ontwikkelen en ook mezelf als persoon". Vorig jaar heeft Karsu een Edison Jazzism Publieksprijs in de wacht gesleept. Een bijzondere prijs voor haar: "Vooral omdat het een publieksprijs is, dat is de grootste Nederlandse Award die je kunt krijgen".

refugees welcome amsterdam

Twee jaar geleden vroeg Karsu zich af: is dit iets wat ik mijn hele leven ga doen? "Muzikant zijn is een heel raar bestaan: je slaapt in hotels, reist veel rond, eet altijd een andere keuken, je zingt een liedje en je krijgt applaus." Precies op dat moment kwam Refugees Welcome Amsterdam op haar pad. Een organisatie die net aangekomen Syrische vluchtelingen op Amsterdam Centraal welkom heet en verder helpt. Ze besloot zich aan te sluiten.

"Het was heel bizar. Op één avond stond ik te spelen voor het Koningshuis. Toen had ik een jurk aan van een paar duizend euro. En daarna stapte ik uit die jurk en in mijn warme laarzen. En toen ging ik op de fiets naar Amsterdam Centraal (om daar vluchtelingen te helpen)."

Happy Caravan

Inmiddels doet ze meer om te helpen. Ze werkt mee aan project 'Happy Caravan': een container wordt omgetoverd tot een klas en deze gaat rondreizen langs vluchtelingenkampen in Griekenland en Turkije. Vanuit dit kleine klaslokaal gaan ze o.a. muziekles en Engelse les geven aan alle kinderen in de kampen.

"De kinderen hebben de hele dag niks te doen. Hun hele schoolleven is overhoop gehaald door de oorlog."

doe iets goeds

Kansu probeert ook anderen te inspireren om iets goeds te doen. Haar words of wisdom:

"Als je studie of baan goed gaat en je hebt tijd over, in plaats van te netflixen, investeer dan een beetje van je tijd om iets goeds te doen voor een ander. Ik heb daarvan geleerd dat dat zoveel voldoening geeft en dat je er zelf ook zo vrolijk van wordt."

Ster advertentie
Ster advertentie