Dit is hoe deze jongeren de zorgwekkende coronasituatie in Suriname beleven
- News
- Dit is hoe deze jongeren de zorgwekkende coronasituatie in Suriname beleven
Het gaat niet goed in Suriname. Momenteel is er in het land sprake van de hoogste alarmfase en geldt er een totale lockdown vanwege corona. In de ziekenhuizen geldt code zwart en dat terwijl er een tekort aan middelen en medische krachten is. "Iedere Surinamer kent op dit moment wel iemand die besmet is met COVID", zei de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin onlangs. Die woorden tonen hoe zorgwekkend de situatie is.
FunX sprak onder meer met verschillende jongeren uit Suriname die vertelden hoe de coronasituatie in het land is en hoe zij die beleven.
Jordy (26)
Ik ben mijn vader en oom verloren door corona.
foto: Privéfoto
"De situatie in Suriname is zorgwekkend. Ziekenhuizen zitten vol en doordat er geen plek is, worden veel patiënten in thuisisolatie gezet. Daardoor krijgen ze niet de zorg die ze nodig hebben. Ze krijgen vaak alleen een zuurstoffles en that's it.
Op dit moment is er een totale lockdown. Die creëert eigenlijk veel chaos. We mogen op maandag, woensdag en vrijdag een aantal uur over straat. Op die momenten is het ontzettend druk. Mensen gaan er massaal op uit en er zijn overal files en lange rijen bij de winkels, waardoor de kans op besmetting groter wordt.
Ook binnen mijn familie hebben we de heftige gevolgen van corona meegemaakt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn vader in augustus vertelde dat hij voor het eerst grootvader zou worden. Een week later belde hij me op om te vertellen dat hij zich niet lekker voelde. Uiteindelijk liet hij zich pas na een week testen en bleek hij corona te hebben. Het laatste wat ik tegen hem zei voordat hij werd opgenomen, was: 'Wees sterk en ik zie je gauw terug'. De communicatie met het ziekenhuis was slecht, waardoor ik niet wist hoe het al die tijd met hem ging. Na een week kreeg ik een telefoontje van het ziekenhuis met het bericht dat hij er niet meer was.
Ik weet nog goed dat mijn oom op de begrafenis van mijn vader zei: 'Alles komt goed, ik ben er voor je'. Maar na vier maanden raakte ik ook hem kwijt door corona. Dat was ontzettend pijnlijk. Ik was nog aan het herstellen van de dood van mijn vader en toen werd ik opnieuw gebroken. Sinds het overlijden van mijn vader zie ik mijn broers en zussen niet meer, omdat we constant in lockdown zitten.
Naast de pandemie hebben we in Suriname ook te maken met een zorgwekkende economische situatie. Door de inflatie zijn de prijzen hier erg hoog, waardoor ook opleidingen aardig wat geld kosten. Mijn hbo-opleiding moest ik helaas stopzetten, omdat ik het me niet meer kon permitteren nu ik een gezin heb.
Ik ben blij dat ik nog altijd kan werken, maar helaas moet ik dat al sinds twee maanden vanuit huis doen. Wat ik verdien, is net genoeg om rond te komen. Sparen zit er helaas helemaal niet in, terwijl mijn partner en ik allebei werken. Door de economische situatie stijgt ook de criminaliteit in Suriname, omdat veel jongeren geen studie kunnen betalen en zich daarom met criminaliteit bezig gaan houden.
Het is op dit moment gewoon surviven in Suriname. Ik hoop op een Suriname zonder corruptie en met eerlijke leiders, die ons uit deze situatie kunnen krijgen. Ik wil aan iedereen meegeven dat alle steun die je aan Suriname kan geven hard nodig is op dit moment. Alle donaties aan het Su4Su-fonds zijn ontzettend belangrijk."
Druscilla (25)
Ik denk dat wij als Surinamers onze verantwoordelijkheden dienen te dragen en niet onverschillig moeten omgaan met de coronamaatregelen.
foto: Privéfoto
"We beleven op dit moment een ernstige en heftige situatie in Suriname. Ik ben van mening dat we er allemaal bewust van moeten zijn dat we niet alleen met een pandemie te maken hebben, maar ook met een economische crisis. Daarnaast hebben we recentelijk ook te maken met wateroverlast. Het is dus een combinatie van verschillende problemen, waardoor de situatie steeds zorgwekkender wordt.
Voor de ziekenhuizen geldt hier nu code zwart en voor Suriname als land code paars. Dat zijn de twee hoogste risiconiveaus. Ik heb er bijna geen woorden voor. Niemand had hier verwacht dat we in deze situatie terecht zouden komen. Alleen op maandag, woensdag en vrijdag mogen we een paar uur de deur uit, de rest van de dagen moeten we binnen blijven. Dat is ontzettend zwaar. Je voelt je opgesloten en afgezonderd van de wereld. We hebben niet veel keus, aangezien we het virus onder controle moeten krijgen.
Ik denk dat wij als Surinamers onze verantwoordelijkheden dienen te dragen en niet onverschillig moeten omgaan met de coronamaatregelen. Helaas zijn er veel mensen die nog altijd nonchalant zijn door geen afstand te houden of geen mondkapje te dragen. Ook de handhaving laat helaas te wensen over. In het begin was ik ook nonchalant wat betreft thema's als testen, maar nu zie je hoe belangrijk dat is. We moeten ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en we moeten verenigd blijven om deze situatie te overbruggen.
Qua maatregelen is het volgens mij vooral belangrijk dat er goed wordt gehandhaafd. De handhaving laat nu helaas te wensen over. Er moet echt iets veranderen en vermeden worden dat mensen in massa's over straat gaan op de dagen dat je de deur uit mag. Daarnaast is steun ontzettend hard nodig, twijfel dus zeker niet om je steentje bij te dragen door te doneren aan het Su4Su-fonds.
Onze toekomst is op dit moment onzeker, maar met goed beleid en de juiste personen aan de macht twijfel ik er niet over dat het goed komt met Suriname. Dat kan nog langer duren, maar ik heb er alles voor over om geduld op te brengen voor mijn land in plaats van op te geven en geen vertrouwen te hebben in een mooie toekomst."
Kevin (30)
Ik ben ontzettend blij met het medisch team uit Nederland. Als je samenwerkt, sta je sterker.
foto: Privéfoto
"Door de koers en de prijsstijgingen kunnen veel mensen in Suriname niet rondkomen. Daardoor proberen velen op allerlei manieren aan geld te komen, waardoor ze vaak in de criminaliteit belanden. Daardoor voel ik me vanwege mijn veiligheid soms niet prettig meer om hier te wonen. In combinatie met de verschrikkelijke coronasituatie wordt alles alleen maar erger.
Ik ben muzikant en ik had altijd optredens voor de pandemie, maar sinds de coronacrisis is dat allemaal veranderd en kom ik nergens meer aan de bak. Daardoor moet ik zien te hosselen om rond te komen. Ik heb vorig jaar juni een dochtertje gekregen, dus ik kan het me niet permitteren om geen geld te verdienen. Daarom doe ik nu bijvoorbeeld klusjes in de bouw om wat bij te verdienen.
Hoe de coronasituatie hier zo uit de hand heeft kunnen lopen? Ik denk dat veel mensen het hebben onderschat. Ook zijn er veel filmpjes en foto's uitgelekt op social media van aan de regering gelinkte mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Die voelen zich vrij om te doen en laten wat ze willen, omdat niemand ze wat kan doen. Zoiets kan je gewoon niet maken.
Natuurlijk is de situatie erg, maar ik laat me niet ontmoedigen. Van elke klap word je sterker. Ik mis mijn werk als muzikant heel erg, maar ik houd de hoop dat ik snel weer aan de bak kan met mijn grote passie. Ongeacht de situatie moet je altijd een oplossing zien te vinden. Dat is soms moeilijk, maar de kunst is niet opgeven.
Er is hier op dit moment een medisch team uit Nederland. Daar ben ik ontzettend blij om, want als je samenwerkt, sta je sterker. Alle steun is welkom. Heel veel mensen hebben het hier ontzettend moeilijk met rondkomen, daarom denk ik ook dat doneren van cruciaal belang is om hen te helpen."
FunX 4 Su
De coronapandemie treft Suriname harder dan ooit. Er is op dit moment sprake van de hoogste alarmfase en er worden gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt code zwart. Er is een tekort aan middelen en aan medische krachten. Daarom heeft Suriname jouw hulp hard nodig. Doneren kan via deze link!
Eerst meer lezen? Check alle info en verhalen op FunX.nl/4su.
Lees ook
FunX
Donaties voor hulp in Suriname via SU4SU: hoe en wat?Up 2 Date
Artiesten en influencers vragen aandacht voor coronasituatie in SurinameFunX
Jörgen Raymann en reporter Samuel over Suriname: "Er is meer hulp nodig"Up 2 Date
Hulpmiddelen vanuit Nederland naar Suriname vanwege 'onbeheersbaar' coronavirus